Met dit recept voor framboos bavarois kan je werkelijk alle kanten op. Presenteer het in een leuk glaasje met een simpele decoratie en je hebt een dessert. Vul er soezen mee voor de lekkerste frambozensoezen. Spuit het tussen twee biscuitlagen voor een frisse taartvulling. Of maak er een frisse bavarois taart mee. Wat je ook bedenkt of maakt: deze frambozen bavarois smaakt altijd! Op elk moment van de dag en bij elke gelegenheid. Mmmh! Geef mij nog maar zo’n lekker glaasje.


Al doende leert men
Ooit waren er twee ingrediënten in de Bakkriebels keuken waar ik een haat liefde verhouding mee had: Gist en gelatine. Met gist kan ik inmiddels lezen en schrijven. En ook voor gelatine is de drempel inmiddels al lang verleden tijd. Al loop ik bij gelatine nog wel eens aan tegen de juiste verhoudingen voor dikkere en dunnere vloeistoffen. Een kwarktaart heeft voor mijn idee minder gelatine nodig dan de spiegel die je er bovenop wil hebben. Zowel bij gist als bij gelatine speelt o.a. de omgevingstemperatuur een rol in het resultaat. Voor gelatine betekent dit dat het in een warme omgeving minder snel opstijft dan in een koudere omgeving. Hou daar dus rekening mee wanneer je deze framboos bavarois maakt. Presenteer je het in een glaasje of gebruik je het als vulling van een soes dan zal je van de omgevingstemperatuur weinig last hebben. Gebruik je de bavarois echter als vulling voor een taart, dan is het nodig dat de bavarois al wat begint te gelleren voor je de taart vult. En dan komt de omgevingstemperatuur ineens wel om de hoek kijken. De smelttemperatuur van gelatine ligt namelijk rond de 22 graden. Gelatine geleerd vanaf 14 graden. Dit even ter informatie zodat jij er je voordeel mee kan doen.

Diepvries of toch vers
In de winter zijn er bijna geen frambozen te vinden. Als je ze al vind dan zijn ze overwegend duur of laat de kwaliteit te wensen over. Alhoewel frambozen in de zomer ook nog vrij prijzig zijn, zijn ze dan wel een stuk makkelijker verkrijgbaar. Vers fruit is gevoelsmatig altijd de beste keuze, vind je niet? Toch maakt het voor een bavarois zoals deze, helemaal niet uit als je diepvries frambozen gebruikt. Het heeft juist nog een voordeel: Door het invriezen komt de sap namelijk makkelijker los. Diepvriesframbozen koop je bij AH in doosjes van 225 gram voor €2,99 of in een voordeligere 750 gram verpakking van €4,89.

Met of zonder pitjes?
Voor het maken van een bavarois moeten de frambozen, ongeacht of ze vers of bevroren zijn, eerst gekookt en gepureerd worden. Frambozen hebben geen invloed op de werking van gelatine, dus daarvoor is het niet van belang dat ze gekookt worden. Frambozen kook je om er een dikkere vruchtensaus van te kunnen maken en om de pitjes eruit te kunnen zeven. Een framboos zo in je mond stoppen is heerlijk! Maar wanneer frambozensap, -puree en/of -saus gemaakt word zijn de pitjes voor veel mensen to much. Maak je deze frambozen bavarois? Dan raad ik je zeker aan om de pitjes eruit te zeven.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk en snel terug te vinden.


Verschillen met aardbeienbavarois
Wat is het al lang geleden dat ik mijn eerste bavarois recept op Bakkriebels plaatste. Dat recept voor aardbeien bavarois gebruik ik zelf nog altijd. En ergens is het ook de basis voor de frambozen bavarois. Er zijn een paar kleine verschilletjes tussen deze twee: Frambozen zijn wat zuurder dan aardbeien. Daarom gebruiken we hier wat meer suiker. De frambozen puree moet gezeefd worden, dit is voor aardbeien net wat minder belangrijk. En als allerlaatste gebruik je bij aardbeien bavarois een beetje peper. Dat heeft je frambozenbavarois niet nodig. Hooguit kan je er wat citroensap aan toevoegen voor een diepere smaakbeleving.


Koemelkvrij
Oh heerlijk! Dit recept kan zo fijn koemelkvrij gemaakt worden. Sinds kort heb ik altijd een voorraadje BlueBand Finesse plantaardige slagroomvervanger in huis. Deze plantaardige slagroomvervanger kan je makkelijk opkloppen en is heerlijk luchtig in deze bavarois. Verder bevat de framboos bavarois geen ingrediënten met melk.
Framboos bavarois
Ingrediënten
- 300 gram (diepvries) frambozen
- 60 gram suiker
- 30 gram water
- 150 ml slagroom of Alpro Soya Whipping
- 2 blaadjes gelatine
- frambozen ter garnering
- overige garnering naar eigen inzicht
Instructies
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Doe de frambozen met de suiker en het water in een pan.
- Breng de frambozen aan de kook en laat het 10 minuten zacht doorkoken.
- Pureer de frambozen en zeef de pitjes eruit.
- Weeg 175 gram frambozenpuree af.
- Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe aan de afgewogen frambozenpuree.
- Roer tot de gelatine opgelost is in de nog hete frambozenpuree.
- Zet opzij om te koelen tot kamertemperatuur.
- Breng de overgebleven frambozenpuree zo nodig opnieuw aan de kook. Laat rustig koken tot er een dikkere saus/coulis ontstaat.
- Laat ook deze frambozencoulis afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zodra de frambozenpuree met de opgeloste gelatine afgekoeld is: Klop de slagroom of Alpro Soya Whipping lobbig.
- Voeg wat lobbige room toe aan de frambozenpuree en meng dit goed met elkaar.
- Voeg de frambozenpuree nu toe aan de lobbige slagroom en spatel door elkaar.
- Vul glaasjes met de frambozen bavarois.
- Schep een theelepel frambozen coulis op elk glaasje.
- Garneer met verse frambozen of garnering naar eigen inzicht.
- Bewaar de frambozen bavarois tot serveren in de koelkast.