Hartig

Chips met zeezout

Wist jij dat je ook zelf chips kunt maken? En dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is? Oké… het duurde bij mij even voor ik echt tevreden was met het resultaat. Dat kwam vooral doordat ik verkeerd gereedschap gebruikte. Daar heb ik dus van geleerd en die lessen geef ik jullie mee in dit artikel. Met gebruik van het juiste gereedschap is het een super leuk om te doen! Eerst dacht ik: Leuk, dat ga ik met de kinderen doen. Inmiddels weet ik wel zeker dat ik dit vooral ga doen als Steven en Rosalie niet thuis zijn of bed liggen. Kinderen die al wel wat ouder zijn dan hen, zeg maar van een jaar of 10, zou ik denk ik eerder mee laten helpen. Hoewel ik ook dan het bakken nog zelf zou doen. Tijdens het frituren kan er behoorlijk wat stoom ontstaan doordat het vocht in de aardappelen verdampt. Deze stoom is (logisch natuurlijk) gloeiend heet en dat vind ik best een beetje gevaarlijk met kinderen om me heen. Laat je daar echter niet door tegenhouden! Heb je kinderen dan vliegen ze je om je hals en zullen ze je iedere dag weer vragen wanneer je nu eindelijk weer eens chips voor hen bakt. Hier wordt ik niet alleen door de kinderen maar ook door manlief om mijn nek gevlogen. Hij vond deze chips lekkerder dan zijn favoriete uit-de-winkel-merk.

Dit heb je nodig:

Aardappelen

2 liter Zonnebloemolie

Zeezout

En verder:

Pan om in te frituren

Thermometer

Theedoek

Veel keukenrol

Dunschiller

Vergiet / grote zeef

Mandoline, slider o.i.d. (Ik gebruikte een Multi rasp van de Lidl. Deze kost ongeveer €6,00)

Zo ga je te werk:

Doe de zonnebloemolie in de pan, zet de thermometer er in en verwarm de olie voor tot 180 graden.

Schil de aardappelen met de dunschiller.

Was de aardappelen goed af en droog ze af met de theedoek.

Snij gelijkmatige flinterdunne plakjes (zo dun dat ze (bijna) doorschijnen).

Week de plakjes in water. Ga hier flink met je handen doorheen.

Laat de plakjes goed uitlekken is een vergiet of een grote zeef. Schud flink heen en weer zodat het water goed wegloopt.

Leg de plakjes naast elkaar op een theedoek of stukjes keukenrol en dep ieder plakje aan de boven- en onderkant goed droog.

Doe een dubbelstuk keukenrol in de vergiet.

Laat voorzichtig wat aardappelschijfjes in het frituurvet glijden.

Hou met een vork de aardappelschijfjes constant in beweging. Na ongeveer 1 – 1,5 minuut voel je dat ze krokant worden. Als je tevreden bent over de kleur zijn ze klaar.

Schep ze er met een schuimspaan uit de olie. Doe ze terug in de vergiet en schud deze heen en weer zodat het overtollige vet van de chips afloopt.

Maal of strooi wat zeezout over de chips en schud het nog even goed door elkaar.

 

Tips:

Gebruik aardappelen die het goed doen bij frituren.

Gebruik geen dunschiller of kaasschaaf om plakjes te maken. Plakjes worden hier niet gelijkmatig genoeg mee gesneden. Het resultaat chips die op de ene plaats te bruin is en op de andere plaats nog zacht/taai is.

Bij onregelmatige plakjes krijg je zoiets:

Vergeet niet om de plakjes goed schoon te maken in het water. Door het wassen spoel je het zetmeel weg. Zetmeel is suiker en suiker plakt. Vergeet je dit er af te wassen dan klonteren de plakjes tijdens het frituren aan elkaar en krijg je één klont taaie, niet goed gebakken chips.

Zoals ik net al schreef verdampt het water uit de aardappels tijdens het frituren. Deze damp is erg heet. Doordat je constant met een vork roert voel je deze het stoom. Vind je de stoom te warm? Wissel je linker- en rechterhand af. Nog veiliger (maar mijn inzien minder praktisch): Trek je winterhandschoenen aan 😀

Roer ook niet te hard. Door te hard/onvoorzichtig roeren kan het frituurvet gaan spetteren (Ik spreek uit ervaring, au!) Koel de zere plek gelijk met water! Ik heb gelukkig uiteindelijk geen hinder van de zere plek gehad.

Even niet roeren is, bij goed afspoelen en afdrogen helemaal zo erg niet. Zo lang het maar om een paar seconden gaat, uiteraard.

Geef de olie na iedere bakronde de tijd om opnieuw op temperatuur te laten komen.

Echt joh.. Proef een (lauw)warm chipje: Zo ontzettend lekker! Daar is Lays helemaal niet bij 😉

Zeezout is niet de enige manier om je chips een smaakje te geven. Ik gebruikte bij een klein deel mijn favoriete Duitse frietkruiden. Dat smaakte ook heel erg lekker.

Schil maar 3 of 4 flinke aardappelen in een keer. Al met al ben je zo 1,5 uur bezig. Het resultaat mag er absoluut zijn!

In een luchtdicht afgesloten bak kan je de chips makkelijk een poosje bewaren. Hij blijft minimaal 36 uur goed knapperig. (Langer heb ik nog niet getest)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *