Gebak en Tartelettes

Ananas – passievrucht cheesecakes

Snel naar recept
Wil jij alvast een voorproefje van de zomer? Duik dan vandaag nog de keuken in om deze zomerse ananas – passievrucht cheesecakes te maken. Zo proef je de zon op een bordje met de heerlijke smaken van ananas, passievrucht, witte chocolade en kokos. Jawel… Je vind het allemaal terug in deze zonnige cheesecakes. Als dat geen zomer is!
De vriezer als inspiratie?

Ik weet niet zeker meer waar de inspiratie vandaan komt, maar ineens was daar het idee om ananas – passievrucht cheesecakes te maken voor de verjaardag van Jasper. Volgens mij is de basis van deze smaak ontstaan nadat ik ontdekte dat er in de diepvries een doosje ananasstukjes en een doosje passievruchtblokjes zat. Wanneer je die twee doosjes in één pan kiepert ontstaat er echt een gruwelijk lekkere vruchtensaus. Een saus die zo lekker is dat je niet meer kan stoppen met ervan snoepen. Maar ook één die zo lekker is dat je steeds meer en meer recepten wilt maken met deze smaakcombinatie. We beginnen maar eens met deze cheesecakes en later volgt er in ieder geval nog één recept voor heerlijk sorbetijs.

Het maken van de vruchtensaus

Normaal gesproken kook je een vruchtensaus door vruchten met een klein beetje water in een pan te doen. Bij ananas – passievrucht saus kan je het water achterwege laten. Dit omdat het passievruchtvlees al uit flink wat vruchtensap bestaat. Voeg je wel (een bodempje) water toe dan wordt de saus erg dun en moet je het nog even doorkoken om extra water te laten verdampen. Hoe meer vocht er uit de saus verdampt hoe geconcentreerder de saus wordt. Een geconcentreerde saus is dikker en donkerder na het afkoelen. En heeft natuurlijk ook een intensere smaak. Voor de ananas – passievrucht cheesecakes hoeft de saus niet zo lang te koken, ongeveer tien minuten. Ook is het raadzaam om de saus te zeven voor je het in de cheesecakes verwerkt. Zo zeef je de passievruchtpitjes eruit.

Cheesecakes bakken

Deze cheesecakes waren onderdeel van een traktatie. Daarom was het voor mij handiger om éénpersoons cheesecakes te maken. Hiervoor gebruikte ik twee siliconen bakvormen van silikomart, deze kocht ik bij Baktotaal. Heb je deze vormen niet en wil je ze niet aanschaffen? Dan is het ook mogelijk om deze hoeveelheid in een grotere springvorm te bakken. Hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor wat voorzichtiger moet zijn met de oventemperatuur en de baktijd. Deze kleine cheesecakes worden gebakken in 25 minuten, zonder waterbad. Daarna moeten ze een half uur afkoelen in de oven, een half uur op het aanrecht en daarna nog een aantal uur in de koelkast. Deze tijden zijn altijd richttijden en afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een half uur in de oven mag ook wel een uur zijn. En de tijd op het aanrecht? Dat betekend eigenlijk gewoon tot ze op kamertemperatuur zijn. De tijd die ze daarna nog in de koelkast gaan is belangrijk voor het ontwikkelen van de smaak. Wist jij dat cheesecakes lekkerder zijn als je ze minstens één nacht laat staan voor je ze opeet?

Wil je dit cheesecake recept opslaan om later te maken? Gebruik één van de onderstaande afbeeldingen om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug te vinden.
De garnering van de cheesecakes

De garnering van deze cheesecakes bestaat uit een laagje ananas – passievrucht saus, een toef witte chocoladeroom, wat passievruchtvlees, een blokje ananas en een super leuke fondant decoratie. Wat betreft deze laatste, hiervoor kocht ik een aantal jaar geleden stamps bij de webshop partycupcakes. Met drie verschillende feestelijke teksten maak je in een handomdraai een leuk passende decoratie op elk baksel. De saus maak je niet alleen voor in het cheesecakebeslag maar ook voor op de ananas – passievrucht cheesecakes. Voeg hier wat gelatine aan toe zodat het niet (teveel) van de cheesecakes afdruipt.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze cheesecakes koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor Philadelphia vegan in combinatie met haver creme fraiche. Het is lastiger om de toef koemelkvrij te maken, persoonlijk zou ik er daarom voor kiezen om deze achterwege te laten of eventueel te vervangen voor Blue Band Finesse.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *