Midden in deze heerlijke citroenweek vind ik het wel tijd voor cheesecake. En niet zomaar een cheesecake maar een limoncello cheesecake. Die citroen moet er toch ergens inzitten, he?! Daarnaast is dit ook nog eens een extra bijzondere cheesecake omdat ik deze glutenvrij en vegan gemaakt heb. Lees ook gewoon lekker verder als je niet glutenvrij hoeft te eten of wanneer vegan helemaal niet bij jouw past. Zie dit dan gewoon lekker als opties en niet als belemmeringen. Met zo’n veelzijdig recept maken we gewoon nog meer mensen blij!

Zonder allergenen
Toen Jasper zijn collega’s trakteerde wilde ik ook rekening houden met een aantal allergenen. Zo weet ik dat er binnen het bedrijf in ieder geval collega’s met een glutenallergie zijn. Een ander verdraagt geen ei en weer de volgende geen melk. Zo ontstond het idee om deze drie allergieën in één recept te verwerken. Met daarbij -dus zoals je van mij gewend bent- alleen vervangende ingrediënten en geen andere verhoudingen. Met andere woorden: Vervang die glutenvrije digestives door dezelfde hoeveelheid niet glutenvrije digestives. En wanneer jij liever de gewone philadelphia roomkaas gebruikt in plaats van de vegan versie kan je het ook 1:1 vervangen. Met een kleine kanttekening dat je rekening moet houden met een andere inhoud van de normale philadelphia roomkaas (een 200 grams verpakking) ten opzichte van de vegan (een 145 grams verpakking) variant. Gebruik je de gewone philadelphia? Dan ga ik er van uit dat je zelf dit verschil even uitrekent en de juiste hoeveelheid gebruikt. Dat voorkomt straks bij het recept een ruisje 😉

En ook nog vegan
Naast de hierboven genoemde allergenen was ik niet helemaal op de hoogte of er toevallig ook collega’s zijn die vegan eten. Met de limoncello cheesecakes omzeilde ik dit, er gaat namelijk geen gelatine in. Het enige dierlijke wat er nog inzat zonder de koemelk en het kippenei. Nu is gelatine ook niet echt noodzakelijk want de cheesecakes behouden ook hun vorm zonder extra versteviging. Wel raad ik je aan de cheesecakes een uurtje of wat in de vriezer te zetten voor je ze uit de vorm haalt. Ontdooi de cheesecakes daarna weer in de koelkast.

Limoncello
Het is al jaren geleden dat ik een fles limoncello van Pallini in de foodybox ontving. Behalve in mijn recepten gebruik ik limoncello nooit. Zodoende doe ik al een hele tijd met deze fles. Wanneer je liever een andere limoncello wilt gebruiken dan kan dit zeker. Wellicht heb je iets meer of minder nodig, afhankelijk van de sterkte van de door jouw gebruikte limoncello. Ben jij een grootverbruiker op het gebied van Limoncello? Koop dan niet één maar zes flessen online bij Hema. Dit levert je een korting van bijna zeven euro per fles op. Heb je ook genoeg aan één fles? Dan vind je de limoncello van Pallini o.a. bij Gall&Gall.

Even omgerekend voor jullie
Om de cheesecakes in deze perfecte éénpersoons maatjes te krijgen gebruikte ik de fijne cilinder bakvorm van silikomart. Met deze vorm maak je acht limoncello cheesecakes in één keer, ik heb het recept hierop aangepast. Zelf maakte ik twaalf taartjes in één keer, een paar kleine rekensommetjes geven jullie echt zo de juiste hoeveelheden voor acht stuks. Heb je deze vorm niet en wil je deze ook niet aanschaffen dan is het ook mogelijk om de limoncello cheesecake in een springvorm van circa 18 cm te maken.
Wil je dit recept onthouden om later te kunnen maken? Pin onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Zo vind je dit recept later makkelijk terug.


Garnering
Om de limoncello cheesecakes aan alle voedings voorkeuren te laten voldoen moest ik ook ergens een concessie doen. Die zit in dit geval in de decoratie. Een toefje slagroom durfde ik niet aan, omdat ik bang was dat de BlueBand Finesse dit niet lang genoeg zou houden. En helaas worden er ook geen biologische citroenen verkocht bij onze plaatselijke supermarkt waardoor zelf lemon curd maken ook uitgesloten was. Gelukkig staat het schijfje citroen met het muntblaadje ook heel goed bij de cheesecakes. En dankzij de feestelijke stamps pasten ook de limoncello cheesecakes helemaal bij de andere soorten die ik voor die traktatie maakte. Wil je de stamps zelf aanschaffen? Dan vind je deze in de webshop van Partycupcakes onder het kopje verjaardagen.

Koemelkvrij
Bijna overbodig maar ik noem het toch nog even: Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Het onderstaande recept is – met gebruik van de genoemde ingrediënten- koemelkvrij.

Limoncello cheesecake
Ingrediënten
- voor de bodem
- 100 gram Schär Digestive landtaler glutenvrij
- 50 gram Heerlijk romig Bleu Band
- voor de cheesecake
- 190 gram Philadelphia Plantaardig
- 165 ml Blue Band Finesse plantaardig alternatief slagroom
- citroenrasp van een halve citroen of één theelepel citroenrasp Dr. Oetker
- 10 ml citroensap
- 20 ml limoncello
- 50 gram suiker
- Garnering naar eigen inzicht
Instructies
- Smelt de boter voor de bodem en laat zo nodig iets afkoelen.
- Maal de digestive koekjes zo fijn mogelijk.
- Meng de koekjes met de gesmolten boter.
- Verdeel de koekjesbodem over de bodempjes van de cilinder bakvorm.
- Druk met de achterkant van een glaasje stevig aan.
- Zet de bakvorm ongeveer 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Klop intussen de Blue Band Finesse met de suiker lobbig.
- Meng in een andere kom de Philadelphia los.
- Voeg de citroenrasp toe aan de los geroerde Philadelphia.
- Voeg ook de lobbige gezoete Blue Band Finesse toe.
- Spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Voeg nu het citroensap en de limoncello toe en spatel ook dit voorzichtig door elkaar.
- Verdeel de cheesecake vulling over de bodempjes.
- Maak de bovenkanten glad en zet een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Verplaats daarna voor ongeveer 3u naar de diepvries.
- Verwijder de cheesecakes uit de vormpjes en zet in de koelkast tot serveren.
- Garneer voor het serveren naar eigen inzicht.