Voor ik aan mijn melkvrije dieet begon, had ik al een klein beetje een idee van welke allergie ik mogelijk last had. Eén van de ideeën was de melkeiwitten. Mede omdat ik een jonger zusje heb, die al een paar jaar baat heeft bij een melkvrijdieet. Ik besloot op een dag dan ook alvast wat de experimenteren met een vervanger van slagroom. Als eerste begon ik met de kokosroom. Een lekkere en smakelijke vervanger voor slagroom, maar wel met een duidelijk kokossmaak waardoor het niet in alle combinaties lekker is. Kiwi is één van de vruchten waar het heelijk bij smaakt. Deze slof is het resultaat van die eerste experimenten en hij is heerlijk! Hou jij van sloffen? Dan moet je deze versie zeker proberen! En niet alleen als je melkvrij moet eten. Dit recept past ook prima in eetpatroon, zonder allergiën.
Dit heb je nodig voor één slof:
Voor het sloffendeeg:
90 gram koude wajang of een andere plantaardige boter
100 gram witte basterd
1 gram zout
25 gram ei
75 gram patentbloem
75 gram Zeeuwse bloem
5 gram bakpoeder
Voor de frangipane:
100 gram spijs
25 gram wajang of een andere plantaardige boter
25 gram ei
10 gram bloem
Voor de kokosroom:
2x 200 ml kokosmelk van Sum&Sam (of een andere kokosroom waar geen dingen aan toegevoegd zijn)
Paar eetlepels suiker
Voor de afwerking:
Paar eetlepels tropische vruchtenjam
2 gele en 2 groene kiwi’s
witte chocolade
En verder:
uitrollatjes van 1 cm
sloffenvorm
deegroller
huishoudfolie
spuitzak met evt. glad spuitmondje
keukenpapier
Zo ga je te werk:
Zet de kokosroom minimaal 24 uur, maar liever nog wat langer, van te voren in de koelkast.
Begin met het maken van het sloffendeeg:
Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
Maak intussen de frangipane:
Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.
Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.
Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf.
Bak de slof in ongeveer 25 minuten gaar.
Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
Laat de slof volledig afkoelen.
Zo werk je de slof af:
Schil de kiwi’s en snij ze in stukken.
Dep ze droog met keukenpapier.
Maak de kokosmelk open. Schep de dikke roomlaag van het kokoswater af en doe dit in een mixerkom.
Klop de room met wat suiker tot hij stijf is.
Verdeel de jam over de afgekoelde slof.
Verdeel hierna de kokosroom over de slof.
Decoreer de bovenkant met de stukken kiwi.
Maak het geheel af met witte chocolade.
Dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding.
Oh wat ziet dit er heerlijk uit zeg!
Mag ik misschien vragen wat voor jam je hebt gebruikt? Ik kan nietecht tropische vruchten jam vinden.
Hoi Judith,
Goed dat je het vraagt! Het is namelijk gele vruchten jam geweest in plaats van tropische…
Groetjes, Adriënne
Super! Dankjewel, ga hem van de week gelijk maken.
Groetjes, Judith