Joehoe…! Ik heb me er aan gewaagd. En ik ben met vlag en wimpel geslaagd (vind ik). Eindelijk heb ik zelf bavaroise gemaakt zonder een pakje of een zakje te gebruiken. En hij is goed gelukt! Hij is licht, luchtig en stort niet in. En dan ook nog eens met aardbeien uit het seizoen. Zoet en sappig… Mmmh! Lekkerder kan niet en nu volop te krijgen. Gelukkig zitten we nog maar aan het begin van dit aardbeienseizoen want ik heb last van aardbeien bakkriebels.
Dit heb je nodig:
2 blaadjes gelatine
200 gram verse aardbeien (ontkroond)
1 mespuntje witte peper
150 gram slagroom
40 gram suiker
En verder:
Garde
Stafmixer o.i.d.
Zo ga je te werk:
Week de gelatine in ruim koud water.
Was de aardbeien en snij ze eventueel in stukken.
Pureer de aardbeien met het suiker en de peper met de staafmixer.
Los de gelatine op in een pannetje op het vuur.
Voeg wat aardbeienpuree toe aan de gelatine. Roer het goed door elkaar.
Voeg de overige aardbeienpuree toe en roer door tot het goed gemengd is.
Klop de tussen de slagroom stijf .
Voeg een eetlepel slagroom toe aan de aardbeienpuree en roer het, met de garde goed door elkaar.
Voeg dan de rest toe en roer ook dit goed door elkaar heen.
Laat de bavaroise circa 2 uur opstijven in de koelkast.
Tip:
Deze bavaroise is heerlijk als nagerecht of als onderdeel van een nagerecht. Maar ook als vulling van soezen, eclairs of taarten.
Bewaar de bavaroise of baksel die gevuld zijn met de bavaroise altijd in de koelkast.
Voeg wat aardbeienpuree toe aan de gelatine. Roer het goed door elkaar.
Wanneer de gelatine dus nog op het vuur staat? 🙂 Morgen ga ik m maken!
Hoi Laura, ik begrijp dat het niet helemaal duidelijk is voor je, sorry daarvoor! En dan is mijn reactie waarschijnlijk ook nog te laat voor je… nog een keer sorry dus 🙁 😉
Gelatine moet je nooit te warm laten worden. Zodra de helft gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Door de warmte van de pan smelt de gelatine verder maar wordt het niet te heet. Daarna roer je er de aardbeienpuree door, zoals in het recept beschreven staat
Ziet er heerlijk uit. Wat zijn de hoeveelheden als ik hier een bavaroistaart van wil maken van 26cm? Ik hoor het graag.
Hoi Kirsten,
Bedoel je dat je een biscuittaart van 26 cm doorsnee wil vullen met één of twee lagen bavarois? Of bedoel je dat de een taart wil maken die alleen uit deze bavarois bestaat, zoals een kwarktaart dus eigenlijk is? In dat geval zal ik gaan voor 4x dit recept en wat extra gelatine toevoegen.
Groetjes,
Adrienne
Ja, eigenlijk als een soort kwarktaart Dus x 4? En hoeveel gelatine extra erbij? 1 blaadje teveel kan er net voor zorgen dat het te rubberachtig wordt
Hoi Kirsten,
Oeps… Deze reactie is er tussen door geglipt. Sorry! Ik zou het inderdaad keer 4 doen en 10 blaadjes gelatine. Dat gebruik je bij een gemiddelde kwarktaart ook al snel 😉 Zelf heb ik het recept niet op deze manier gebruikt dus ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen.
Groetjes,
Adriënne
Hoi hoi.
Ik wil dit gebruiken als vulling voor mijn taart tussen 2 lagen cake.kan ik deze vulling nog spuiten als hij is opgesteven of kan ik dit op een andere manier aanpakken? Ik wil hem gebruiken in een stapeltaart
Hoi Tanja,
Het beste is om de vulling niet helemaal op te laten stijven. Als de vulling helemaal opgesteven is en je spuit hen dan op, dan verliest hij zijn luchtigheid. Is hij nog erg slap dan kan je hem ook nog niet opspuiten omdat het vocht dan teveel in de biscuits trekt. Het beste is dus om er iets tussenin te zoeken, als hij aan het geleren is.
Nog even een extra tip: spuit een dijkje langs de rand van je taart van bijv. botercrème. Door dit dijkje is je taart steviger en de kans op inzakken minder groot.
Groetjes, Adrienne
hallo, hoeveel bavarois moet ik maken als ik voor 2 lagen wil maken van 20 cm taart?
Hoi Joyce,
Ik denk dat je voldoende heb aan 1,5x het recept. helemaal met zekerheid kan ik het niet zeggen omdat het lang geleden is dat ik het recept zelf gemaakt hebt. Laat het gerust nog even weten als blijkt dat ik er helemaal naast zit
groetjes, Adrienne
Heyy ff een vraagje waarom zit er een mespuntje witte peper in wat is daar de functie van?
Ha Liz,
Het bijzondere is dat door het mespuntje peper de smaak van de aardbeien dieper / sterker wordt. Voeg je teveel toe dan proeft het vreemd.
Groetjes,
Adriënne
Hi,
Even een vraagje. Ik wil dit gebruiken als taartvulling. Als ik een dijkje maak met botercreme kan ik dan de vloeibare bavarois gelijk op de taart gieten en dan laten opstijven? En doe je dan de tweede laag biscuit er pas op als de bavarois is opgesteven?
Ik heb een taart van 25 cm, is bovenstaand recept voldoende voor 2 lagen?
Alvast bedankt
Hoi Mariska,
Een dijkje van botercrème is inderdaad een must! Ik zou je adviseren om de bavarois al iets te laten geleren voordat je het op de taart giet. Anders trekt er teveel vocht in het biscuit ben ik bang voor. Qua hoeveelheid is het denk ik net voldoende, maar maak het recept voor de zekerheid keer 1,5.
Groetjes, Adriënne