Taarten

Rolo-bros-taart

Maandag deelde ik het eerste recept van de Insidersactie van Nestlé met jullie. Vandaag is het dan aan de beurt waar het uiteindelijk allemaal om draait. Nestlé heeft deze actie op touw gezet omdat ze graag een vervanger willen voor de inmiddels overbekende kitkat-smarties taart. Met wie ik het ook over deze actie had iedereen begreep over welke taart ik het had. Ik heb geen idee wie de bedenker is geweest van deze taart maar al had die persoon een euro gekregen van iedereen die hem namaakte dan was hij of zij nu rijk, heel rijk geweest. Nestlé vind daarom dat het tijd wordt voor een vervanger. En dan gaan mijn radartjes dus op volle kracht draaien… Wat is er nu een taart die niet veel tijd kost maar waarbij iedereen wauw roept? Wat is er een taart die je kan vullen met alles wat jij lekker vindt? En wat is een taart die je op het moment heel veel ziet en die iedereen wel lijkt te willen maken? Ja… Ik wist het zo: Een dripcake! Zodra ik de doos met chocolade gekregen en opgemaakt had wist ik ook al welke smaken in ging combineren. Weinig mensen die niet van de combinatie van karamel en chocolade houden dacht ik zo.

 Deze taart heb ik gevuld met 3 lagen vulling. Het was de bedoeling dat er 4 lagen vulling in zouden komen maar ik was zo dom om mijn biscuit in vieren in plaats van in vijven te snijden. Er zitten wel 4 verschillende soorten vulling in. Hieronder geef ik je alle recepten voor de verschillende vullingen. Na de recepten volgt een beschrijving van het opbouwen, afsmeren. Als laatste lees je hoe je de drip maakt en over de taart verdeeld en de afwerking van de taart. Voor deze taart heb je een biscuit nodig van 22,5 cm doorsnee en een hoogte van ongeveer 8 cm.

Dit heb je nodig voor de karamelbanketbakkersroom:

200 gram suiker

75 gram water

230 gram melk

2 M eieren

20 gram maïzena

Zo maak je de karamelbanketbakkersroom:

Doe de suiker met het water in een pan.

Karameliseer de suiker op een laag vuur.

Kook ondertussen 200 gram melk in de magnetron.

Maak met de overgebleven melk en de maïzena een papje.

Voeg hier de eieren aan toe en roer dit goed door elkaar.

Als de suiker een mooie goudbruine kleur heeft, zet je de hittebron uit en voeg je voorzichtig en al roerend de melk er aan toe.

Blijf roeren nadat alle melk toegevoegd is tot alle karamel in de melk opgelost is.

Voeg dan al roerend het maïzena-ei mengsel toe.

Doe dit terug in de magnetron bestendige schaal en kook de karamelbanketbakkersroom tot hij de gewenste dikte heeft bereikt.

Leg een stukje vershoudfolie over de room heen en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Bewaar het daarna tot gebruik in de koelkast.

Dit heb je nodig voor de caramelsaus:

200 gram suiker

70 gram water

40 gram roomboter

160 gram slagroom

Zo ga je te werk:

Doe de suiker met het water in een pan.

Karameliseer de suiker op een laag vuur.

Doe de melk en de boter in een magnetronbestendige bak en verwarm dit tot de slagroom kookt en de boter gesmolten is.

Zodra de karamel een mooie goudbruine kleur heeft zet je de hittebron uit en voeg je voorzichtig(!), al roerend de warme slagroom toe aan de karamel.

Blijf roeren tot de karamel volledig met de slagroom gemengd is.

Doe de karamelsaus over in een schaal en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Dit heb je nodig voor de brossaus:

5 brosjes (= ongeveer 50 gram)

30 gram slagroom

7 gram roomboter

Zo ga je te werk:

Smelt de brosjes in de magnetron of au-bain-marie.

Kook de slagroom met de roomboter.

Voeg de slagroom toe aan de gesmolten brosjes en roer tot er een gladde saus ontstaat.

Dit heb je nodig voor de brosfudge:

19 brosjes (= ongeveer 190 gram)

125 gram roomboter

120 gram poedersuiker

1 zakje vanillesuiker

Zo ga je te werk:

Smelt de brosjes au-bain-marie of in de magnetron.

Mix de roomboter met de beide suikersoorten in ongeveer 10 minuten tot een luchtige crème.

Voeg de gesmolten brosjes toe en mix nog ongeveer 3 minuten na.

Dit heb je nog meer nodig:

Een biscuit van 22,5 cm doorsnee en ongeveer 8 cm hoog (als basis van je taart)

6 kuipjes Bros Krakende mousse (als vulling)

50-75 gram witte chocolade (voor de drip)

3 of 4 rollen rolo’s (om te vullen en al afwerking)

1 zak bros bubbels (om te vullen en als afwerking)

1 reep witte chocolade crunch (voor de afwerking)

1 reep caramac (voor de afwerking)

3 of 4 lion’s (voor de afwerking)

Zo bouw je de taart op:

Snij een rol rolo’s en een flinke hand bros bubbles in stukjes.

Snij het biscuit in 5 plakken.

Doe de brosfudge en de karamelbanketbakkersroom in een spuitzak.

Leg het eerst biscuit neer op een taartkarton, taartstandaard of een bord.

Spuit een dun dijkje langs de rand van het biscuit met de brosfudge.

Verdeel de karamelbanketbakkersroom over het biscuit.

Verdeel de in stukjes gehakte bros bubbels over de banketbakkersroom.

Leg een tweede plak biscuit er op.

Smeer hier de brossaus over uit. Zorg dat je ongeveer 1cm uit de rand blijft.

Leg hier de derde plak biscuit op.

Spuit nogmaals een dijkje met brosfudge op de rand van het biscuit.

Verdeel de Bros Krakende mousse met een lepel over het biscuit. Doe dit voorzichtig!

Verdeel hier over de in stukjes gehakte rolo’s.

Leg de vierde plak biscuit hier op.

Verdeel hier ongeveer de helft van de karamelsaus over.

Leg de laatste plak biscuit er op.

Spuit om de 5 cm verticale repen brosfudge op de taart.

Verdeel de overgebleven brosfudge op de bovenkant van de taart.

Smeer de brosfudge uit over de zijkanten van de taart. Wat je teveel aan de zijkant heb gespoten gebruik je voor de bovenkant.

Smeer de brosfudge aan de bovenkant van de taart uit.

Zet de taart ongeveer 4 uur in de koelkast. Zodat de brosfudge goed koud en stevig wordt.

Zo maak je de drip:

Smelt de witte chocolade au-bain-marie of in de magnetron.

Meng 100 gram van de karamelsaus met 50 gram witte chocolade.

De drip moet in een vloeiende lijn van je lepel aflopen. Gebeurd dit niet doe dan de overige 25 gram chocolade er in delen bij. Controleer na ieder deel of de drip vloeiend genoeg is.

Haal de taart uit de koelkast.

Verdeel de drip over de bovenkant van de taart. Zorg dat het hier en daar over de rand van de taart loopt.

Smelt met een warm mes de reep chocolade diagonaal door.

Zet de reep in het midden van de taart rechtop. Steek achter de reep een paar satéprikkers te ondersteuning.

Snij en of breek de caramac en lion’s in stukken. Snij ook een paar bros bubbels of rolo’s door.

Verdeel de lion’s, rolo’s, bros bubbels en de caramac naar eigen inzicht over de taart.

Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.

 

Tip:

Voor het afsmeren van de taart: Een groot paletmes of een metalen schraper werkt het handigst. Een koksmes met een rechte achterkant volstaat ook.

Voor de drip: Het werkt het prettigst om de drip met een eetlepel of dessertlepel op de rand van het biscuit te lepelen. Op deze manier heb je de meeste controle over het naar beneden druipen van de drip. Help de drip zonodig een beetje over de rand heen.

Wordt de drip tijdens het verdelen te dik dan kun je hem kort (max. 10 seconden per keer) in de magnetron verwarmen.

Zoals je op mijn taart ziet was mijn drip te dik. De verhoudingen in het recept zijn aangepast zodat jij een perfecte drip kan maken.

Ps… er komen nog meer foto’s bij dit artikel. Helaas is dat nu even niet mogelijk. Jullie houden ze te goed!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *