Zijn jullie klaar voor het allerlekkerste zelfgemaakte roombroodje dat je ooit zult eten? Want dat zijn puddingflappen absoluut! Zo lekker dat elke hap je doet smachten naar de volgende hap. Niets geen opsmuk met extra toegevoegde smaken maar simpel en luxe. Precies zoals ze horen te zijn. Niks geen snel opengesneden kadetje maar een huisgemaakt, luxer brioche broodje. Niks geen snel gemaakte custard room maar een echte banketbakkersroom van volle melk en met echte vanille. Moet ik nog meer zeggen of heb ik je al overtuigd?

Overal verkrijgbaar: Het roombroodje
Tegenwoordig kan je bijna overal wel roombroodjes kopen. In de supermarkt, op de markt en zelfs bij de banketbakker. Deze opengesneden kadetjes zijn gevuld met een custardroom. En eerlijk is eerlijk: Op zijn tijd smaken ze ook erg lekker! En het zit nog altijd in mijn hoofd om ook van deze roombroodjes een huisgemaakte versie te maken. Tot die tijd heb ik echter deze luxere puddingflappen voor jullie. En geloof mij als ik zeg dat deze lekkerder zijn, ondanks dat het je meer moeite kost.

Waarom briochedeeg meer tijd nodig heeft
Alleen voor het maken van het briochedeeg moet je bijvoorbeeld al even nadenken en plannen. Dit deeg ontwikkeld de lekkerste smaak als het een uur of 8 in de koelkast staat voor je er flappen van vormt. Briochedeeg is een luxe brooddeeg waar extra ei en boter in verwerkt zijn. Mede door die ingrediënten is het ook zachter, soepeler en daardoor lastiger te verwerken als het niet gekoeld is. Zo heeft de lange koelkast rijstijd dus twee belangrijke functies: meer smaak ontwikkeling en makkelijker te verwerken deeg.
Van broodje naar flap
Een uiterlijk verschil tussen een roombroodje en een puddingflap is de vorm van het broodje. Voor puddingflappen bol je het deeg losjes op. En na een korte rust rol je het deeg uit tot een langwerpige plak. Deze plak vouw je, met een klein beetje zonnebloemolie ertussen dubbel. Na het bakken zorgt de olie ervoor dat je de flappen makkelijk kunt openen zonder snijden. Weet je dat puddingflappen ook wel puddinglippen genoemd worden? Dat komt omdat de uiteinden van het deeg iets dikker gelaten worden. Hierdoor zijn de broodjes aan de voorkant iets dikker en krijgen ze de vorm van lippen.

De lekkerste banketbakkersroom
Weet je nog dat ik dit jaar begon met een recept voor echte banketbakkersroom? Exact die banketbakkersroom gebruikte ik voor deze puddingflappen. Voor echte banketbakkersroom gebruik je volle melk, maïzena, eigeel en natuurlijk een vanillestokje. Daarmee is echte banketbakkersroom een duurdere en luxere versie van de custardroom. Custardroom wordt gemaakt met volle melk, custard en vanillesuiker. Omdat de laatste room geen echte vanille bevat is het goedkoper en daarmee wordt het ook vaker gebruikt. Maar daar gaan wij deze keer niet in mee.


Een gekregen ingrediënt
Het vanillestokje dat ik deze keer gebruikt heb kreeg ik in de foodybox van Kroon op het werk opgestuurd. Ik ontvang deze box, met circa 10 producten elk kwartaal. Eigenlijk is deze box de persoonlijke uitdaging van een foodblogger om creatief naar de inhoud te kijken en ten minste twee recepten te ontwikkelen met de inhoud. Deze keer lukte het mij om meer recepten met de inhoud te ontwikkelen want ik ging niet alleen met het vanillestokje aan de slag maar ook met honing en nootmuskaat.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Super leuk! Onderstaande afbeeldingen helpen je om dit overheerlijke recept snel en makkelijk terug te vinden.


Vanillestokjes kopen
De prijs van vanille is op zijn zachts gezegd hoog. En dan heb ik het dus met name over de vanille die je in de supermarkt koopt. Onlangs zag ik bij een supermarkt twee biologische vanillestokjes voor ruim €13,00 liggen. De vanillestokjes van Silvo koop je bij Plus te koop voor ca. €4,00. Heb je een Dirk in de buurt dan shop je hetzelfde vanillestokje voor ruim €2,00. Online kan je vanillestokjes nog goedkoper kopen bij webwinkels als vanillemadagaskar.nl. Houd er dan wel rekening mee dat je in een grotere hoeveelheid in moet kopen.

Koemelkvrij
Het is ongetwijfeld mogelijk om echte banketbakkersroom te maken met een plantaardig alternatief voor melk. Echter heb ik dat tot nu toe niet zelf getest. Wel is het recept voor de brioches koemelkvrij.
Puddingflappen
Ingrediënten
- Voor de flappen:
- 250 gram bloem
- 5 gram zout
- 5 gram (instant)gist
- 25 gram suiker
- 1 m ei
- 88 gram water
- 75 gram boter
- voor de banketbakkersroom
- 500 ml volle melk
- 1 verse vanillepeul
- 110 gram suiker
- 3 eidooiers
- 40 gram maïzena
- extra:
- Zonnebloemolie
- poedersuiker
Instructies
- Maak de avond voordat je de puddingflappen wil bakken het brioche deeg. Weeg hiervoor de bloem met het zout, de gist en de suiker af in een kom.
- Roer met een garde door elkaar.
- Voeg het ei en water toe en kneed tot een deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg nu de boter toe en kneed het deeg door tot de boter volledig opgenomen is. Schrik niet! Door het toevoegen van de boter valt het deeg even uit elkaar. Wanneer je doorkneed komt het goed, beloofd!
- Doe het deeg in een ingevette kom en dek het af met huishoudfolie.
- Zet het deeg nu circa 8u in de koelkast.
- Druk de volgende dag het deeg uit en verdeel het in 8 gelijke stukken.
- Bol de deegstukken losjes op.
- Laat ze zo ongeveer 20 minuten rusten.
- Rol elke deegbol nu uit tot een langwerpige lap. Let hierbij op dat je niet helemaal tot het einde door rolt, zodat het deeg aan het eind iets dikker blijft.
- Bestrijk elke deeglap nu voor de helft met wat zonnebloemolie.
- Vouw de deeglappen nu dubbel.
- Leg de deeglappen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat ze rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Maak intussen de banketbakkersroom. Snij hiervoor het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit.
- Doe de melk in een pan, voeg de suiker, het vanillemerg en de vanillepeul toe en verwarm tot tegen het kookpunt aan.
- Klop in een kom de eidooiers los.
- Voeg de maïzena eraan toe en roer door elkaar.
- Giet een klein beetje hete melk op het eidooier / maïzena papje.
- Roer door tot een gladde massa.
- Voeg nog wat hete melk toe en roer opnieuw tot een gladde massa.
- Giet nu al roerend bij de hete melk.
- Verwarm opnieuw tot tegen het kookpunt aan. Blijf roeren om te voorkomen dat de banketbakkersroom aanbrand.
- Blijf roeren tot de banketbakkersroom voldoende ingedikt is.
- Leg de banketbakkersroom op een bord. Laat het vanillestokje erin zitten.
- Leg een stukje vershoudfolie op de banketbakkersroom. Dit voorkomt velvorming tijdens het afkoelen.
- Wanneer de banketbakkersroom tot kamertemperatuur afgekoeld is kan het verplaatst worden naar de koelkast om daar goed koud te worden.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
- Bak de flappen in circa 8 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de flappen volledig afkoelen.
- Roer de banketbakkersroom goed los met een garde.
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Open de flappen en vul elke flap met banketbakkersroom.
- Doe wat poedersuiker in een theezeefje en bestrooi de puddingflappen met de poedersuiker.
- Bewaar de puddingflappen tot serveren in de koelkast.