Als er een bbq dessert deze maand niet mag ontbreken is het wel iets met chocolade. En of dat nu een brownie is of deze fijne chocolade cake maakt niet uit. Voordeel is wel dat dit bbq dessert: chocolade cake, lichter en luchtiger is dan een compacte zware, maar o zo lekkere brownie. Geef dit recept dus zeker een kans en verras jezelf, je gezin of je gasten met deze heerlijke luchtige en lichte chocolade cake.
Cake of brownie?
Als er één dessert van de BBQ is dat wij hier thuis graag en regelmatig maken dan is het een brownie. Sinds we deze lichte en luchtige chocolade cake ontdekt hebben is de brownie een beetje van zijn troon gevallen. Hij heeft overduidelijk plaats moeten maken voor deze cake. De bereidingswijze van dit BBQ dessert: chocolade cake is nagenoeg hetzelfde als die van een brownie. Je zou er zelfs een brownie mee kunnen bakken door de cake minder lang te bakken zodat hij net niet helemaal gaar is. Wij vinden hem echter het allerlekkerst als hij wel gaar is. Dan is hij zo lekker smeuïg en luchtig.
Met of zonder garnering?
Wat vind jij het allerlekkerst? Een chocolade cake die wat extra’s heeft? Of vind je chocolade cake alleen al genoeg? Wanneer je deze chocolade cake als dessert serveert, is het leuk om er iets extra’s aan te geven. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld wat chocoladesaus met chocolade hagelslag, zoals op bovenstaande foto’s. Of kies ervoor om ook nog wat vers fruit, zoals op onderstaande foto’s, erop te leggen. Zo krijg je nog net iets meer het gevoel van een dessert. Een derde optie is om er een bolletje vanille ijs en warme chocoladesaus bij te serveren. En wil je het helemaal over de top doen, dan gebruik je bovenstaande opties allemaal.
Wil je deze chocolade cake een keer maken? Sla één van de onderstaande foto’s op één van je pinterest borden op zodat je het makkelijk kunt onthouden en terug vinden.
Dure chocolade
De prijs van chocolade is enorm gestegen in de afgelopen tijd. Mede daardoor is het bijna niet leuk meer om nog iets met chocolade te maken. Zelf gebruik ik voor dit BBQ dessert: chocolade cake altijd de pure chocolade repen van g’woon. Deze kan je ook gebruiken voor bijvoorbeeld chocolate chip cookies. Wil je echt bonbons maken dan zijn repen niet geschikt en heb je echt chocolade callets nodig.
Koemelkvrij
Dit recept is koemelkvrij te maken door roombeter te gebruiken in plaats van roomboter. Roombeter is plantaardige boter van BlueBand en wat mij de betreft de beste plantaardige roomboter vervanger die op de markt is. Let er bij de chocolade op dat je ook daar kiest voor een reep zonder koemelk.
BBQ Dessert: Chocolade cake
Ingrediënten
- 150 gram suiker
- 3 m eieren
- 150 gram pure chocolade
- 150 gram boter
- 50 gram bloem
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de bbq tot 175 graden en bereid voor voor indirecte bereiding.
- Vet een grote skillet van circa 24 cm doorsnede in met boter of olie.
- Smelt de boter in een pan.
- Voeg hier de chocolade aan toe.
- Laat het zo 5 minuten staan. Roer daarna goed door zodat de chocolade en boter een egale massa zijn.
- Scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom.
- Doe de eigelen met de suiker en een snuf zout in een andere kom.
- Klop het eigeel tot het licht en luchtig is.
- Voeg nu het boter-chocolade mengsel toe en spatel dit erdoor.
- Zeef de bloem boven de kom en spatel ook dit er luchtig en snel door.
- Klop de eiwitten stijf. Zorg dat de mixer ook vetvrij is.
- Spatel de eiwitten door het cakebeslag.
- Stort het cakebeslag in de skillet.
- Bak de cake in ongeveer 20-25 minuten gaar.
- Serveer met bijvoorbeeld wat chocoladesaus en vers fruit zoals banaan, kiwi en aardbei.