Recepten

Puddingflappen

Snel naar recept
Zijn jullie klaar voor het allerlekkerste zelfgemaakte roombroodje dat je ooit zult eten? Want dat zijn puddingflappen absoluut! Zo lekker dat elke hap je doet smachten naar de volgende hap. Niets geen opsmuk met extra toegevoegde smaken maar simpel en luxe. Precies zoals ze horen te zijn. Niks geen snel opengesneden kadetje maar een huisgemaakt, luxer brioche broodje. Niks geen snel gemaakte custard room maar een echte banketbakkersroom van volle melk en met echte vanille. Moet ik nog meer zeggen of heb ik je al overtuigd?
Overal verkrijgbaar: Het roombroodje

Tegenwoordig kan je bijna overal wel roombroodjes kopen. In de supermarkt, op de markt en zelfs bij de banketbakker. Deze opengesneden kadetjes zijn gevuld met een custardroom. En eerlijk is eerlijk: Op zijn tijd smaken ze ook erg lekker! En het zit nog altijd in mijn hoofd om ook van deze roombroodjes een huisgemaakte versie te maken. Tot die tijd heb ik echter deze luxere puddingflappen voor jullie. En geloof mij als ik zeg dat deze lekkerder zijn, ondanks dat het je meer moeite kost.

Waarom briochedeeg meer tijd nodig heeft

Alleen voor het maken van het briochedeeg moet je bijvoorbeeld al even nadenken en plannen. Dit deeg ontwikkeld de lekkerste smaak als het een uur of 8 in de koelkast staat voor je er flappen van vormt. Briochedeeg is een luxe brooddeeg waar extra ei en boter in verwerkt zijn. Mede door die ingrediënten is het ook zachter, soepeler en daardoor lastiger te verwerken als het niet gekoeld is. Zo heeft de lange koelkast rijstijd dus twee belangrijke functies: meer smaak ontwikkeling en makkelijker te verwerken deeg.

Van broodje naar flap

Een uiterlijk verschil tussen een roombroodje en een puddingflap is de vorm van het broodje. Voor puddingflappen bol je het deeg losjes op. En na een korte rust rol je het deeg uit tot een langwerpige plak. Deze plak vouw je, met een klein beetje zonnebloemolie ertussen dubbel. Na het bakken zorgt de olie ervoor dat je de flappen makkelijk kunt openen zonder snijden. Weet je dat puddingflappen ook wel puddinglippen genoemd worden? Dat komt omdat de uiteinden van het deeg iets dikker gelaten worden. Hierdoor zijn de broodjes aan de voorkant iets dikker en krijgen ze de vorm van lippen.

De lekkerste banketbakkersroom

Weet je nog dat ik dit jaar begon met een recept voor echte banketbakkersroom? Exact die banketbakkersroom gebruikte ik voor deze puddingflappen. Voor echte banketbakkersroom gebruik je volle melk, maïzena, eigeel en natuurlijk een vanillestokje. Daarmee is echte banketbakkersroom een duurdere en luxere versie van de custardroom. Custardroom wordt gemaakt met volle melk, custard en vanillesuiker. Omdat de laatste room geen echte vanille bevat is het goedkoper en daarmee wordt het ook vaker gebruikt. Maar daar gaan wij deze keer niet in mee.

Een gekregen ingrediënt

Het vanillestokje dat ik deze keer gebruikt heb kreeg ik in de foodybox van Kroon op het werk opgestuurd. Ik ontvang deze box, met circa 10 producten elk kwartaal. Eigenlijk is deze box de persoonlijke uitdaging van een foodblogger om creatief naar de inhoud te kijken en ten minste twee recepten te ontwikkelen met de inhoud. Deze keer lukte het mij om meer recepten met de inhoud te ontwikkelen want ik ging niet alleen met het vanillestokje aan de slag maar ook met honing en nootmuskaat.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Super leuk! Onderstaande afbeeldingen helpen je om dit overheerlijke recept snel en makkelijk terug te vinden.
Vanillestokjes kopen

De prijs van vanille is op zijn zachts gezegd hoog. En dan heb ik het dus met name over de vanille die je in de supermarkt koopt. Onlangs zag ik bij een supermarkt twee biologische vanillestokjes voor ruim €13,00 liggen. De vanillestokjes van Silvo koop je bij Plus te koop voor ca. €4,00. Heb je een Dirk in de buurt dan shop je hetzelfde vanillestokje voor ruim €2,00. Online kan je vanillestokjes nog goedkoper kopen bij webwinkels als vanillemadagaskar.nl. Houd er dan wel rekening mee dat je in een grotere hoeveelheid in moet kopen.

Koemelkvrij

Het is ongetwijfeld mogelijk om echte banketbakkersroom te maken met een plantaardig alternatief voor melk. Echter heb ik dat tot nu toe niet zelf getest. Wel is het recept voor de brioches koemelkvrij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *