Wil jij alvast een voorproefje van de zomer? Duik dan vandaag nog de keuken in om deze zomerse ananas – passievrucht cheesecakes te maken. Zo proef je de zon op een bordje met de heerlijke smaken van ananas, passievrucht, witte chocolade en kokos. Jawel… Je vind het allemaal terug in deze zonnige cheesecakes. Als dat geen zomer is!

De vriezer als inspiratie?
Ik weet niet zeker meer waar de inspiratie vandaan komt, maar ineens was daar het idee om ananas – passievrucht cheesecakes te maken voor de verjaardag van Jasper. Volgens mij is de basis van deze smaak ontstaan nadat ik ontdekte dat er in de diepvries een doosje ananasstukjes en een doosje passievruchtblokjes zat. Wanneer je die twee doosjes in één pan kiepert ontstaat er echt een gruwelijk lekkere vruchtensaus. Een saus die zo lekker is dat je niet meer kan stoppen met ervan snoepen. Maar ook één die zo lekker is dat je steeds meer en meer recepten wilt maken met deze smaakcombinatie. We beginnen maar eens met deze cheesecakes en later volgt er in ieder geval nog één recept voor heerlijk sorbetijs.
Het maken van de vruchtensaus
Normaal gesproken kook je een vruchtensaus door vruchten met een klein beetje water in een pan te doen. Bij ananas – passievrucht saus kan je het water achterwege laten. Dit omdat het passievruchtvlees al uit flink wat vruchtensap bestaat. Voeg je wel (een bodempje) water toe dan wordt de saus erg dun en moet je het nog even doorkoken om extra water te laten verdampen. Hoe meer vocht er uit de saus verdampt hoe geconcentreerder de saus wordt. Een geconcentreerde saus is dikker en donkerder na het afkoelen. En heeft natuurlijk ook een intensere smaak. Voor de ananas – passievrucht cheesecakes hoeft de saus niet zo lang te koken, ongeveer tien minuten. Ook is het raadzaam om de saus te zeven voor je het in de cheesecakes verwerkt. Zo zeef je de passievruchtpitjes eruit.

Cheesecakes bakken
Deze cheesecakes waren onderdeel van een traktatie. Daarom was het voor mij handiger om éénpersoons cheesecakes te maken. Hiervoor gebruikte ik twee siliconen bakvormen van silikomart, deze kocht ik bij Baktotaal. Heb je deze vormen niet en wil je ze niet aanschaffen? Dan is het ook mogelijk om deze hoeveelheid in een grotere springvorm te bakken. Hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor wat voorzichtiger moet zijn met de oventemperatuur en de baktijd. Deze kleine cheesecakes worden gebakken in 25 minuten, zonder waterbad. Daarna moeten ze een half uur afkoelen in de oven, een half uur op het aanrecht en daarna nog een aantal uur in de koelkast. Deze tijden zijn altijd richttijden en afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een half uur in de oven mag ook wel een uur zijn. En de tijd op het aanrecht? Dat betekend eigenlijk gewoon tot ze op kamertemperatuur zijn. De tijd die ze daarna nog in de koelkast gaan is belangrijk voor het ontwikkelen van de smaak. Wist jij dat cheesecakes lekkerder zijn als je ze minstens één nacht laat staan voor je ze opeet?
Wil je dit cheesecake recept opslaan om later te maken? Gebruik één van de onderstaande afbeeldingen om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug te vinden.


De garnering van de cheesecakes
De garnering van deze cheesecakes bestaat uit een laagje ananas – passievrucht saus, een toef witte chocoladeroom, wat passievruchtvlees, een blokje ananas en een super leuke fondant decoratie. Wat betreft deze laatste, hiervoor kocht ik een aantal jaar geleden stamps bij de webshop partycupcakes. Met drie verschillende feestelijke teksten maak je in een handomdraai een leuk passende decoratie op elk baksel. De saus maak je niet alleen voor in het cheesecakebeslag maar ook voor op de ananas – passievrucht cheesecakes. Voeg hier wat gelatine aan toe zodat het niet (teveel) van de cheesecakes afdruipt.

Koemelkvrij
Het is mogelijk om deze cheesecakes koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor Philadelphia vegan in combinatie met haver creme fraiche. Het is lastiger om de toef koemelkvrij te maken, persoonlijk zou ik er daarom voor kiezen om deze achterwege te laten of eventueel te vervangen voor Blue Band Finesse.

Ananas – passievrucht cheesecakes
Ingrediënten
- Voor de bodems
- 200 gram maria biscuits
- 25 gram kokos
- 11 gram boter
- voor de ananas – passievruchtsaus
- 100 gram ananas (diepvries)
- 100 gram passievruchtblokjes (diepvries)
- 25 gram suiker
- voor de cheesecakelaag
- 600 gram philadelphia roomkaas
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 4 m eieren
- 200 gram creme fraiche
- voor de afwerking
- 1 blaadje gelatine
- 125 gram slagroom
- 50 gram mascarpone
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 1 flinke eetlepel poedersuiker
- 90 gram witte chocolade
- 2 verse passievruchten
- 18 verse ananasblokjes
Instructies
- Zorg dat de ingrediënten voor de cheesecakelaag op kamertemperatuur zijn.
- Week de gelatine voor de spiegel in koud water.
- Begin met het maken van de ananas – passievrucht saus. Doe de ingrediënten hiervoor in een pan en breng het aan de kook. Roer in het begin af en toe door om te voorkomen dat het aan de bodem komt.
- Kook de saus ongeveer 10 minuten.
- Pureer en zeef de saus.
- Weeg één portie van 100 gram af en zet dit apart voor door het cheesecake beslag. De overige saus is voor de spiegel op de cheesecakes.
- Zet apart om af te koelen.
- Maak nu de bodems voor de cheesecakes. Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Maal de koekjes met de geraspte kokos zo fijn mogelijk.
- Smelt de boter en voeg het toe aan de fijn gemalen koekjes.
- Vul elke cilinder van de bakvorm met 15 gram van de koekkruimels. Druk stevig aan.
- Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 10 minuten krokant.
- Laat de oven aanstaan op 140 graden.
- Laat de bodempjes volledig afkoelen.
- Bereid intussen alvast de witte chocolade room voor. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in stukken en doe dit in een bakje waar een deksel op kan.
- Giet de hete slagroom over de chocolade. Doe het deksel op het bakje en laat 5 minuten staan.
- Roer de room en chocolade goed door elkaar en zeef het zo nodig even.
- Laat de witte chocolade room nu afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna terug in de koelkast tot het weer goed koud is.
- Maak de cheesecakelaag door de roomkaas met de suiker te mixen tot het goed door elkaar zit.
- Laat even staan zodat de suiker goed opgenomen wordt door de roomkaas.
- Voeg één voor één de eieren toe en roer telkens goed door. Voeg het volgende ei pas toe als het ei daarvoor goed opgenomen is.
- Voeg nu de creme fraiche toe en roer ook dit goed door de roomkaasmix.
- Voeg de afgewogen 100 gram ananas-passievrucht saus toe en roer ook dit goed door.
- Verdeel het cheesecakebeslag over de vormpjes.
- Bak de cheesecakes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
- Laat de cheesecakes ongeveer een half uur afkoelen in de oven.
- Verplaats de cheesecakes naar het aanrecht en laat ze daar afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verplaats de cheesecakes naar de koelkast en laat ze daar minimaal 5u opstijven.
- Haal de cheesecakes voor het garneren uit de vormpjes.
- Smelt de gelatine voorzichtig en voeg toe aan de overgebleven saus.
- Verdeel over alle cheesecakes wat van de saus om er een mooie spiegel op te maken.
- Laat de spiegel opstijven in de koelkast.
- Klop intussen de koude witte chocolade room met de mascarpone en beide suiker soorten stijf.
- Doe de stijfgeklopte witte chocoladeroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit op elke cheesecake een toefje witte chocolade room
- Garneer de cheesecakes verder met de verse ananas en het passievruchtvlees.