Jullie hebben nog een tweede recept met haverrijst van mij tegoed. Hoogtijd om dat recept met jullie te delen. Ik besloot om deze keer een draai te geven aan de klassieke rijstevlaai. Daardoor ontstond een heerlijke haverrijstevlaai. En die heeft de smaaktest van mijn Limburgse proefpanel goed doorstaan! Joehoe! Durf jij het ook aan?

In samenwerking met Lassie
Wat hebben jullie enthousiast gereageerd op de haverrrijsttaart die ik vorige maand met jullie deelde! Nooit geweten dat er zoveel liefhebbers van rijsstaart onder mijn volgers zijn. Of je nu reageerde op Instagram, een reactie achterliet op Facebook of de taart (re)pinde op Pinterest: Jullie reacties waren overal enthousiast. Super leuk! En ik ben heel benieuwd of dat ook met dit recept voor haverrijsstevlaai gaat gebeuren. Net als het vorige recept is ook dit recept onderdeel van een samenwerking met Lassie. Zij brachten haverrijst, rijst van 100% haver op de markt. Om deze voedzamere rijst met meer eiwitten en vezels extra aandacht te geven starten zij een PR-actie. Bijna dagelijks komt er een recept met haverrijst online bij een blogger. Mocht je meer inspiratie op willen doen, ga dan naar de Instagram pagina van Lassie.

Een Limburgse vlaai?
Oh jongens, eigenlijk heb ik iets gevaarlijks gezegd, haha! Ik heb namelijk het woordje Limburg in combinatie met vlaai genoemd. Als Limburg ergens om bekend staat dan is het wel hun trots op vlaaien en de vlaaien zelf. En dat is helemaal terecht! Ik hoop alleen dat ik nu niet (opnieuw) door een Limburgse lezer op mijn vingers getikt wordt dat dit recept niet Limburgs is. Overigens heb je wel gelijk als je het zegt, haha! Want dit is gewoon een haverrijstevlaai die ik toevallig aan iemand uit Limburg heb laten proeven en die deze vlaai erg lekker vond.

Een vliesje trekken
Bij een rijstevlaai hoort natuurlijk een bodem van gistdeeg. Neem dus de tijd om deze taart te maken, want het deeg heeft tijd nodig om te rijzen. Maar eerst moet je het deeg goed kneden, dit is minstens zo’n belangrijke sleutel in het succes van je haverrijstevlaai. Het deeg is goed genoeg gekneed wanneer je een dun vliesje van het deeg kunt trekken. Het is altijd lastig om met woorden goed te omschrijven wat daarmee bedoeld wordt maar ik ga het proberen. Je trekt hiervoor een stukje deeg van de grote deegbol af. Daarin maak je een kuiltje door aan de randen van het deeg te trekken. Vanuit het kuiltje kan je nu het deeg steeds voorzichtig iets dunner maken tot het een dun vliesje is. Lukt dat nog niet? Dan moet je het deeg nog verder kneden.
Eerste rijs en tweede rijs
Wanneer het deeg voldoende gekneed is moet je het in volume laten verdubbelen. Dit duurt ongeveer een uur. De omgevingstemperatuur heeft invloed op de snelheid van het rijzen. In een warme omgeving duurt dit rijzen korter dan in een koudere omgeving. Wist je dat gist bij een temperatuur van 7 graden zelfs helemaal stopt met werken?
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande afbeelding en vind het recept altijd makkelijk en snel terug.


Hoe is mijn mening bij een samenwerking?
Wanneer recepten een samenwerking betreffen is het soms de vraag of iemand enthousiast is omdat hij/zij dat ook echt is of omdat het nu eenmaal een samenwerking is. Voor Bakkriebels geldt altijd dat ik nooit recepten zou plaatsen waar ik zelf niet achtersta. En natuurlijk ook dat ik geen samenwerkingen doe waar ik niet achtersta. 99% van de recepten op Bakkriebels vind ik zelf lekker tot heel erg lekker. En die overige 1%? Dat zijn recepten die net zo goed zijn als de 99% die ik lekker vind, alleen hou ik dus zelf niet van de smaak van het betreffende recept. Door de samenwerking met Lassie ontdekte ik dat rijsstaarten niet zo aan mij besteed zijn. Ik proef dat de smaak goed is, maar je doet mij geen plezier met een stuk van deze taart. Ben jij echter een echte rijsttaart liefhebber? Dan zal je ook je vingers aflikken bij deze haverrijsstaart.

Koemelkvrij
Het deeg van deze vlaai is koemelkvrij, mits je een plantaardige boter gebruikt. Voor de vulling geldt dat je het makkelijk koemelkvrij kunt maken door de melk te vervangen voor een plantaardige vervanger. Voeg iets minder suiker toe tijdens het koken en proef daarna of er extra suiker nodig is, plantaardige vervangers zijn soms zoeter dan gewone melk. Een klassieke rijstevlaai wordt afgewerkt met slagroom. Sinds kort heeft BlueBand Finesse, een plantaardige slagroom vervanger op de markt gebracht. Deze is heel prettig in gebruik en kan je prima gebruiken voor deze taart.
Haverrijstevlaai
Ingrediënten
- Voor het vlaaideeg
- 250 gram bloem
- 7 gram gist
- 3 gram zout
- 30 gram suiker
- 25 gram ei
- 35 gram boter
- 100-110 ml water
- voor de rijstlaag
- 800 ml melk
- 150 gram rijst
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 125 gram suiker
- 2 eieren
- voor de afwerking
- 250 gram slagroom
- 75 gram mascarpone
- 1 zakje vanille suiker
- kristalsuiker naar smaak
- 75 gram chocolade
Instructies
- Maak als eerste het vlaaideeg: Doe de bloem met de gist, zout en suiker in een kom.
- Roer met een garde door elkaar.
- Voeg het ei, boter en water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Kneed het deeg tot je er een vliesje van kunt trekken.
- Maak een bol van het deeg en leg deze in een ingevette kom.
- Dek de kom af met een ingevet stukje vershoudfolie en laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.
- Maak intussen de rijstepap voor de rijstlaag. Doe hiervoor de melk met de rijst, suiker en het kaneelstokje in een pan.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk.
- Verwarm de melk nu tot het kookpunt. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
- Kook de rijst tot het zacht geworden is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Laat de rijstepap wat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 195 graden.
- Wanneer het deeg voldoende gerezen is vet je een vlaaivorm van 28 cm doorsnee in.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot het iets groter is dan de vlaaivorm.
- Bekleed de bodem en zijkanten van de vlaaivorm met het deeg.
- Maak de rijstlaag af. Verwijder het kaneel- en vanillestokje.
- Roer de eieren goed door de rijstepap.
- Stort het nu op de vlaaideeg bodem.
- Bak de rijstevlaai in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de taart volledig afkoelen.
- Klop de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten stijf.
- Doe ongeveer de helft van de slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Verdeel de overige slagroom over de afgekoelde taart.
- Hak of schaaf de chocolade fijn.
- Spreid de chocolade uit op de taart.
- Spuit met slagroom uit de spuitzak toeven op de taart.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.