Deze week hebben we er ook een heel erg makkelijk en snel recept tussen zitten. Want we gaan een banaansoesjes cakerol maken. Daarvoor maken we gebruik van diepvries bananensoesjes en een pakje bananen kloppudding als basis voor de vulling. Het hoeft niet altijd ingewikkeld en veel werk te zijn. Soms zijn juist de simpele en snelle baksels diegenen die het hoogst scoren. Dat is ook zeker bij de bananensoesjes cakerol zo.

Favoriet van Rosalie
Kan jij je herinneren dat ik vorig jaar in november een Tompouce cakerol met jullie deelde? Deze cakerol van naturel biscuit met een snelle vulling van makkelijke banketbakkersroom en diepvries tompouces veroverde in no time jullie harten. Zelf dacht ik inmiddels na over een vervolg. En tada! Hier is de bananensoesjes cakerol, net zo makkelijk en snel maar toch zo anders. Net als de tompouce cakerol een lievelings van Rosalie. Want naast van tompouces, houdt deze meid ook heel erg van chocolade en banaan. Heeft ze van geen vreemde trouwens hoor!

De basis van de bananensoesjes cakerol maken
Om dit recept te maken ben je nog het langst met het biscuit bezig. Om een lekker en luchtig chocolade biscuit te maken worden de eieren eerst luchtig geklopt met de suiker. Naast dat de suiker nu al oplost in de eieren, heeft suiker ook de eigenschap dat het luchtbelletjes vast kan houden. Het goed opkloppen van de eieren met de suiker is dus de sleutel in het maken van een luchtige biscuitplak. Wanneer dit mengsel dikker en licht geworden is, wordt het tijd voor de volgende stap. Hierbij moet je zuinig zijn op de luchtige geklopte eieren. Dat is de reden dat je de cacao, maïzena en bloem eerst met elkaar mengt. En om die reden moet je het ook zeven voor je het erdoor spateld. Klinkt dit voor jouw drempelverhogend? Laat je niet tegenhouden hoor! Ik beloof je dat het makkelijker is dan je denkt. Met het maken van het chocolade biscuitbeslag ben je minder tijd kwijt dan met het laten afkoelen van de net gebakken cakerol.
Vandaag geen tijd om deze heerlijke bananensoesjes cakerol te maken? Pin dit recept op één van je Pinterest borden en kom later nog eens terug.


En rollen maar!
Voordat je de biscuitplak uit de oven haalt moet je een vochtige theedoek op de werkbank neerleggen. Zelf pak ik daarvoor een schone nog opgevouwen theedoek. Deze hou ik kort onder een langzaam lopende kraan. Wanneer de theedoek voor pakweg de helft nat is wring je hem uit. En daar is de perfect vochtige theedoek waar de nog hete biscuitplak ingerold wordt. Komt de biscuitplak uit de oven dan kan die gelijk op de theedoek gestort worden. Met de onderkant naar boven zodat het bakpapier er voorzichtig afgehaald kan worden. Voor de bananensoesjes cakerol heb je een lange biscuitrol nodig. Zorg dus dat de brede kant van de biscuitplak naar je toe ligt. Waarschijnlijk heb je nu een stuk theedoek ‘over’, deze sla ik (alleen aan de voorkant) terug over de biscuitplak heen. Zo kleeft ook het eerste stuk biscuit niet aan elkaar. Tijd om de biscuitplak op te rollen en in de vochtige theedoek af te laten koelen.

Even snel de vulling maken
En die afkoeltijd is ruim voldoende om de vulling te gaan maken. Naast een makkelijke luchtige bananenroom gebruiken we ook halve bananensoesjes als vulling. Zorg dat die voor het snijden ontdooit zijn. Er zijn ongeveer 4 soesjes nodig voor de vulling. De overige soesjes worden gebruikt voor de decoratie van de cakerol. Om de luchtige bananenroom te maken gebruik je twee ingrediënten: Slagroom en een pakje bananenkloppudding. Deze twee klop je luchtig en lobbig in een paar minuten. Zo snel en makkelijk kan een vulling klaar zijn.

Nadat de biscuitrol gevuld en opgerold is, is het tijd voor de garnering van de cakerol. Daarvoor is fondantglazuur nodig. Fondantglazuur is de glazuur die ook op banaansoezen zit en hetzelfde is als de glazuur op tompouces. Dit kan gekocht worden bij bijvoorbeeld Baktotaal, een fijne en grote webwinkel met een enorm bak assortiment. Ook andere (online) bakwinkels verkopen dit van bijvoorbeeld het merk FunCakes. Wanneer je geen fondantglazuur wil kopen kan je ook zelf een dikke glazuur maken van een beetje water, wat gele kleurstof en heel veel poedersuiker.
Koemelkvrij
Helaas bevat kloppudding banaan koemelkeiwitten. En ook de soesjes bevatten melk. Hierdoor is het niet mogelijk om onderstaand recept één op één na te maken voor iemand met een koemelkallergie.
Bananensoesjes cakerol
Ingrediënten
- Voor de biscuitrol*
- 5 m eieren
- 80 gram suiker
- snuf zout
- paar druppels vanille extract
- 25 gram cacao
- 25 gram maïzena
- 50 gram bloem
- voor de vulling
- 250 ml slagroom
- 1/2 pakje bananen kloppudding
- 4 bananensoesjes
- voor de afwerking
- 100 gram fondantglazuur
- 125 ml slagroom
- 1/2 zakje klopfix
- 1 zakje vanillesuiker
- suiker naar smaak
- 1 kleine banaan
- 5 blokjes chocolade naar keuze
- 8 bananensoesjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat van ca. 27-30 cm.
- Mix de eieren met de beide suiker soorten, het zout en de vanille extract tot het licht en luchtig is.
- Meng de bloem met de cacao en maïzena door elkaar.
- Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel dit er voorzichtig door.
- Strijk het biscuitbeslag glad uit op de bakplaat.
- Bak de biscuit in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.
- Maak intussen een theedoek licht vochtig en leg deze op het aanrecht neer.
- Keer het biscuit, zodra het uit de oven komt, om op de bakplaat.
- Rol het biscuit op met hulp van de vochtige theedoek.
- Laat het biscuit afkoelen in de theedoek.
- Maak de bananen room. Klop hiervoor de slagroom met de bananen kloppudding tot het lobbig is. Proef even en voeg zo nodig wat poedersuiker toe.
- Rol de afgekoelde biscuitplak weer uit.
- Verdeel de bananenroom over de biscuitplak.
- Snij de 4 bananensoesjes voor de vulling door de helft en leg deze in een lange rij op de biscuitplak
- Rol de plak biscuit strak op.
- Smelt 3 blokjes van de chocolade en doe dit in een spuitzakje.
- Verwarm de fondantglazuur tot 38 graden.
- Spreid de fondantglazuur uit over de biscuitplak en drizzle wat chocolade erover.
- Zet de biscuitrol even in de koelkast om op te stijven.
- Hak de overige chocolade blokjes fijn.
- Klop de slagroom met de beide suikersoorten en de klop-fix stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit de slagroom op het glazuur.
- Verdeel de overige bananensoesjes erover.
- Snij de banaan in plakjes en verdeel de plakjes tussen de bananensoesjes.
- Maak het geheel af met wat fijngehakte chocolade.
- Bewaar de bananensoesjes cakerol tot serveren in de koelkast.