Wat ik nu toch ontdekt heb voor leuks! Wist je dat je met suiker, honing en baking soda een leuke reactie uit kan lokken? Het resultaat van dit scheikundige proefje is ook nog eens erg lekker om zo op te eten. Of te gebruiken bij je baksels. De Nederlandse naam van dit lekkers is honingraat toffee. Ook gebruiken we de Engelse naam ‘Honeycomb toffee’ veel in Nederland. Ben jij benieuwd hoe je dit zelf kunt maken? Lees dan vooral even verder want ik ga je er alles over vertellen.

Een leuke ontdekking
Volgende week is Jasper jarig, dat betekend altijd een drukke en volle baktijd in de Bakkriebels keuken. Al maanden daarvoor ben ik aan het bedenken wat hij zijn collega’s gaat trakteren. Daar hoort uren nadenken over smaakcombinaties bij. En daar natuurlijk lekker inspiratie voor op doen op Pinterest en soms ook websites als gastronomix en kokswereld. Zo kwam het dat ik op honingraat toffee stuitte en dat had een enorme aantrekkingskracht op me. Zoveel zelfs dat ik het een uurtje later zelf al gemaakt had. Helaas was ik over die poging niet helemaal tevreden, daarom deed ik een paar dagen later een tweede poging. Met succes! Want dit smaakte veel lekkerder.

Gebruik een keuken thermometer
Om honingraat toffee te maken heb je nog geen handvol ingrediënten nodig. Je gebruikt suiker en honing om een karamel van te koken. Om te zorgen dat de karamel niet aanbrand voeg je ook iets water toe. De karamel moet zo heet worden dat het daarna goed uithardt, dit is 150 graden. Door de kleur van de honing is het lastig om op het oog te zien wanneer de karamel de juiste kleur heeft. Het gebruik van een keuken thermometer geeft je de zekerheid dat je goed zit. Zelf gebruik ik altijd de keuken thermometer van Ikea, voor nog geen €7,50 heb je dan een fijne thermometer. Met als groot voordeel dat hij piept op de door de jouw ingestelde temperatuur. Deze thermometer geeft twee temperaturen aan: de door jouw ingestelde temperatuur en welke temperatuur de karamel op dat moment heeft. Dat is ook echt ideaal!

Welke honing wordt er gebruikt?
Honingraat toffee wordt in andere landen veel gemaakt met golden syrup, iets dat in Nederland moeilijk verkrijgbaar is. Honing is er een goede vervanger voor. Zelf gebruikte ik de bloemenhoning van Melvita. Ik kreeg ook deze opgestuurd in de foodybox van Kroon op het werk. Heb jij deze honing niet maar een andere? Dan is dat geen probleem, je kan elke honing gebruiken die je wil.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande foto zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden


Op naar het leukste onderdeel
Het allerleukste tijdens het maken van honingraat karamel is het toevoegen van het vierde ingrediënt: de baking soda. Tegelijkertijd is dit ook een moment waar nog wel wat over te zeggen is. Je voegt de baking soda toe als de karamel 150 graden is. Zelf schud ik de pan daarvoor even voorzichtig rond zodat de hitte zich goed verdeeld en je zeker weet dat alle karamel 150 graden is. Zodra je de baking soda toevoegt moet dit er doorgeroerd worden. Doe dit niet te lang, maar wel goed. Pas op want het bruist flink! Wees echt voorzichtig hiermee want hete karamel op je vingers krijgen doet zo zeer.

Dikkere of dunnere honingraat toffee
Gelijk nadat de baking soda doorgeroerd is stort je de honingraat toffee in een met bakpapier bekleed bakblik. Gebruik hiervoor een bakblik van ongeveer 30×25 cm. Het komt niet zo heel erg aan op deze afmetingen. Het enige is dat de honingraat toffee wat dunner of dikker is bij andere afmetingen. Om te zorgen dat je de karamel makkelijk uit het bakblik kunt halen gebruik je zowel op de bodem als tegen de zijkanten bakpapier. Verfrommel hiervoor gewoon een dotje bakpapier en leg dat daarna in de bakvorm. Stort de honingraat toffee er in en laat het nu volledig uitharden. Zodra het uitgehard is kan je het, dankzij het bakpapier, makkelijk uit het bakblik optillen. Het bakpapier laat zich makkelijk verwijderen nu het uitgehard is. Breek de honingraat toffee in stukken en verpak het luchtdicht. Zo voorkom je dat het een plakkerig rommeltje wordt.

Een rondje namen
In Nederland noemen we dit dus honingraat toffee. En de Engelse naam is honeycomb toffee. Op de Engelse Wikipedia is een leuk lijstje te vinden met namen van dit lekkere goedje. Daar lees je dat de Nieuw Zeelandse naam hokey pokey is. Schotland geeft het de naam puff candy en in Hongarije hebben ze het over Törökméz wat Turkse honing betekend. Weet je wat ook nog een grappige naam is? In Japan heeft het: karumeyaki. Wanneer je dit vertaalt krijg je een samengevoegd Portugees en Japans woord dat zoveel betekent als gebakken karamel.vind je het leuk om dit lijstje na te lezen? Klik dan hier.

Koemelkvrij
Dit recept bevat geen ingrediënten die koemelk bevatten.
Honingraat toffee
Ingrediënten
- 260 gram suiker
- 50 gram water
- 63 gram honing
- 10 gram baking soda
Instructies
- Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden tijdens het koken. Stel hier 145 graden op in.
- Bekleed de bodem en de zijkanten van een bakvorm van 30×25 cm met bakpapier.
- Doe de suiker met het water en de honing in een pan.
- Doe de keukenthermometer erbij in de pan en verwarm het suiker-honing mengsel.
- Schud de pan af en toe een beetje rond om de warmte goed te verdelen.
- Wees alert(er) vanaf het moment dat de kokende massa de temperatuur van 145 graden bereikt heeft. Maar laat het nog verder karamelliseren tot 150 graden.
- Wanneer de kokende honing-karamel de temperatuur van 150 graden bereikt heeft strooi je de baking soda in de pan.
- Roer het mengsel nu kort maar goed door. Pas op voor het bruisen!
- Stort de honingraat toffee nu in de bakvorm en laat het uitharden.
- Verpak de uitgeharde honingraat toffee zo snel mogelijk in een luchtdichte verpakking.