Nu Sint in het land is aangekomen mogen we weer volop aan de kruidnoten, pepernoten, speculaas, sintschuim en niet te vergeten chocoladeletters. Konden we een paar jaar geleden alleen melk, puur, witte en hazelnoot letters kopen. Dit jaar had je bij veel winkels ook de keuze uit caramel-zeezout. Lidl deed er nog een schepje boven op en had een chocoladeletter met kruidnootjes in het assortiment. Ik doe er nog een schepje boven op en laat jullie zien hoe je zelf koekjes kunt maken die van buiten chocoladeletters lijken.
Dit heb je nodig:
100 gram half koude roomboter
75 gram poedersuiker
1 zakje vanille suiker
1 S ei
165 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
50 gram maïzena
25 gram koek-en speculaaskruiden
snufje zout
300 gram chocolade naar keuze
En verder:
Uitrollatjes in gewenste dikte bijv. 3, 5, 7 of 10 mm
Huishoudfolie
Bakplaten bekleed met bakpapier
Letter uitstekers
Deegroller
Zo ga je te werk:
Mix de roomboter en met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
Zeef de bloem en het zout en boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
Zeef de maïzena en de speculaaskruiden boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
Leg een laag huishoudfolie op het aanrecht neer.
Leg de deegbal hierop.
Leg een laag huishoudfolie over het deeg.
Plaats de uitrollatjes verticaal langs het deeg.
Rol het deeg gelijkmatig uit.
Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
Steek letters uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.
Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.
Zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak de koekjes (afhankelijk van de dikte en grootte) in ongeveer 10 – 20 minuten lichtbruin.
Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
Smelt 200 gram chocolade. Voeg een deel van de achtergebleven chocolade toe en roer het door tot de toegevoegde chocolade gesmolten is. Voeg evt. nog wat chocoladestukjes toe. De chocolade is goed als het iets kouder is als je bovenlip.
Dompel ieder koekje in de chocolade en leg ze terug op een rooster. Herhaal dit met alle koekjes.
Tik de koekjes flink op je werkblad zodat de chocolade strak en netjes om de koekjes zit.
Laat de chocolade stollen. Verwijder de koekjes voorzichtig van het rooster.
Tip:
Er drupt veel chocolade van de koekjes af. Dit kan je weer op vangen door het rooster op een bakplaat bekleed met bakpapier te leggen. Kun je die gestolde restjes lekker zo opsnoepen 🙂
Na het stollen van de chocolade kun je er de koekjes voorzichtig verwijderen van het rooster en de overtollige randjes eventueel verwijderen.
Wat betreft de speculaaskruiden: Deze kun je naar smaak meer of minder toevoegen.
Kijk voor meer tips bij het basisrecept vormvaste koekjes.