Sommige taarten overtreffen alle verwachtingen. Dit is er zo één! Vanaf het moment dat je de eerste laag in de springvorm stort tot het moment dat je de eerste punt uit de braam-açai yoghurttaart snijd. Bij elke laag groeit de spanning een beetje: hoe mooi zullen de lagen van de taart straks naar voren komen? En ook niet onbelangrijk: hoe smaakt de taart? Nou ik verzeker je alvast: hij smaakt naar meer!
Een nieuwe foodybox vol uitdagingen
Een nieuw seizoen betekent ook een nieuwe foodybox van Kroon op het werk. Zo was het een paar weken geleden tijd voor de zomerbox. Daarin vond ik ongeveer 10 producten die vooral voor de hartige foodblogger een uitdaging zijn voor recept ontwikkeling. Er is echter nog nooit een box geweest waar ik als zoete blogger helemaal niets mee kon maken. Wel zorgt de ene box voor een grotere uitdaging dan de andere. Bij deze box vind ik mijn zoete uitdaging in het pakket diepvriesfruit van Fast Fruit. Met maar liefst 6 verschillende zakken fruit(mixen) hebben zij niet alleen het diepvriesvak van de Albert Heijn veroverd maar ook mijn diepvries. Jullie zullen de komende tijd vast nog meer zien van wat ik hier nog meer mee gemaakt heb. En als eerste is dat dus het recept voor deze braam-açai yoghurttaart. Hierin gebruikte ik de açai drops van Fast Fruit.
Açai drops van Fast Fruit
Voor deze taart kwam de zak met açai drops uit de vriezer. Ondanks dat ik al eens van açai gehoord heb, had ik het nog nooit zo puur geproefd. Ik moet zeggen dat puur açai niet echt mijn ding is. Het smaakt voor mij te aards. Tegelijkertijd is het ook een redelijk neutrale smaak waar je prachtige smaakcombinaties mee kan maken. Ik koos ervoor om de açai drops te combineren met bramensap, vanille en yoghurt. Wat een gouden greep is dat.
Wil je dit recept opslaan op een van je Pinterest borden? Gebruik een van de onderstaande foto’s. Zo kan je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terug vinden.
Zelfgemaakt bramensap of kopen?
In onze kindertijd was bramen plukken één van onze favoriete zomervakantie bezigheden als we aan boord waren en langer op een plek stil lagen. Mijn moeder maakte vaak bramensap van al die geplukte bramen. Op Bakkriebels vind je dan ook al heel lang het recept dat mijn moeder vroeger altijd gebruikte. Waar wij tegenwoordig wonen zijn geen bramenstruiken waar zo maar van geplukt kan worden. En mijn achtertuin is te klein voor een grote struik. Daardoor koop ik af en toe een fles. Deze keer had ik een fles van Landwaarts Culinair, een heerlijke zoete sap die echt perfect was voor deze taart. De sap was zo goed op smaak dat ik -op de yoghurtlaag na- alleen wat vanillesuiker toe hoefde te voegen. Het recept voor deze braam-açai yoghurttaart is dan ook gebaseerd op de bramensap van Landwaarts. Gebruik zelf gerust een andere sap en proef of er extra suiker aan toegevoegd moet worden.
Wachten wordt beloond
Wanneer je deze taart gaat maken is het belangrijk om geduld te hebben. Als eerste raad ik jullie aan om geduld te hebben, op een moment dat ik het zelf niet had. Zie je dat de onderste laag in de bodem getrokken is en dat de bodem daardoor een paars-roze kleur gekregen heeft? Oeps! Dat was niet de bedoeling en waarschijnlijk had ik het kunnen voorkomen door wat langer te wachten voor ik de eerste vulling in de vorm goot. Zit de eerste vulling eenmaal in de taart dan is het opnieuw een kwestie van geduld. Elke laag moet namelijk opstijven voor je een volgende laag erop kan gieten. Dit betekend dat je zo’n 2u moet wachten tussen de verschillende lagen. Voel altijd even licht met je vinger of de laag al opgesteven is voor je de volgende laag gaat klaar maken.
Handig werken
Laat de wachttijd tijdens het maken je niet afschrikken om aan deze braam-açai yoghurttaart te beginnen. Natuurlijk duurt het telkens even voor je verder kan. Maar bedenk eens wat je allemaal in die tussentijd kunt doen. Toch is het fijn om ergens tijdswinst te halen en zo snel mogelijk door te kunnen gaan. Voor deze taart betekent dat bijvoorbeeld dat het bramen-açai sap in één keer gekookt wordt. En alle gelatineblaadjes gaan in één keer het water in.
koemelkvrij
Ja, ook deze taart kan makkelijk koemelkvrij gemaakt worden. Gebruik hiervoor een plantaardige slagroom vervanger zoals Alpro soya whipping. Ook de yoghurt kan vervangen worden door een plantaardig alternatief. In de bodem wordt boter gebruikt, zorg dat je ook hiervoor een plantaardige boter gebruikt zoals roombeter van BlueBand.
Braam-Açai yoghurttaart
Ingrediënten
- voor de bodem
- 175 gram kaakjes
- 100 gram boter
- voor het braam-açai sap
- 500 ml gezoet bramensap
- 125 gram açai drops
- voor de yoghurtlagen
- 500 ml yoghurt
- 250 ml slagroom
- 5 zakjes vanillesuiker
- kristalsuiker naar smaak
- vanille extract naar smaak
- 15 blaadjes gelatine
- 100 ml melk
- voor de afwerking
- 250 gram bramen
- overige garnering naar keuze
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
- Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier.
- Bekleed eventueel ook de rand van de springvorm met acetaatfolie.
- Zorg dat de yoghurt op kamertemperatuur is.
- Breng het bramensap met de açai drops aan de kook en laat het koken tot de açai drops ontdooit zijn.
- Verdeel het braam – açai sap in twee delen. Een deel van 375 gram en een deel van 250 gram sap.
- Laat het braam – açai sap afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maal de biscuits met een keukenmachine fijn.
- Smelt de boter en meng dit met de biscuitkruimels.
- Spreid uit over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een glas.
- Zet de bodem nu voor minimaal 15 minuten in de koelkast.
- Maak de eerste braam-açai yoghurt laag als het sap goed afgekoeld is.
- Knijp hiervoor 5 blaadjes gelatine goed uit en smelt deze in een warme pan. (let op dat het niet verbrand of te heet wordt!)
- Voeg hier het grote deel, van 375 gram braam-açai sap, aan toe en roer tot het goed met elkaar gemengd is.
- Voeg 35 gram yoghurt toe en roer ook dit erdoor.
- Klop 35 gram slagroom met één zakje vanillesuiker lobbig en spatel dit erdoor.
- Wacht tot deze eerste laag iets dikker wordt en stort het mengsel dan in de springvorm.
- Zet de springvorm in de koelkast tot deze eerste laag opgesteven is.
- Ga dan verder met het maken van de tweede laag. Gebruik hiervoor het kleine deel van het braam-açai sap.
- Smelt opnieuw 5 blaadjes gelatine in een warme pan.
- Voeg hier het sap aan toe en roer het goed door elkaar.
- Voeg 125 ml yoghurt toe en roer ook dit er goed door.
- Klop 75 ml slagroom met 1 zakje vanillesuiker lobbig.
- Spatel dit door het braam-açai yoghurt mengsel.
- Stort de tweede laag op de al opgesteven eerste laag.
- Zet terug in de koelkast en wacht opnieuw tot de taart opgesteven is.
- Verwarm 100 ml melk tot het warm genoeg is om de gelatine te laten smelten.
- Smelt de laatste blaadjes gelatine in de melk. Laat zo nodig nog iets verder afkoelen.
- Voeg de overige yoghurt toe en roer dit er goed door.
- Klop de overige slagroom met de overige vanillesuiker lobbig en spatel dit erdoor.
- Proef of deze laag zoet genoeg is. Voeg anders extra suiker en vanille extract naar smaak toe.
- Stort de laatste laag op de middelste laag.
- Zet terug in de koelkast en laat de taart zo circa 6u opstijven.
- Garneer de taart met bramen en overige garnering naar keuze.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.