Vullingen

Echte banketbakkersroom

Snel naar recept
Het eerste recept van het nieuwe jaar is er één van mijn bucketlist. Niet dat ik dat op papier heb staan, maar in mijn hoofd komt het toch met enige regelmaat langs om echte banketbakkersroom te maken. Gemaakt zoals het eigenlijk echt hoort met o.a. een vanillestokje, volle melk, eigeel en maïzena. Gemaakt zoals je het bijna nooit meer proeft, maar zoveel lekkerder dan het snelle alternatief.
Vanillestokjes van Silvo

In de foodybox van december zat een vanillestokje van Silvo, wat een verrassing! Want hier kan je echt honderden kanten mee op. Vanillestokjes zijn een echte musthave als bakker. Tegelijkertijd is het ook bakkersgoud, want voor een goed stokje betaal je al snel een euro of vierenhalf. Goede vanillestokjes herken je aan hun vettige uiterlijk. En het liefst kiezen we natuurlijk ook voor een mooie volle peul. Met de stokjes van Silvo moet je af en toe een beetje geluk hebben. Niet elke supermarkt verkoopt ze even snel waardoor de peulen soms te lang in de winkel liggen en hun versheid verliezen. Het stokje dat ik opgestuurd kreeg was een mooie verse peul met veel aroma. Een ideale basis om echte banketbakkersroom te maken.

Het verschil tussen de ingrediënten

Want dat zal echt al tijden mijn hoofd. Ik wil dit jaar op Bakkriebels namelijk meer verschil gaan maken tussen banketbakkersroom en gele room. Weet jij wat het verschil is? Deze twee worden namelijk vaak door elkaar gehaald. Ook ik maak mij er schuldig aan. Kijk maar eens naar de titel van dit artikel. Daar noem ik gele room ook banketbakkersroom. Het verschil tussen deze twee zit in het gebruik van twee ingrediënten: de vanille en het bindmiddel. In gele room wordt vanilllesuiker toegevoegd. Wist je dat vanillesuiker meestal op smaak gebracht wordt met een aroma van vanilline, de syntetische en veel goekopere versie van vanillie? En dan het binmiddel: in echte banketbakkersroom gebruiken we maïzena als en in gele room wordt custard als bind- en smaakmiddel gebruikt. Custard is bijna hetzelfde als maïzena, het wordt allebei van maïszetmeel gemaakt. Het verschil zit hem dan ook in de overige ingrediënten. Dat is voor maïzena niets en voor custard zijn dat kleurstoffen, zout en aroma’s. Voor dit recept gebruiken we dus maïzena.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je om dit recept snel en makkelijk terug te vinden.
Het verschil na het maken

Wanneer je gele room en echte banketbakkersroom met elkaar vergelijkt valt er één ding heel erg op: Het verschil in kleur. Gele room heet tenslotte niet voor niets gele room. Deze room dankt zijn kleur niet zo zeer aan de vanillesmaak maar veel meer aan de kleurstoffen die toegevoegd zijn aan de custard. Echte banketbakkersroom dankt zijn lichtgele kleur enkel en alleen aan het eigeel. Dit is dus dé reden waarom het één zoveel meer kleur heeft dan het ander.

Welke melk kies jij?

Er bestaat eigenlijk maar één soort melk die gebruikt mag worden om echte banketbakkersroom te maken. Als je zoveel geld uitgeeft aan een vanillestokje wil je toch ook dat wat je ermee maakt van hoge kwaliteit is? Kies daarom echt voor volle melk. En nog liever voor rauwe melk die je rechtstreeks bij de boer koopt. Een andere melk die je van mij ook mag gebruiken is de melk van Elke Melk. Deze flessen bevatten melk van één koe. Ga eens om smaakavontuur en ontdek dat elke melk anders smaakt. Ja echt… Elke koe geeft melk met een andere smaak en een andere samenstelling. Kies voor de bereiding van deze echte banketbakkersroom voor een melk met zoveel mogelijk kruisjes bij het verpercentage. Wist je trouwens dat je dit smaakavontuur gewoon bij de AH aan kan gaan?

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze echte banketbakkersroom met een plantaardige vervanger voor de volle melk te maken. Persoonlijk vind ik dit echter een stuk minder smakelijk en daarom raad ik iedereen met een koemelkallergie aan om toch te kiezen voor gele room in plaats van echte banketbakkersroom. Natuurlijk verschillen smaken altijd en kan het zomaar zijn dat jij de echte banketbakkersroom ook lekker vind met de plantaardige vervanger. In dat geval zal ik er zeker voor kiezen om de volle melk te vervangen voor een plantaardig alternatief.

2 gedachten over “Echte banketbakkersroom

  1. Hallo, ik heb aandachtig het stukje gelezen over de vanillestokjes en wil je daar graag iets over zeggen. Gisteren heb ik 25 verse grote vanillestokken ontvangen die ik besteld had bij Omega Vanille die rechtstreeks uit Madagaskar komt. Echt nog nooit heb ik zoiets in eender welke winkel gezien en ik bak al 50 jaarDe prijs voor 25 stokken was 60€ (met verzendkosten nr België was het 72€) is mss veel maar je kunt de hoeveel altijd met iemand delen dan komt dat veel goedkoper uit en dan heb je ook echt echte vanille. Eerstdaags ga ik ze gebruiken om banketbakkersroom mee te maken met eieren dus, ik laat het zeker nog weten hoe de smaak dan is. Dat zal ongetwijfeld heerlijk zijn. Door bij Omega Vanille te kopen steun je daar ook de lokale boeren in Madagaskar die daardoor een beter loon krijgen. Alleen dat al gaf mij een goed gevoel dat ik er ook nog iemand mee helpZoete bakgroetjes vanwege Greet uit België

    1. Ha Greet,

      Dankjewel voor je berichtje! Wat leuk dat je nog altijd de blogs volgt! Dat doe je echt al heel lang, supper leuk!
      Als je -net als jij en ik- heel regelmatig bakt kan je inderdaad kiezen voor een goedkopere bulk verpakking. Dan schrik je inderdaad van het prijsverschil! Maar ga je naar de Nederlandse supermarkt dan betaal je echt een bedrag van meer dan €4,00. Ik voeg het linkje -van het Silvo vanillestokje zoals ik die gebruikt heb- naar de (Nederlandse) Plus supermarkt even voor je toe: https://www.plus.nl/product/silvo-vanillestokje-zak-1-st-439977
      Echt een duur ingrediënt dus wanneer je op de supermarkt aangewezen bent omdat je het te weinig gebruikt voor een bulk verpakking.

      Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *