Het bramenseizoen is nog niet voorbij! Het feest gaat nog even door, hihi… Vandaag heb ik een heerlijk receptje voor bramengelei-koekjes. Ze zijn zo lekker dat zelfs (of juist) de kinderen er om bekvechten. Ja ze zijn echt in trek bij de ukken hier: Mammie, ikke nog eentje? Eentje maar? Met een paar smekende ogen kon deze mama niet echt weerstaan… (en vergeet dat mammie niet)
Uit dit recept haal je circa 24 koekjes:
Voor het deeg:
125 gram koude roomboter + extra voor de vorm
125 gram witte basterd suiker
3 gram zout
25 gram ei
15 gram water
250 gram tarwebloem + extra voor de vorm
5 gram bakpoeder
Voor de frangipane:
25 gram zachte roomboter
100 gram amandelspijs
25 gram ei
10 gram bloem
Voor de bramengelei:
200 gram bramen
50 gram water
75 gram suiker (meer of minder naar smaak)
3 blaadjes gelatine
Overige ingrediënten:
24 gave, onbeschadigde bramen
En verder:
Pan
Deegroller
Uitrollatjes 3 mm
Mini cupcake bakblik
Spuitzak
Bakje
Staafmixer
Grote zeef
Theezeefje
Ronde (gekartelde) uitsteker
Bakpapier
Maatbeker met schenktuit
Zo ga je te werk:
Maak het deeg:
Meng hiervoor de boter met de basterdsuiker, het zout, het ei en het water. Zorg dat het wel mengt maar niet luchtig klopt.
Kneed de bloem en het bakpoeder er door.
Laat het deeg ongeveer 2 uur rusten in de koelkast.
Kook daarna de bramen sap.
(Hier maak je later de gelei van):
Was de bramen en maak ze schoon.
Zet een pan op de hittebron en doe de bramen met het water en de suiker hierin.
Breng het aan de kook en laat het circa 15 minuten doorkoken. Roer af en toe door.
Haal de pan van de hittebron.
Pureer de bramen met de staafmixer.
Zeef de pitjes uit het sap.
Laat het sap afkoelen.
Ga verder met het deeg:
Beboter en bebloem de bakvorm.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier tot circa 3 mm dikte uit.
Steek met de ronde uitsteker 24 rondjes uit.
Bekleed ieder cupcake vormpje met een deegrondje.
Prik, met een vork, wat gaatjes in het deeg.
Zet het deeg circa 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Maak de frangipane:
Meng de roomboter met de amandelspijs tot er geen klontjes meer zijn.
Voeg dan het ei en de bloem toe en meng tot het gemengd is.
Doe het in een spuitzak.
Spuit een klein beetje frangipane in ieder bodempje.
Ga verder met het bakken en afwerken:
Bak de bodempjes in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
Druk zo nodig het bodempje iets in zodat het kuiltje wat groter wordt.
Laat ze afkoelen in de vorm.
Was de overige bramen.
Week de gelatine in een bakje met ruim koud water.
Knijp de gelatine iets uit en doe het in een pan.
Zet de pan op een lage hittebron en smelt de gelatine zo.
Roer de gelatine door de bramen sap heen.
Verwijder de bodempjes uit de vorm.
Doe het bramen sap in maatbeker.
Vul ieder vormpje tot iets onder de rand.
Zet midden in een koekje een braam.
Laat de gelei opstijven.
Smullen maar!
Na het maken van 24 koekjes heb je waarschijnlijk nog wat deeg en frangipane over. Deze kun je het beste ook alvast bakken. Heb je niet genoeg geleid dat kan je de overige bodempjes goed invriezen en bewaren voor een later moment. Het deeg en de frangipane kan je ook los invriezen tot een later moment.
Dit recept in ook goed voor ongeveer 12 koekjes gebakken in een normaal cupcake bakblik .
En nog even een JIPPIE! Ik heb namelijk eindelijk mijn fototoestel weer terug… Na 2 maanden foto’s maken met een tablet is dit echt een verademing. Helaas leert de praktijk dat ik hier ook weer even aan moet wennen… De komende weken zullen jullie echter nog wel blogberichtje voorbij zien komen met tablet-foto’s.
De recepten voor het deeg en de frangipane zijn gebaseerd op recepten uit het boek “De Banketbakker”.
Gerelateerd