Een klassieker, deze smaakcombinatie. Bij veel mensen favoriet en daarom laat ik hem regelmatig terugkomen in baksels. Zelf kan ik er ook geen genoeg van krijgen. Heerlijke zoete zomerkoninkjes met banketbakkersroom en slagroom, kan het nog lekkerder? Jaah, zeker! Maak er een tartelette van. Ik geef je de garantie: Zo hou je iedereen te vriend. De aardbeien zijn nu nog niet opmee hun lekkerst. Wat kijk ik er naar uit om weer aardbeien uit de tuin te kunnen plukken. Gisteren zag ik dat de eeste bloemetjes in de pantjes zitten. Wat leuk om nu naar de eerste aardbeien uit te gaan kijken!
Dit heb je nodig voor 12 tartelettes:
Voor de tartelettes:
225 gram bloem
100 gram poedersuiker
50 gram amandelmeel
125 gram koude boter
1 m ei
3 gram zout
Voor de aardbeiengelei:
250 gram aardbei (diepvries of vers)
50-100 ml water
25 gram suiker
2 blaadjes gelatine
Voor de banketbakkersroom:
3 ei
6 zakjes vanille suiker
50 gram fijne kristal
45 gram custard
400 gram melk
Voor de slagroom:
500 ml slagroom
125 gram mascarpone
4 zakjes vanille suiker
suiker naar smaak
Voor de afwerking:
500 gram aardbeien
En verder:
Tartelette ringen (ik gebruik de bakringen van Bakken met Niels, van 8 cm doorsnee)
Mesje
Liniaal o.i.d. (om het deeg langs af te snijden)
plastic folie
ronde uitsteker, 8 cm doorsnee
deegroller
bakplaat met bakpapier
JEM Nozzle spuitmond naar keuze
Zo ga je te werk:
Begin met het maken van het tartelette deeg:
Meng bloem en amandelmeel in een bakje.
Mix de boter met de suiker tot een homogene massa. Mix tot het iets luchtig en lichter wordt, ongeveer 3 minuten.
Voeg het ei en het zout toe en mix tot dit goed gemengd is.
Voeg het bloem mengsel tot en kneed dit er goed door.
Druk de bal deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte.
Verpak de deegplak in plasticfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer 2 uur.
Maak intussen de banketbakkersroom:
Meng het ei met de beide suikersoorten.
Los de custard op in wat melk.
Voeg de overige melk toe aan het ei en mix het goed door elkaar.
Voeg de custard-melk toe en roer ook dit goed door.
Kook de banketbakkersroom in de magnetron tot de gewenste dikte.
Mix het tussentijds en na het koken goed door.
Laat de banketbakkersroom afkoelen op een bord. Leg huishoudfolie direct op de banketbakkersroom om een vel te voorkomen.
Laat, op het aanrecht afkoelen tot kamertemparatuur.
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak.
Zet het dan in de koelkast.
Ga verder met het deeg:
Rol het deeg verder uit, tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Leg het deeg nogmaals weg in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
Bekleed de bakplaat met bakpapier
Steek 12 circels uit het deeg. Leg deze in de tartelette vormpjes.
Prik, met hulp van een vork, gaatjes in het deeg.
Rol het deeg opnieuw uit tot 3 mm dikte.
Snij banen deeg die net zo hoog zijn als de tartelette vormpjes.
Bekleed de zijkanten van de vormpjes met dit deeg.
Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak de aardbeiengelei:
Week de gelatine in ruim koud water.
Breng de aardbeien met 50 gram water en de suiker aan de kook.
Laat ze, op laag vuur ongeveer 10 minuten koken.
Pureer de aardbeien. Vul het gewicht, met water aan tot 300 gram.
Laat de aardbeienpuree wat afkoelen.
Meng de aardbeienpuree met 2 blaadjes gelatine.
Wacht tot het gaat geleren. Doet het dan in een spuitzak, met glad of zonder spuitmondje.
Ga verder met het tartelettedeeg:
Bak de vormpjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de tartelettes volledig afkoelen.
Ga verder met het opbouwen en afwerken van de tartelettes:
Snij de aardbeien in stukjes. Hou 6 mooie aardbeien achter, ter decoratie.
Mix de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten stijf. Doe het in een spuitzak met de JEM NOZZLE spuitmond.
Verdeel de aardbeiengelei over de bodem van alle tartelettes, tot ongeveer 1/3 tot de 1/2 van het tartelettevormpje.
Spuit banketbakkersroom op de aardbeiengelei.
Verdeel stukjes aardbei op de rand van de tartelette.
Spuit eventueel nog wat banketbakkersroom in het midden.
Spuit een toef slagroom op de aardbeien.
Garneer iedere tartelette met een halve aardbei.