Heb je ook weleens dat je een open pakje bladerdeeg niet goed sluit en er een poos later achterkom dat het bladerdeeg uitgedroogd is… Zo lastig! Echt een valkuil ook van mij. Ik maak de pakjes uiteraard nooit goed open waardoor ik ze daarna helemaal niet meer dicht krijg. En dat betekend dus regelmatig dat ik het pakje dan maar in zijn geheel uit de diepvries haal. Ook al heb ik maar de helft nodig. En dat betekend dus weer een restje. Nu zijn bladerdeeg restjes niet zo heel erg gelukkig. Je kan er alle kanten mee op. Zo heb je een heel bekend koekje dat ze in Frankrijk ‘Palmiers’ noemen. Overigens zijn ze ook in de Nederlands winkels te koop. Alleen weet ik nu even de Nederlandse naam niet. Doet er ook niet zo toe… Belangrijker is dat je voor met deze koekjes dus heel makkelijk restjes bladerdeeg op maakt. Met 3 plakjes bladerdeeg maak je al zo’n 12 koekjes. Dat is een mooi klein aantal en het past bij mij ook mooi in één keer in de oven. Daarnaast heb je alleen nog wat suiker en kaneel nodig.
Dit heb je nodig voor ongeveer 12 koekjes:
3 plakjes bladerdeeg
50 gram fijne kristal suiker
2,5 gram kaneel
water
En verder:
Baklpaat bekleed met bakpapier
Scherp mes zonder kartels
bakkwastje of keukenpapiertje
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Meng intussen de kaneel en suiker door elkaar.
Strooi de helft van de suiker op je werkblad. Zorg dat de suiker een breedte heeft van minimaal 30 cm en een hoogte van minimaal 10 cm.
Maak een plakje bladerdeeg aan één kant lichtvochtig met water. Doe dit met hulp van de keukenrol of de bakkwast.
Leg het plakje met de vochtige kant op de suiker.
Maak het tweede plakje licht vochtig, leg ook deze op de suiker. Zorg dat de plakjes elkaar ongeveer 1 cm overlappen.
Herhaal dit ook met het derde plakje.
Strooi de overige suiker over het bladerdeeg heen.
Rol voorzichtig met de deegroller over het bladerdeeg heen zodat de suiker er goed ingerold wordt en het bladerdeeg overal even dik wordt.
Bepaal voor jezelf het midden van de lange kant van de plak bladerdeeg. Vouw één kant van het bladerdeeg dubbel tot ongeveer 2 cm van het midden.
Doe dit ook aan de andere kant.
Vouw de dubbelgeslagen helften nog eens dubbel naar het midden toe tot ongeveer 2 cm van de rand.
Wrijf de afgevallen kaneelsuiker nog wat in het bladerdeeg.
Rol de bladerdeeg rol in vershoudfolie en leg het ongeveer 20 – 30 minuten in de diepvries. (Het moet alleen wat opstijven niet opnieuw bevriezen)
Snij met het scherpe mes plakjes van ongeveer 7 mm dik.
Leg de plakjes op de bakplaat.
Bak de koekjes eerst 10 minuten op 210 graden. Verlaag de temperatuur naar 180 graden.
Draai de koekjes om en bak ze dan nog ongeveer 8 minuten.
Laat de koekjes volledig afkoelen.