De foto van deze tiramisutaart die ik op Facebook plaatste leverde me dat een flinke hoeveelheid reacties op. Ik hoorde jullie in koor om het recept roepen 😉 . Het duurde bijna een maand, zoals ik ook al gezegd had maar daar is hij dan! Een heerlijk no bake variant. En veilig voor ouderen en zwangere vrouwen want deze versie bevat geen rauw ei. Keurig op tijd uitgewerkt om de verjaardag van mijn man mee te vieren. Ik heb gisteren volop in de keuken gestaan zodat hij vandaag op zijn werk kan trakteren. Inmiddels betekend dit voor ongeveer 75 personen iets maken. Dit jaar zijn het een persoon slofjes geworden.
Dit heb je nodig voor een springvorm van 22 of 24 cm:
Voor de bodem:
200 gram Café Noir
125 gram roomboter
Voor de cheesecake vulling:
500 ml slagroom
500 gram mascarpone
3 zakjes vanille suiker
20 gram poedersuiker
2 blaadjes gelatine
75 ml sterke koude koffie
En verder:
1 pak lange vingers
125 ml sterke koude koffie
2 zakjes vanille suiker
10 gram fijne kristal
cacao
En verder:
Bakpapier
spuitzak met stervormig spuitmondje
langwerpig laag bakje voor het dompelen van de lange vingers.
Zo ga je te werk:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Week de gelatine in ruim koud water.
Maal de Café Noir tot fijne kruimels.
Smelt de roomboter en laat het iets afkoelen.
Meng de Café Noir met de roomboter.
Verdeel het over de bodem van de springvorm en druk ze stevig aan.
Zet de springvorm in de koelkast.
Klop de slagroom met de beide suikersoorten dik lobbig. Bewaar het in de koelkast tot verdere verwerking.
Roer de mascarpone los.
Mix de slagroom en mascarpone goed door elkaar.
Knijp de gelatine uit en smelt het op een matig warme hittebron.
Doe een paar eetlepels koude koffie bij de gelatine en roer het door tot het goed gemengd is.
Doe het koffie-gelatine mengsel bij de overige koffie en roer het ook daar goed door.
Voeg wat van het slagroom-mascarpone mengsel toe aan de koffie. Meng het goed met elkaar.
Voeg dit toe aan de overige slagroom.
Verdeel één derde van het mengsel over de Café Noir bodem.
Meng de koffie met de beide suikersoorten tot de suiker opgelost is.
Doop de lange vingers één voor één in de koffie en verdeel ze over de cheesecake.
Bestrooi de lange vingers met cacao.
Meng de helft van de overige cheesecake vulling over lange vingers.
Doop weer lange vingers in de koffie en verdeel ook deze over de cheesecake.
Bestrooi nogmaals met een laag cacao.
Breng een dunne laag van de overige vulling aan op de lange vingers.
Doe de overgebleven vulling in een spuitzak.
Garneer de taart met de overgebleven vulling.
Maak de taart verder op naar eigen inzicht.
Bewaar de koelkast tot serveren in de koelkast.
Tip:
Voeg een scheut koffie likeur (bijvoorbeeld Tia Maria) toe aan de vulling.