Ja… Het is tijd voor de eerste week van 2025 waarin ik elke dag een recept met jullie deel. Deze week kunnen jullie dus dagelijks een recept met banaan verwachten. De laatste tijd heb ik ontdekt hoe lekker banaan is om te verwerken in verschillende baksels. En vandaag starten we deze recepten week met cheesecakes. Wist je dat dit het allereerste gebakken cheesecake recept is op Bakkriebels? Elke hap van deze mini banaan cheesecakes doet je verlangen naar de volgende hap. Mmmh! Geef mij er nog maar één! En nog één! Er gebeurt van alles in je mond en de smaak van de banaan blijf je heerlijk lang proeven. Heb je ook al trek in een hapje?
Echt nog nooit gedaan…
Kan jij het geloven dat ik in al die Bakkriebels jaren nog nooit… echt nog nooit een cheesecake gebakken had? Het is toch echt waar! Ik vind dat het hoogtijd is om daar iets aan te doen. Daarom heb ik besloten om er in 2025 verandering in aan te brengen. Deze mini banaan cheesecakes zijn de eerste stap van die verandering. Dat er nog maar veel mogen volgen. Want deze smaakten echt naar meer!
Een goede voorbereiding
Tijdens de voorbereidingen voor alle banaan recepten die deze week online kwamen zocht ik op Pinterest naar inspiratie. En daar zag ik meerdere keren banaan cheesecakes langs komen. Daarop besloot ik dat het echt een super goed idee was om met een eigen Bakkriebels cheesecake receptenlijn te beginnen. Het eerste proefbaksel waren deze mini banaan cheesecakes en die zijn echt waanzinnig lekker! Ze hebben een echt Bakkriebels tintje gekregen. Want in huize Bakkriebels houden we van de smaakcombinatie van banaan met bijv. speculoos of Bastogne. En dat hebben deze mini banaan cheesecakes allebei.
Eerst de bodem even voorbakken
De bodem van de cheesecakes zijn namelijk gemaakt van fijngemalen bastognekoeken. Wist je dat je de bodem van een gebakken cheesecake altijd even voorbakt? Ook al is het een kruimelkoekjesbodem? Door het voorbakken voorkom je dat er vocht uit de cheesecake laag in de bodem trekt. In sommige recepten wordt er niet alleen gesmolten boter maar ook suiker toegevoegd aan de fijngemalen koekjes. Omdat bastognekoeken al vrij zoet zijn heb ik dat achterwege gelaten. Zonder de toegevoegde suiker ‘plakt’ de bodem na het bakken ook heel goed aan elkaar.
Makkelijk, snel maar vooral voorzichtig
Het maken van de cheesecake laag is makkelijk en snel. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je niet te lang mixt. Tegelijkertijd moet je er ook op letten dat er geen klontjes van de roomkaas meer te vinden zijn. Wanneer je te lang mixt, bestaat de kans dat de cheesecakes aan de bovenkant gaan scheuren. Om diezelfde reden moeten de cheesecakes na het bakken ook afkoelen in de oven, op het aanrecht en in de koelkast voor je ze op eet. Voor de beste smaakbeleving laat je de cheesecakes zelfs een hele nacht in de koelkast staan voor het serveren.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande foto’s vind je dit recept snel en makkelijk weer terug.
Een verrassend ingrediënt
Om een lekkere banaansmaak aan de cheesecake laag te geven gebruik je 2 kleine bananen. Voor wat extra smaak heb ik daarnaast smaakmakers als witte rum, kaneel en nootmuskaat toegevoegd. Voor de nootmuskaat heb ik vers geraspte nootmuskaat van Silvo gebruikt. Deze kreeg ik rond kerst opgestuurd in de Foodybox. Elk kwartaal ontvang ik gratis zo’n box. Met de inhoud van deze box probeer ik minimaal 2 recepten te maken om jullie te inspireren. Vandaag is dat dus met een ingrediënt wat je niet vaak tegenkomt in de zoete keuken. Een mespunt van de vers geraspte nootmuskaatbollen is een heerlijke toevoeging aan dit recept. Tijdens het raspen moest ik aan mijn oma denken. Zij had altijd nootmuskaatbollen in huis en ik heb haar regelmatig zien raspen. In mijn beleving waren de bollen toen alleen een stukje groter dan dat ze nu zijn.
Te klein… Of toch niet?
Voor deze taartjes gebruikte ik twee cilindervormige bakvormen van Silikomart, deze bestelde ik bij Baktotaal. Ze passen prachtig mooi in één keer naast elkaar op mijn bakplaat. In eerste instantie dacht ik dat de vorm wat klein was maar met wat speculoospasta, een toef slagroom en verse banaan erop veranderde het kleine gebakje in het perfecte formaat!
Koemelkvrij
Helaas geldt ook voor dit recept dat ik het (nog) niet koemelkvrij geprobeerd heb te maken. Ik hoop dit in de nabije toekomst met een ander recept zeker te doen. Als dit lukt, leent dit recept zich prima voor een koemelkvrije variant omdat zowel bastogne als speculoos koemelkvrij zijn.
Mini Banaan cheesecakes
Ingrediënten
- Voor de bodem
- 225 gram bastognekoeken
- 75 gram boter
- voor de cheesecakelaag
- 600 gram Philadelphia roomkaas
- 2 kleine bananen of 225 gram banaan (zonder schil)
- 30 ml witte rum
- mespunt verse nootmuskaat
- mespunt verse kaneel
- 150 gram suiker
- 4 m eieren
- voor de afwerking
- 2 eetlepels speculoospasta
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- kristalsuiker naar smaak
- 1/2 zakje klop-fix
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Zorg dat alle ingrediënten voor de cheesecakelaag op kamertemperatuur zijn.
- Maal de bastognekoeken fijn.
- Smelt de boter.
- Meng de boter en bastognekoekkruimels door elkaar.
- Doe in ieder kuiltje van de cilinder bakvorm ongeveer 16 gram van de kruimels.
- Druk dit stevig aan met een glas.
- Bak de bodempjes ongeveer 15 minuten voor in de oven.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
- Laat de bodempjes volledig afkoelen voor je verder gaat.
- Mix de roomkaas met de suiker los met een mixer.
- Pureer de bananen in een andere kom.
- Voeg hier de eieren aan toe en klop met een garde tot ze goed gemengd zijn.
- Voeg de kaneel, nootmuskaat en rum toe en klop ook dit met de garde er goed door.
- Voeg het banaanmengsel toe aan de roomkaas en meng met de garde goed door elkaar heen. Meng niet te lang maar wel goed.
- Verdeel 75 gram van de cheesecakemix op elk bodempje.
- Bak de cheesecakes in ongeveer 20 minuten gaar.
- Zet de oven uit, laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Zet de deur van de oven open en laat opnieuw 10 minuten afkoelen.
- Zet de cheesecakejes nu op het aanrecht en laat ze daar afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de afgekoelde cheesecakejes voor een nacht in de koelkast.
- Werk de cheesecakejes af door de speculoospasta iets warmer te maken waardoor het vloeibaar wordt.
- Verdeel over ieder cheesecakeje wat van de speculoospasta.
- Klop de slagroom met de klop-fix en beide suikersoorten stijf.
- Doe in een spuitzak met stervormig spuitmondje en spuit op iedere cheesecakeje een toefje slagroom
- Snij de banaan in 24 dunne plakjes en garneer elk cheesecakeje met 1,5 schijfje banaan.
- Bewaar de cheesecakejes tot serveren in de koelkast.