Grote koeken

Kersenkruimel koek

Naar het recept van deze kersenkruimelkoek werd behoorlijk wat keren gevraagd. Ik postte vorig jaar namelijk een foto ervan op de bakkriebels Facebookpagina. Daarbij beloofde ik dat het recept op een dag online zou komen. Zo ver is het dan nu! Naast dat deze koek er heel lekker uit ziet is, hij dat ook! De smaak van de kersen en het amandelspijs passen goed bij elkaar. De bodem wordt eerst even gebakken zodat je er zekerder van bent dat hij gaar is. Hij blijft een tikkeltje beetje boterkoekachtig maar dat is juist lekker.

Dit heb je nodig voor een bakblik van 26 cm doorsnee:
Voor de bodem
200 gram bloem
120 gram koude roomboter
1 zakje vanille suiker
75 gram suiker
1 m ei
snuf zout
Voor de vulling:
200 gram amandelspijs
750 gram kersen
1 eetlepel custard
Voor de kruimels:
60 gram koude roomboter
100 gram bloem
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
amandelschaafsel

En verder:
vork
bakpapier
kaasschaaf

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Ontpit de kersen voor de vulling.
Schaaf met een kaassschaaf plakjes van de amandelspijs.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Kneed van de ingrediënten voor de bodem een samenhangend deeg.
Druk het deeg uit over de bodem van het bakblik.
Prik met de vork gaatjes in de bodem.
Bak de bodem ongeveer 15 minuten.
Maak intussen het kruimeldeeg:
Kneed hiervoor alle ingrediënten (op het amandelschaafsel na) tot een kruimelig deeg. Bewaar dit in de koelkast.
Verdeel het amandelspijs over de nog hete bodem.
Meng de kersen met de custard.
Verdeel de kersen over de amandelspijs.
Verdeel het kruimeldeeg over de kersen.
Strooi een paar handen amandelschaafsel er over.
Bak de koek in ongeveer 40 minuten tot hij goudbruin en gaar er uit ziet.

3 gedachten over “Kersenkruimel koek

  1. Hallo,
    M’n complimenten…
    Hij was heerlijk.
    Nog aan diverse mensen puntjes weggegeven en allemaal waren ze er weg van.
    En idd juist ook de boterkoekbodem echt lekker .

    Groetjes Hilda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *