Oh jongens… wat ik nu toch voor een ontdekking gedaan heb! Bijna jammer dat ik dit niet eerder geweten heb. Wat ik nu met je gaat delen is zo ontzettend lekker. Ik laat je vandaag zien hoe je – met weinig moeite – een echt heel erge lekkere banaan banketbakkersroom kunt maken. Met een volle en rijke échte banaansmaak en dat in combinatie met een romige, subtiele vanillesmaak die de banaansmaak versterkt. Wat een hoop mogelijkheden zie ik voor dit recept.
Welke bananen gebruik je hiervoor?
Nou banaan banketbakkersroom dus… Mijn favoriete ontdekking van 2024 en daarom echt de hoogste tijd om deze heerlijkheid met jullie te delen. Het enige dat je voor de banaan banketbakkersroom nodig hebt is een klein beetje geduld en/of een slimme planning, maar daar kom ik straks nog even op terug. De banaan banketbakkersroom krijgt zijn heerlijke rijke en volle banaan smaak namelijk uit echte verse bananen. Deze bananen moeten geel zijn, niet meer groen maar ook nog niet bruin. Her en der een bruin plekje is geen probleem overigens. Deze bananen geven de rijkste smaak af zonder dat de banketbakkersroom snel bruin verkleurt. Iets dat sneller krijgt gebeurt wanneer er hele rijpe bananen gebruikt.
Een slimme planning
Om bananen banketbakkersroom moet de banaan maar liefst 15 uur weken in de melk. Wat er in die 15 uur gebeurt is echt bijzonder en toch zo simpel. Door het vocht in de melk ‘smelt’ de banaan een beetje en door het ‘smelten’ krijgt de melk een banaansmaak. Na 15u is de smaak voldoende ontwikkeld zonder dat de banaan toch erg bruin wordt. Maar… 15 uur! Dat is nogal lang als je er op zit wachten. Dus daarmee komt je geduld of de slimme planning om de hoek. Zet de melk met de banaanschijfjes bijvoorbeeld de avond voor je de room gaat maken in de koelkast. Zo kan je de dag erna snel aan de slag. Dat zelfde geldt natuurlijk om het ’s morgens vroeg klaar te zetten en later op de avond te maken. Zelf kies ik het liefst voor de eerste optie.
En dan?
Nadat de banaan in de melk geweekt heeft en zo zijn smaak afgegeven heeft wordt het tijd om de banaan banketbakkersroom echt te gaan maken. Daarvoor heb je vooral de melk, maar niet meer de banaan nodig. Je hebt 125 gram bananen melk nodig voor een kleine portie banketbakkersroom. Wanneer je de bananen uit de melk zeeft kom je tot de ontdekking dat er nog zo’n 100 gram melk overgebleven is. De rest zit nog bij de bananenplakjes in de zeef. Schep daarom met een lepel of vork door de bananen in de zeef tot het gewicht van de bananenmelk opgelopen is tot 125 gram.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding is zo gemaakt dat jij het makkelijk herkent tussen alle andere opgeslagen pins. Zo vind je dit artikel en het recept voor banaan banketbakkersroom altijd makkelijk terug.
Het koken van de banaan banketbakkersroom
Jarenlang kookte ik mijn banketbakkersroom in de magnetron. Tegenwoordig pak ik bijna net zo vaak een pan. Deze keer heb ik er – bij het uitwerken van het recept – dan ook voor gekozen om de werkwijze in een pan op te schrijven. Hierbij breng je eerst de bananenmelk aan de kook. Ondertussen meng je in een andere kom de suiker met de custard en het ei tot het klontvrij is. Zodra de melk kookt maak je een familie (een beetje hete melk bij de custard) en daarna voeg je de custard toe aan de hete melk. Dit kook je al roerend tot de gewenste dikte. Na het afkoelen wordt banaan banketbakkersroom nog iets dikker.
Hoe bewaar je dit?
Na het koken is het van belang dat de banaan banketbakkersroom op een bord gegoten word en dat er een stukje vershoudfolie op gelegd wordt. Doe dit, net als bij gewone room, rechtstreeks op de banaan banketbakkersroom. Laat het zo op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kan je het in de koelkast bewaren. Verwerk de banaan banketbakkersroom dezelfde dag of één dag later.
Waar combineer je banaan banketbakkersroom mee?
Nu ben je vast ook heel erg benieuwd waar deze banaan banketbakkersroom lekker voor is. Laten we maar beginnen met het meest voor de hand liggende: Als taartvulling bij elke willekeurige taart waar je normaal gesproken banketbakkersroom in doet. Maak banketbakkersrcrème met een vleugje banaan door bij dit recept de gewone banketbakkersroom te vervangen door banaan banketbakkersroom. Gebruik het als vulling voor soezen of vul er cupcakes mee. Mmm! De mogelijkheden zijn eindeloos.
Koemelkvrij
Op het moment dat ik dit artikel schrijf heb ik dit recept nog niet getest met plantaardige melk. Wanneer ik dit gedaan hebt zal ik dit artikel updaten. Helemaal met zekerheid kan ik het nu dus nog niet zeggen maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het onmogelijk is om deze banaan banketbakkersroom koemelkvrij te maken. Wees gerust de eerste die het probeert en laat mij weten of het jouw gelukt is.
Banaan banketbakkersroom
Ingrediënten
- 150 ml melk
- 100 gram banaan
- 25 gram suiker
- 1 m ei
- 12 custard
Instructies
- Doe de melk in een kom.
- Snij de banaan in schijven van 1-2 cm dik.
- Doe de banaan in de melk en dek het af met een velletje vershoudfolie. Leg de folie direct op de melk.
- Zet de kom voor circa 15 uur in de koelkast.
- Bak een tweede kom, keukenweegschaal en zeef.
- Zet de kom op de weegschaal en zorg dat hij aan staat. Leg de zeef op de kom.
- Giet hier de melk met de banaanplakjes in en zeef zo de banaan uit de melk.
- Dit is rond de 100 gram banaanmelk. Roer met een lepel door de bananen in de zeef en vul het gewicht van de banaanmelk zo aan tot 125 gram. (De overige banaanplakjes gebruik je niet meer)
- Breng de banaanmelk aan de kook.
- Ondertussen meng je in een andere kom de custard met de suiker en het ei tot het klontvrij is.
- Voeg wat van de hete melk toe aan het custardmengsel en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg het custard mengsel al roerend toe aan de hete melk.
- Kook de banaan banketbakkersroom al roerend tot het ingedikt is.
- Doe de banaan banketbakkersroom op een schotel en dek het af met vershoudfolie. Ook hiervoor geldt dat de folie rechtstreeks op de room moet liggen.
- Laat de banaan banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna verder terug in de koelkast.
hoi hoi wat ziet dit er oooverheerlijk uit. hoelang blijft/is het goed als ik het in bwv een taart heb verwerkt? is het dan langer dan een dag goed?.
vr gr