Liefhebbers van rijsstaart opgelet! Hier volgt een fantastisch recept dat net iets anders is dan de overbekende rijstevlaai. Deze keer laat ik jullie zien hoe je een rijsstaart maakt zoals je een kwarktaart of eigenlijk nog meer zoals je een monchoutaart maakt. Laten we eerlijk zijn: Met een bodem van bastogne en een kersenvlaaivulling bovenop zijn de uiterlijke overeenkomsten al duidelijk. De laag tussen die twee in maakt deze taart uniek! Mede door de haverrijst waar deze taart mee gemaakt is. Duik jij ook de keuken in om deze fantastische haverrijsttaart met kersenvlaaivulling te maken? Zeker weten dat je geen spijt krijgt!

Wie werd niet groot met rijst van Lassie
Er zijn heel veel verschillende soorten rijst op de markt. De rijst waar ik mee opgroeide was de toverrijst van Lassie. Altijd alleen die van Lassie, want dat was de beste volgens mijn moeder en oma. Nog altijd is het juist die rijst die ook in mijn voorraadkast te vinden is. Niet voedzaam volgens deze tijd, maar oh zo lekker in mijn ogen. Ik kan me niet herinneren hoe groot het assortiment van Lassie pakweg 25 jaar geleden was maar weet één ding zeker: Het is inmiddels uitgebreid. Want naast het bekendere Zilvervliesrijst is het assortiment de laatste jaren ook uitgebreid met rijst voor poke bowls en risotto. Sinds kort heeft Lassie ook haverrijst toegevoegd aan hun assortiment. Om haverrijst meer bekendheid te geven zijn zij een PR-actie gestart. Maar liefst vier maanden lang wordt er (bijna) dagelijks een recept met haverrijst gedeeld door diverse bloggers. Ook het recept voor deze haverrijsttaart met kersenvlaaivulling is onderdeel van deze PR-actie.

Kennismaken met haverrijst van Lassie
Tot ik hoorde dat ook ik aan de slag mocht voor Lassie was ik onbekend met haverrijst maar wel heel nieuwsgierig naar deze rijst. Daarom startte mijn haverrijst avontuur niet gelijk met deze taart maar met een simpele maaltijd. En hoewel het -voor ons- de toverrijst niet van zijn troon kan stoten vonden wij haverrijst wel erg lekker. Het is niet zo zacht en doet mij wat meer aan zilvervliesrijst denken. Maar dan dus gemaakt van 100% haver, zonder verder enige andere toevoeging. De volgende stap was het maken van een rijsttepap. Want rijsttepap heb je nodig voor deze taart. Toen ook dat gelijk een succes bleek te zijn, was de rest van de taart peanuts. Mijn kennismaking ging daarna nog verder want volgende maand deel ik nog een tweede recept met haverrijst met jullie.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug te vinden.


Pap van haverrijst koken
Om te beginnen met deze taart maak je eerst een haverrijstepap. Je kookt de haverrijst met suiker, een vanillestokje, kokosmelk en water tot haverrijstpap. Hiervoor moeten de korrels langer koken dan aangegeven is op de verpakking, zo’n 15-20 minuten. Probeer altijd even goed of de haverrijstkorrels zacht genoeg zijn, kook de pap anders nog een paar minuutjes door. Het is belangrijk dat de pap volledig afgekoeld is, daarom raad ik je aan om de pap een nacht af te laten koelen en op te laten stijven.

Kersenvlaaivulling
Er is een tijdje geweest dat er geen kersenvlaaivulling in onze supermarkt te koop was, helaas! Als alternatief ben ik daarom aan de slag gegaan met kersen op sap. Dit smaakt wel echt anders dan de overbekende kersenvlaaivulling. Wil je bij deze taart voor gemak gaan? Kies dan voor kersenvlaaivulling uit blik. Heb je echter ook een supermarkt zonder vlaaivulling of voorkeur voor het zelf maken van je kersenvlaaivulling dan is dat ook goed mogelijk. Gebruik daarvoor het recept dat je hier op Bakkriebels vind.

Koemelkvrij
Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Je kunt het recept volgen zoals hieronder aangegeven is. Er hoeven geen aanpassingen gedaan te worden.

Vegan
Oeps! Het was de bedoeling dat deze haverrijsttaart met kersenvlaaivulling vegan zou zijn. Helaas kwam ik er- na het maken van de bodem- achter dat bastognekoeken alleen koemelkvrij en niet vegan zijn. Bastogne koeken bevatten namelijk kippenei. Lassie had mij gevraagd om één vegan recept. Dat is dus niet helemaal gelukt maar ik heb voor jullie wel een makkelijke aanpassing om deze taart zelf vegan te kunnen maken. Gebruik daarvoor geen bastognekoeken maar Lotus Biscoff Speculoos koekjes. Gebruik ook vegatine of een andere vegan bindmiddel voor meer stevigheid van de taart.
Haverrijsttaart met kersenvlaaivulling
Ingrediënten
- 500 ml kokosmelk
- 250 gram water
- 1 vanillepeul
- 100+75 gram suiker
- 150 gram haverrijst
- 5 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- kersenvlaaivulling
- 250 gram bastogne koeken
- 80 gram boter
Instructies
- Begin met het maken van de haverrijste pap.
- Doe hiervoor de kokosmelk met het water, 100 gram suiker en de haverrijst in een pan.
- Snij de vanillepeul open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk.
- Voeg de lege vanillepeul ook toe aan de melk.
- Breng de kokosmelk aan de kook. Roer regelmatig zodat de haverrijst niet aan de bodem gaat zitten.
- Laat de kokosmelk al roerend koken tot de haverrijstkorrels helemaal zacht geworden zijn. Dit duurt zo’n 15 minuten.
- Leg een velletje huishoudfolie op de haverrijstpap.
- Laat de haverrijst afkoelen tot het goed ingedikt is, bij voorkeur een nacht.
- Bekleed de bodem van een springvorm van 22 of 24 cm met bakpapier.
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Maal de bastognekoeken fijn met een foodprocessor.
- Smelt de boter.
- Voeg de gesmolten boter toe aan de fijn gemalen bastogne kruimels.
- Spreid de bastognekruimels uit over de bodem van de springvorm.
- Druk stevig aan met de achterkant van een glas.
- Zet de springvorm ongeveer 10 minuten in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
- Klop intussen de slagroom met de overige 75 gram suiker stijf.
- Smelt de gelatineblaadje au-bain-marie.
- Voeg wat haverrijstpap toe aan de gelatine. Roer dit goed door elkaar. Verwarm het zo nodig nog iets extra zodat de gelatine goed gesmolten is.
- Voeg de gelatine met haverrijstpap toe aan de overige haverrijstpap en roer dit goed door elkaar.
- Voeg de slagroom toe. Spatel dit door de haverrijstpap.
- Stort de haverrijstpap op de bastogne koekbodem.
- Dek af met een velletje vershoudfolie en plaats de taart in de koelkast om op te stijven. Dit duurt ong. 5 uur.
- Spreid de kersenvlaaivulling uit over de taart.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.