Vandaag deel ik een leuke variant op de allerlekkerste zelfgemaakte witte bolletjes. Door het deeg te vlechten en in het maanzaad te dippen maak je zelf de allerlekkerste en leukste maanzaad vlechtbroodjes. Daar kan je nog eens mee aankomen tijdens een gezellig ontbijt, een feestelijk brunch of gewoon als lekkere lunch.
Het eerste ontwerp
Het recept voor koemelkvrije witte bolletjes zijn mijn meest gebruikte recept in huize Bakkriebels. Hoewel er recepten zijn die hier ook dichtbij komen wint dit het recept. Mede doordat deze broodjes de favoriet van Steven zijn. Zelf lust ik ze ook graag maar ik hou er ook van om ze af te wisselen met tarwe bolletjes of iets met zaden en pitten. Wat ik tot nu toe mistte in mijn eigen assortiment waren maanzaad bolletjes. Zo af en toe kan ik daar zo van genieten! Heerlijk met een plak ham of ander hartig beleg. Deze maanzaad vlechtbroodjes variatie op de witte bolletjes heb ik dan ook helemaal voor mezelf gemaakt. En daarnaast natuurlijk ook voor jullie. Niets leuker dan zulke successen met jullie te delen.
Een nieuw idee
Ik had al eerder maanzaad broodjes gemaakt. In tegenstelling tot deze maanzaad vlechtbroodjes waren dat gewoon witte bollen. Beetje suf om daar een heel recept voor te schrijven terwijl je het brooddeeg na het vormen alleen besproei met wat water en in het maanzaad dipt, toch? Toen ik onlangs ergens leuke vlechtbroodjes voorbij zag komen besloot ik dat mijn maanzaadbroodjes er voortaan zo uit komen te zien. Het is net wat meer werk, maar wat staat het leuk he? Heel ingewikkeld om te maken is het niet, maar het is wel lastig om het zo duidelijk mogelijk voor jullie in woorden uit te leggen. Hopelijk slaag ik daar straks met vlag en wimpel voor. Lees je mee hoe je dit het makkelijkst doet?
Voor je kan gaan vlechten
Wanneer je het brooddeeg gekneed heb en de eerste rijs achter de rug is, is het tijd voor het vlechten van het deeg. Dit gebeurd uit één streng deeg. Het deeg moet hiervoor ongeveer 30 cm lang zijn. Dit doe ik zelf het liefst in 3 stappen: eerst 12 deegstukken licht opbollen, dan uitrollen tot een korte deegstreng van 10 cm. En na een rustpauze van ongeveer 10 minuten rol ik het deeg verder uit tot 30 cm. Probeer het deeg zo gelijkmatig mogelijk uit te rollen, dan worden de broodjes het mooiste. Zodra je alle 12 de deegstrengen uitgerold heb tot 30cm lengte is het tijd om te gaan vlechten.
De vlecht zelf
Hiervoor deel je het deeg denkbeeldig in 3 gelijke delen. Het middelste gedeelte laat je voorlopig op het werkblad liggen. De linkerdeegpunt til je op en leg je met een boogje (zodat je een gat tussen het midden en bovenste deegdeel krijgt) op de scheiding tussen de tweede en derde deel van het deeg. Vanaf nu noemen we de rechter deegpunt het ‘losse stuk’. De andere twee noemen we de bovenste en onderste deegstreng, hopelijk is het zo duidelijk. Pak nu het losse stuk deeg en haal deze onder de bovenste deegstreng door en leg hem over de onderste deegstreng heen. Laat het uiteinde naar beneden wijzen. De bovenste en onderste deegsteng moeten nu een halve slag worden gedraaid. Hierdoor wordt de onderkant van het deeg de bovenkant en de bovenste streng wordt de onderste streng. Je ziet de vlecht nu al onstaan, leuk hé? Als laatste moet je nu het losse stuk nog een keer onder de onderste deegstreng doorhalen, door het middenstuk naar boven halen en dan goed aandrukken op het uiteinde van het deeg.
Wil je het recept voor deze maanzaad vlechtbroodjes liever een andere keer maken? Sla onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op. Zo vind je dit artikel altijd makkelijk terug.
Nog een finishing touch
Nu de vlecht klaar is wordt het tijd om het maanzaad op de broodjes te krijgen. Hiervoor moet het deeg lichtvochtig zijn, dan blijft het maanzaad het beste plakken. Je kunt het erover strooien maar nog veel mooier, gelijkmatiger en lekkerder vind ik het om de vochtige bovenkant even te dippen in het maanzaad. Daarna draai je de vlecht weer om en kan het deeg voor de tweede keer gaan rijzen. Als je deze vlechtbroodjes zomaar éénmalig wilt maken dan kan je een potje maanzaad in de supermarkt kopen. Wil je deze broodjes vaker maken check de prijzen van een grotere verpakking dan vooral even. Schrik niet… Het zakt van zo’n €60,00 per kilo naar minder dan €10,00! Jij snapt dat ik nu voor jaren maanzaad in de kast hebt. Dat wordt vaker met maanzaad bakken.
Koemelkvrij
Jaren geleden leerde ik brood bakken zodat Steven en ik met onze melkallergie toch konden blijven genieten van een lekker zacht wit bolletje in de weekeinden. Deze witte bolletjes staan nog altijd in het weekend bij ons tafel. Het recept bevat water in plaats van melk. Gebruik een goede plantaardige roomboter vervanger voor de beste smaak.
Maanzaad vlechtbroodjes
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem geschikt voor broodbakken
- 10 gram gist
- 8 gram zout
- 30 gram suiker
- 1 m ei
- 35 gram boter
- 245 gram handwarm water
- water in een sprayflacon
- maanzaad
Instructies
- Doe de bloem in een kom.
- Voeg het zout, de gist en de suiker toe.
- Roer dit met een garde door elkaar.
- Voeg het ei, de boter en het water toe. Vermeng alle ingrediënten met elkaar.
- Stort het deeg op een werkblad en kneed het tot samenhangende deeg.
- Kneed verder in ongeveer 15 minuten tot een mooi soepel deeg. Het deeg is klaar als je er een mooi dun, niet scheurend velletje van kan kneden.
- Maak een mooie ronde bol van het deeg. Dit doe je door het deeg op je werkoppervlakte te leggen en met twee handen, gevormd tot een kommetje om het deeg naar je toe te duwen. Zodra het deeg los ligt, draai je het een kwartslag en herhaal je deze stap.
- Blijf dit herhalen tot je een mooie gladde deegbal heb.
- Vet een kom in met wat olie.
- Leg het deeg hierin en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt gemiddeld een uur en is onder andere afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
- Haal het deeg uit de kom en druk de luchtbellen eruit. Begin vanuit het midden en druk de luchtbellen steeds iets verder naar de rand.
- Verdeel het deeg in 12 stukken van ongeveer 70 gram.
- Maak van ieder stuk deeg een rond bolletje en vorm ze licht.
- Rol alle bolletjes deeg nu uit tot een korte dikke streng van ongeveer 10 cm.
- Laat de deegstrengen afgedekt ongeveer 10 minuten rusten.
- Rol de deegstrengen nu uit tot 30 cm.
- Leg een deegstreng voor je neer en verdeel deze denkbeeldig in 3 gelijke delen.
- Leg de linker deegpunt bovenlangs op tweederde van de deegstreng neer. Zorg dat er een open ruimte in het midden van het deeg is.
- Je hebt nu dus een bovenste en een onderste deegstreng en daarbij een ‘los’ stuk.
- Haal het ‘losse’ stuk deeg onder het de bovenste deegstreng door en leg hem over de onderste streng heen. Leg het ‘losse’ stuk deeg neer.
- Pak nu het de bovenste en onderste deegstrengen vast en keer deze om. De bovenkant van het deeg wordt dus de onderkant. En de bovenste deegstreng wordt de onderste en omgekeerd.
- Pak nu de ‘losse’ deegstreng en haal die onder de onderste deegstreng door naar het open midden.
- Maak het losse deegeindje vast om de vlecht af te maken.
- Besproei de bovenkant van de vlechtbroodjes nu met water uit de sprayflacon.
- Leg het maanzaad op een bordje.
- Dip de natte kant van het deeg in het maanzaad.
- Leg de gevlochten maanzaad broodjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Dek het deeg losjes af met ingevet vershoudfolie.
- Laat het deeg weer rijzen tot het in volume verdubbeld is. Voor deze broodjes kies is ervoor om ze op twee bakplaten te laten rijzen zodat ze niet tegen elkaar aan leggen.
- Verwarm de oven ruim van te voren voor op 180 graden hetelucht. Zet ook een metalen schaaltje onder in de oven.
- Giet een klein beetje heet water in het metalen schaaltje, en gelijk daarna de bakplaat.
- Bak de maanzaand vlechtbroodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder de broodjes na het bakken direct van de bakplaat en het bakpapier en leg ze op een rooster om af te koelen.