Eenzaam en alleen stond er een aangebroken schaaltje mascarpone in onze koelkast. Te wachten tot het zijn tijd was om verder gebruikt te worden. Er ging een dag voorbij… En nog één… Het werd een week…. tien dagen… En nog steeds stond dat aangebroken schaaltje daar. Eenzaam… Of toch niet? Want ergens op de bovenste plank, in het verste uithoekje stond ook een potje creme fraiche. Niet dat ik daar erg in had hoor. Dat kwartje viel pas na die tiende dag. Ik deed een vreugdedansje en na een uitgebreide controlesessie bleek de mascarpone nog prima te gebruiken. Komt dit even goed uit voor mijn ‘ditrecept-wil-ik-ooit-delen-lijstje.’ Want daar staat al bijna een jaar ‘makkelijke clotted cream’ op. En laat ik daar nu net die twee koelkast vondsten prachtig voor kunnen gebruiken.

Kan het ook anders?
Want de makkelijkste manier om clotted cream te maken is door creme fraiche en mascarpone met elkaar te mengen. De makkelijkste ja, maar niet de enige en al helemaal niet de meest traditionele. Daarvoor gebruik je alleen slagroom en het kost je werkelijk waar uren wachten. Vandaag laten we de traditionele clotted cream dus gewoon lekker voor wat het is. Laat de Engelsen dit maar niet horen, haha. Misschien maak ik het een beetje goed als ik beloof dat ik later nog eens aan de slag ga met het echte originele recept.

Makkelijke clotted cream in twee zinnen
Eigenlijk kan je het hele recept voor deze makkelijke clotted cream in twee eenvoudige zinnen samenvatten, zoiets als: ‘Weeg de mascarpone en creme fraiche af in één schaal. Roer door elkaar tot ze egaal gemengd zijn.’ En hoppa, dat was het! Klaar is kees. Een iets uitgebreidere omschrijving zegt er bij dat je niet te lang moet roeren omdat het dan zijn stevigheid kan verliezen.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik één van onderstaande afbeeldingen om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk en snel terug te vinden.


Lekker in combinatie met…
Zelf zeg ik er graag nog iets bij, namelijk dat deze clotted cream heel lekker is in combinatie met het scones recept dat al langer op Bakkriebels te vinden is. Wie dit recept even goed bekijkt valt iets op: het is een koemelkvrij recept. Maar zoals met de meeste, zo niet alle koemelkvrije recepten: Zonder koemelkallergie vind je ze ook heel lekker al wijken ze uiteraard wat af van de standaard.

Vergeet de jam niet
Traditie getrouw worden scones niet alleen met clotted cream maar ook met jam besmeerd. Je kunt elke jam hiervoor gebruiken. Zo is aardbeienjam of frambozenjam natuurlijk heel erg lekker. En wat denk je van een ananasjam? Dat is mijn favoriet van het moment! Voor deze scones gebruikte ik een combinatie van ananas- en abrikozenjam. Want ja… Waarom zou je geen twee soorten jam door elkaar mengen voor een net iets specialere smaak? Zo geef je een scone met clotted cream nog net iets extra’s.

Koemelkvrij
Voor deze makkelijke clotted cream gebruik je mascarpone en creme fraiche. Beide producten worden gemaakt van koemelk. Wil je een koemelkvrije clotted cream maken dan ben je afhankelijk van de plantaardige versies van deze twee. Ik heb (nog) niet getest of deze ingrediënten een soortgelijk resultaat en smaak geven als deze clotted cream.
Makkelijke Clotted Cream
Ingrediënten
- 225 gram creme fraiche
- 175 gram mascarpone
Instructies
- Weeg de creme fraiche en mascarpone af in een kom.
- Roer voorzichtig maar goed door elkaar tot er een gladde maar dikke clotted cream ontstaat.
- Let op dat je niet te lang roert, om te voorkomen dat de clotted cream dunner wordt.
- Bewaar de clotted cream tot serveren in de koelkast.