Na het succes van de banaan banketbakkersroom is het tijd om nog een stapje verder te gaan. We gaan met de banaan banketbakkersroom een -bijna- nog lekkerdere banaan botercrème maken. Een luchtige, fruitige crème vol bananensmaak. En daar heb je slechts een 3 ingrediënten extra voor nodig ten opzicht van de banaan banketbakkersroom. Eigenlijk is het zo dat deze banaan botercrème een vervolg stap is op het recept van dinsdag. Lekker aan de slag dus met allebei de recepten!
Terugblik en vooruitblik
Na de zomervakantie was ik een beetje in de ban van de banaan banketbakkersroom en banaan botercrème. In korte tijd maakte ik beide recepten meerdere keren. Een aantal heerlijke recepten kunnen dan ook niet achterblijven! Over een paar weken deel ik dan ook een week lang dagelijks een recept met banaan. En daar gebruiken ook deze banaan botercrème voor. Als heerlijke toef op cupcakes of als een vulling voor een lekker gebakje. Kan jij nu niet wachten tot het zover is? Ga dan alvast met deze recepten aan de slag en geniet van je eigen creaties.
Kort en krachtig over de banaan banketbakkersroom
Om deze heerlijke banaan botercrème te kunnen maken moet je eerst de banaan banketbakkersroom van afgelopen dinsdag maken. Wanneer die afgekoeld is kan je verder aan de slag om banaan botercrème te maken. Alle tips en trucs voor het maken van de banaan banketbakkersroom lees je in het artikel dat daarover online kwam. Lees het gerust nog eens even door. Ook zet ik de belangrijkste dingen nog even op een rijtje. Om de banaan banketbakkersroom te maken moet de banaan 15 uur weken in de melk. Doe dit bij voorkeur de avond voor je echt aan de slag wil. Zeef de banaan daarna uit de melk, weeg het af en vul aan met wat dikkere banaan’melk’ door met een lepel de banaan in de zeef om te scheppen. Na het koken van de banaan banketbakkersroom moet de room goed afkoelen tot kamertemperatuur. De room hoeft niet in de koelkast gezet te worden voor je het met de boter gaat mengen.
Het maken van de banaan botercrème
Dan is de banaan banketbakkersroom gemaakt en wordt het tijd voor een volgende stap. Of eigenlijk kan je die stap al nemen terwijl de banaan banketbakkersroom nog net niet helemaal afgekoeld is. Klop de boter op een lage stand alvast luchtig, dit scheel wat mixen voor straks. Voeg ook de poedersuiker alvast toe zodat deze alvast goed op kan lossen. Is de boter luchtig en de banaan banketbakkersroom volledig afgekoeld? Dan wordt het tijd om de banaan banketbakkersroom toe te voegen. Doe dit lepel na lepel. Voeg hierna ook de banaan kloppudding toe. Mix daarna door tot je een mooie luchtige banaan botercrème krijgt.
Het is altijd fijn om inspiratie voor vullingen op te slaan op Pinterest. Onderstaande afbeelding zorgt ervoor dat jij het recept voor banaan botercrème makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin deze afbeelding dus gerust en help zo jezelf en anderen dit recept te vinden.
Waarom banaan kloppudding toevoegen
De allereerste twee, drie keer dat ik banaan botercrème maakte voegde ik daar geen banaan kloppuding aan toe. Daarna voegde ik het wel toe en ontdekte dat de botercrème hierdoor luchtiger wordt. Niet gek, aangezien kloppuding ook vrij luchtig is. Een ander bijkomend voordeel is dat de banaansmaak nog een beetje versterkt wordt. En als derde vind ik de botercrème ook stabieler. De eerste keren wilde de banaan botercrème naar mate het even stond weleens een beetje schiften of scheiden van elkaar. Dat voorkom je met het toevoegen van de kloppudding. Wil je liever geen kloppudding toevoegen? Dan heb ik goed nieuws: Het is niet perse nodig om banaan kloppudding toe te voegen. Probeer het echter zeker eens en kijk wat jij prettiger vind.
Is het echt nodig om zo lang te mixen?
Regelmatig krijg ik de vraag waarom het toch nodig is om zo lang te mixen wanneer je botercrème maakt. En of het dan ook echt nodig is? Daar kan ik kort in zijn: Ja, dat is echt nodig! En nee… dat is niet leuk als je alleen een handmixer heb. Zeker niet omdat het dan verhoudingsgewijs nog langer duurt dan met een standmixer. Standmixer hebben meer kracht en dan heb je ook zelf je nog eens handen vrij. Dubbele winst voor de mensen met een standmixer dus! Wanneer je boter en banaan banketbakkersroom met elkaar gaat mengen proef je deze twee nog apart. Hoe langer je mix hoe meer deze smaken in elkaar trekken. In het begin zie je zelfs dat de crème duidelijk veranderd van een klontjesmassa naar een homogene massieve massa. Pas daarna wordt de crème luchtiger. Hoe langer je de banaan botercrème opklopt hoe minder het naar boter gaat smaken. Neem de proef eens op de som en proef op verschillende momenten. Stop met mixen wanneer jij de crème lekker vind.
Koemelkvrij
Op het moment van schrijven heb ik dit recept nog niet getest met een plantaardige melk. Ik verwacht dat het geen probleem is om plantaardige melk te gebruiken maar kan dit niet met zekerheid zeggen. Ook voor dit recept geldt: Probeer het gerust uit en deel jouw ervaringen met ons.
Banaan botercrème
Ingrediënten
- 150 ml melk
- 100 gram banaan
- 25 gram kristalsuiker
- 1 m ei
- 12 custard
- 125 gram boter kamertemperatuur
- 10-15 gram banaan kloppudding
- 30 gram poedersuiker
Instructies
- Doe de melk in een kom.
- Snij de banaan in schijfjes van 1-2 cm dik.
- Doe de banaan in de melk en dek het af met een velletje vershoudfolie. Leg de folie direct op de melk.
- Zet de kom voor circa 15 uur in de koelkast.
- Bak een tweede kom, keukenweegschaal en zeef.
- Zet de kom op de weegschaal en zorg dat hij aan staat. Leg de zeef op de kom.
- Giet hier de melk met de banaanplakjes in en zeef zo de banaan uit de melk.
- Dit is rond de 100 gram banaanmelk. Roer met een lepel door de bananen in de zeef en vul het gewicht van de banaanmelk zo aan tot 125 gram. (De overige banaanplakjes gebruik je niet meer)
- Breng de banaanmelk aan de kook.
- Ondertussen meng je in een andere kom de custard met de kristalsuiker en het ei tot het klontvrij is.
- Voeg wat van de hete melk toe aan het custardmengsel en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg het custard mengsel al roerend toe aan de hete melk.
- Kook de banaan banketbakkersroom al roerend tot het ingedikt is.
- Doe de banaan banketbakkersroom op een schotel en dek het af met vershoudfolie. Ook hiervoor geldt dat de folie rechtstreeks op de room moet liggen.
- Laat de banaan banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop intussen de boter met de poedersuiker tot het luchtig is.
- Voeg de afgekoelde banaan banketbakkersroom en de banaan kloppudding toe en mix tot er een gladde luchtige botercrème ontstaat.
- Verwerk de banaan botercrème bij voorkeur de dag zelf.