Opnieuw een recept voor één van mijn persoonlijke favorietjes! Deze keer deel ik het recept voor een appelkruimelvlaai, gemaakt met een bodem van gistdeeg en flink wat rozijnen door de appelvulling. De krokante kruimels bovenop maken deze taart verrukkelijk! Ben jij ook zo gek op appelkruimelvlaai? Duik dit weekend dan zeker de keuken in om deze heerlijkheid te maken.
Vlaaideeg met gist
Er zijn heel veel manieren om een lekkere appelkruimelvlaai te maken. Alleen voor de bodem zijn er al verschillende mogelijkheden. Tot voor kort maakte ik meestal een zandtaartdeegbodem. Tegenwoordig varieer ik ook nog weleens met een gistdeeg bodem. In plaats van een gewone bloem gebruik ik voor deze gistdeeg bodem een bloem met een hoog eiwitpercentage. Dankzij deze bloem wordt de structuur van de bodem nog beter. Heb je deze bloem niet in huis dan kan je ook een gewone patentbloem gebruiken. Voor een echte goede bodem is het ook heel belangrijk dat het deeg goed gekneed wordt, tot je er een vlies van kunt trekken. Daarna moet het deeg voldoende tijd krijgen om te rijzen. Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, is het klaar voor gebruik.
Appelvulling
De vulling die voor deze vlaai gebruikt wordt is één van mijn favorieten. Een vulling die, eventueel met een kleine variatie, heel breed in te zetten is. De vulling wordt eerst gemaakt op het fornuis en daarna meegebakken op de bodem. Na het afkoelen van de appelkruimelvlaai is de appelvulling voldoende opgestijfd om mooie punten te kunnen snijden.
Kruimeldeeg
Het kruimeldeeg op de bovenkant van de vlaai geeft deze taart een perfecte afwerking. Het geeft een heerlijke crunch. Bij de appelkruimelvlaai heb ik ervoor gekozen om een flinke snuf kaneel door het deeg te kneden. Dit geeft nog net iets meer smaak aan de vlaai. Voor een mooie kruimellaag gebruik je koude (room)boter. De mooie grove kruimels ontstaan door het deeg heel goed te kneden en vooral geen extra vocht toe te voegen. Zelf hou ik het meest van een kruimeldeeg dat zowel uit grove als fijne kruimels bestaat. Wanneer de boter te zacht is maak je een bal van het deeg. Dat is niet de bedoeling. Wanneer dat gebeurt, moet je het deeg goed koelen in de koelkast. Daarna kan je er een mooi kruimeldeeg van maken. Nadat het kruimeldeeg over de appelvulling gestrooid is bestrooi je het eventueel met wat amandelschaafsel en greinsuiker (p2).
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Let er bij het kopen van de ingrediënten op dat je een plantaardige roomboter vervanger koopt. Zelf gebruik ik het liefst roombeter van BlueBand. Een andere fijne optie is VioBlock.
Appelkruimelvlaai
Ingrediënten
- Voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 7 gram gist
- 3 gram zout
- 30 gram suiker
- 25 gram ei
- 35 gram boter
- 100-110 ml water
- Voor de appelvulling:
- 500 gram geschilde appels
- 25 gram maïzena of custard
- 100 gram rozijnen
- 3 gram kaneel
- 450 ml water
- Voor de kruimels:
- 120 gram koude roomboter
- 200 gram tarwebloem
- snufje zout
- 100 gram witte basterdsuiker
Instructies
- Maak als eerste het gistdeeg voor de bodem. Hiervoor doe je de bloem in een kom.
- Voeg de gist, het zout en de suiker toe en roer dit met een garde even door elkaar.
- Voeg nu het ei, de boter en het water toe en kneed tot een soepel deeg waar je een vlies van kan trekken.
- Bol het deeg op.
- Vet een schaal en een stukje vershoudfolie in met olie.
- Doe het opgebolde deeg in de schaal en dek het af met de folie.
- Zet het deeg op een tochtvrije plaats waar het rustig kan rijzen.
- Maak intussen de appelvulling. Doe de appelstukjes en alle andere ingrediënten in een pan en roer het door elkaar tot de custard / maïzena opgelost is.
- Breng het aan de kook terwijl je er af en toe door roert.
- Blijf roeren op het moment dat de appelvulling bijna kookt en de custard / maïzena indikt.
- Leg een deksel op de pan en laat de appels in ongeveer10 minuten zacht smoren. Roer af en toe door de appelvulling zodat het niet aanbrand.
- Maak nu de kruimels door eerst de boter in kleine blokjes te snijden.
- Doe nu alle ingrediënten in een kom en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Zorg dat alle klontjes boter echt door het deeg gekneed zijn.
- Zet het deeg in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm intussen de oven voor op 195 graden.
- Vet een bakvorm van ca. 28 cm doorsnede in. En bestuif licht met bloem.
- Wanneer het deeg voldoende gerezen is rol je het uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten te bedekken.
- Rol het deeg om de deegroller en til het zo in de bakvorm.
- Bekleed de bakvorm met het deeg en druk licht aan.
- Snijd het overtollige deeg weg.
- Vul de bodem eerst met de appelvulling.
- Spreid nu de kruimels uit over de vulling.
- Bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de taart volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de taart dan in de koelkast tot serveren.