brood e.d.

Maanzaad vlechtbroodjes

Snel naar recept
Vandaag deel ik een leuke variant op de allerlekkerste zelfgemaakte witte bolletjes. Door het deeg te vlechten en in het maanzaad te dippen maak je zelf de allerlekkerste en leukste maanzaad vlechtbroodjes. Daar kan je nog eens mee aankomen tijdens een gezellig ontbijt, een feestelijk brunch of gewoon als lekkere lunch.
Het eerste ontwerp

Het recept voor koemelkvrije witte bolletjes zijn mijn meest gebruikte recept in huize Bakkriebels. Hoewel er recepten zijn die hier ook dichtbij komen wint dit het recept. Mede doordat deze broodjes de favoriet van Steven zijn. Zelf lust ik ze ook graag maar ik hou er ook van om ze af te wisselen met tarwe bolletjes of iets met zaden en pitten. Wat ik tot nu toe mistte in mijn eigen assortiment waren maanzaad bolletjes. Zo af en toe kan ik daar zo van genieten! Heerlijk met een plak ham of ander hartig beleg. Deze maanzaad vlechtbroodjes variatie op de witte bolletjes heb ik dan ook helemaal voor mezelf gemaakt. En daarnaast natuurlijk ook voor jullie. Niets leuker dan zulke successen met jullie te delen.

Een nieuw idee

Ik had al eerder maanzaad broodjes gemaakt. In tegenstelling tot deze maanzaad vlechtbroodjes waren dat gewoon witte bollen. Beetje suf om daar een heel recept voor te schrijven terwijl je het brooddeeg na het vormen alleen besproei met wat water en in het maanzaad dipt, toch? Toen ik onlangs ergens leuke vlechtbroodjes voorbij zag komen besloot ik dat mijn maanzaadbroodjes er voortaan zo uit komen te zien. Het is net wat meer werk, maar wat staat het leuk he? Heel ingewikkeld om te maken is het niet, maar het is wel lastig om het zo duidelijk mogelijk voor jullie in woorden uit te leggen. Hopelijk slaag ik daar straks met vlag en wimpel voor. Lees je mee hoe je dit het makkelijkst doet?

Voor je kan gaan vlechten

Wanneer je het brooddeeg gekneed heb en de eerste rijs achter de rug is, is het tijd voor het vlechten van het deeg. Dit gebeurd uit één streng deeg. Het deeg moet hiervoor ongeveer 30 cm lang zijn. Dit doe ik zelf het liefst in 3 stappen: eerst 12 deegstukken licht opbollen, dan uitrollen tot een korte deegstreng van 10 cm. En na een rustpauze van ongeveer 10 minuten rol ik het deeg verder uit tot 30 cm. Probeer het deeg zo gelijkmatig mogelijk uit te rollen, dan worden de broodjes het mooiste. Zodra je alle 12 de deegstrengen uitgerold heb tot 30cm lengte is het tijd om te gaan vlechten.

De vlecht zelf

Hiervoor deel je het deeg denkbeeldig in 3 gelijke delen. Het middelste gedeelte laat je voorlopig op het werkblad liggen. De linkerdeegpunt til je op en leg je met een boogje (zodat je een gat tussen het midden en bovenste deegdeel krijgt) op de scheiding tussen de tweede en derde deel van het deeg. Vanaf nu noemen we de rechter deegpunt het ‘losse stuk’. De andere twee noemen we de bovenste en onderste deegstreng, hopelijk is het zo duidelijk. Pak nu het losse stuk deeg en haal deze onder de bovenste deegstreng door en leg hem over de onderste deegstreng heen. Laat het uiteinde naar beneden wijzen. De bovenste en onderste deegsteng moeten nu een halve slag worden gedraaid. Hierdoor wordt de onderkant van het deeg de bovenkant en de bovenste streng wordt de onderste streng. Je ziet de vlecht nu al onstaan, leuk hé? Als laatste moet je nu het losse stuk nog een keer onder de onderste deegstreng doorhalen, door het middenstuk naar boven halen en dan goed aandrukken op het uiteinde van het deeg.

Wil je het recept voor deze maanzaad vlechtbroodjes liever een andere keer maken? Sla onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op. Zo vind je dit artikel altijd makkelijk terug.
Nog een finishing touch

Nu de vlecht klaar is wordt het tijd om het maanzaad op de broodjes te krijgen. Hiervoor moet het deeg lichtvochtig zijn, dan blijft het maanzaad het beste plakken. Je kunt het erover strooien maar nog veel mooier, gelijkmatiger en lekkerder vind ik het om de vochtige bovenkant even te dippen in het maanzaad. Daarna draai je de vlecht weer om en kan het deeg voor de tweede keer gaan rijzen. Als je deze vlechtbroodjes zomaar éénmalig wilt maken dan kan je een potje maanzaad in de supermarkt kopen. Wil je deze broodjes vaker maken check de prijzen van een grotere verpakking dan vooral even. Schrik niet… Het zakt van zo’n €60,00 per kilo naar minder dan €10,00! Jij snapt dat ik nu voor jaren maanzaad in de kast hebt. Dat wordt vaker met maanzaad bakken.

Koemelkvrij

Jaren geleden leerde ik brood bakken zodat Steven en ik met onze melkallergie toch konden blijven genieten van een lekker zacht wit bolletje in de weekeinden. Deze witte bolletjes staan nog altijd in het weekend bij ons tafel. Het recept bevat water in plaats van melk. Gebruik een goede plantaardige roomboter vervanger voor de beste smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *