Taarten

Appelkruimelvlaai

Snel naar recept
Opnieuw een recept voor één van mijn persoonlijke favorietjes! Deze keer deel ik het recept voor een appelkruimelvlaai, gemaakt met een bodem van gistdeeg en flink wat rozijnen door de appelvulling. De krokante kruimels bovenop maken deze taart verrukkelijk! Ben jij ook zo gek op appelkruimelvlaai? Duik dit weekend dan zeker de keuken in om deze heerlijkheid te maken.
Vlaaideeg met gist

Er zijn heel veel manieren om een lekkere appelkruimelvlaai te maken. Alleen voor de bodem zijn er al verschillende mogelijkheden. Tot voor kort maakte ik meestal een zandtaartdeegbodem. Tegenwoordig varieer ik ook nog weleens met een gistdeeg bodem. In plaats van een gewone bloem gebruik ik voor deze gistdeeg bodem een bloem met een hoog eiwitpercentage. Dankzij deze bloem wordt de structuur van de bodem nog beter. Heb je deze bloem niet in huis dan kan je ook een gewone patentbloem gebruiken. Voor een echte goede bodem is het ook heel belangrijk dat het deeg goed gekneed wordt, tot je er een vlies van kunt trekken. Daarna moet het deeg voldoende tijd krijgen om te rijzen. Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, is het klaar voor gebruik.

Appelvulling

De vulling die voor deze vlaai gebruikt wordt is één van mijn favorieten. Een vulling die, eventueel met een kleine variatie, heel breed in te zetten is. De vulling wordt eerst gemaakt op het fornuis en daarna meegebakken op de bodem. Na het afkoelen van de appelkruimelvlaai is de appelvulling voldoende opgestijfd om mooie punten te kunnen snijden.

Kruimeldeeg

Het kruimeldeeg op de bovenkant van de vlaai geeft deze taart een perfecte afwerking. Het geeft een heerlijke crunch. Bij de appelkruimelvlaai heb ik ervoor gekozen om een flinke snuf kaneel door het deeg te kneden. Dit geeft nog net iets meer smaak aan de vlaai. Voor een mooie kruimellaag gebruik je koude (room)boter. De mooie grove kruimels ontstaan door het deeg heel goed te kneden en vooral geen extra vocht toe te voegen. Zelf hou ik het meest van een kruimeldeeg dat zowel uit grove als fijne kruimels bestaat. Wanneer de boter te zacht is maak je een bal van het deeg. Dat is niet de bedoeling. Wanneer dat gebeurt, moet je het deeg goed koelen in de koelkast. Daarna kan je er een mooi kruimeldeeg van maken. Nadat het kruimeldeeg over de appelvulling gestrooid is bestrooi je het eventueel met wat amandelschaafsel en greinsuiker (p2).

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Let er bij het kopen van de ingrediënten op dat je een plantaardige roomboter vervanger koopt. Zelf gebruik ik het liefst roombeter van BlueBand. Een andere fijne optie is VioBlock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *