We beginnen het jaar gewoon lekker met een paar basisrecepten. Vanuit een goede basis kunnen we immers heerlijk variëren. Voor deze chocolade biscuit staat het bewijs daar al van op de blog. In december kwamen er, voor de kerst 2 berichten online met beide een chocoladebiscuit als basis. Hoog tijd dus om het biscuitrecept om te zetten in een basisrecept.
Met het recept voor biscuit en het recept voor chocolade biscuit heb je een goede basis te pakken voor (bijna) alle taarten die je dit jaar ga maken. Heb jij ook een lijstje met wat je ooit nog wil maken? Bij mij staat het niet zozeer op papier maar zit het in mijn hoofd. En het varieert af en toe ook nog, haha. Herkenbaar?
Dit heb je nodig voor een biscuit van 22 cm rond en 5 cm hoog:
100 gram bloem
50 gram maizena
50 gram cacao
160 gram suiker
10 M eieren
2 dopjes vanille aroma
snuf zout
citroensap
En verder:
zeef
keukenpapier
garde
verschillende beslagkommen
rooster
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar. (Door het gebruik van een garde verklein je de (kans op) klontjes)
Maak de mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij met het citroensap en keukenrol
Splits de eieren.
Doe de eiwitten één voor één in het vetvrije schaaltje.
Doe de eigelen in een andere beslagkom.
Mix het eiwit schuimig. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop het stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout en de vanille aroma tot het dik en licht is.
Spatel de eiwitten en eigelen voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
Spatel het luchtig en goed door elkaar. Zorg dat het echt goed gemengd is maar meng niet te lang door. Dan verlies je beslag zijn luchtigheid.
Bak het biscuit in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat het biscuit het eerste kwartier afkoelen in de vorm.
Verwijder hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.