Oh jongens! Daar is het volgende recept dat al tijden op mijn lijstje staat om met jullie te delen maar waar nog niets van gekomen is. Tot nu toe dan. Want vandaag deel ik met jullie mijn versie van de allerlekkerste zelfgemaakte amandelspijs. Als er al zoveel recepten zijn, heeft het dan nog zin om er nog één aan toe te voegen? Jazeker! Al is het alleen maar om een linkje vanuit recepten waar je amandelspijs in verwerkt hiernaar toe te kunnen plaatsen. Eén plek waar ik al mijn tips deel om deze heerlijkheid zelf te maken.
Groot inkopen loont voor amandelmeel
Als basis voor amandelspijs heb je twee ingrediënten nodig: Kristalsuiker en amandelen. Mijn voorkeur heeft het gebruik van amandelmeel. Daarmee heb je een kleine voorsprong en hoef je de amandelen niet zelf fijn te malen. Let wel op dat je amandelmeel van ontvliesde amandelen gebruikt. Deze is lichter van kleur. Amandelmeel is bijvoorbeeld online bij ‘De Notenshop’ per kilo te koop. Ondanks dat dit een grotere hoeveelheid is, kan het voordeliger zijn om in te kopen dan amandelmeel bij de supermarkt. Ik verbaas me zo vaak over de prijzen die zij durven te rekenen voor dingen als amandelmeel. Natuurlijk heb je verzendkosten wanneer je het online besteld maar wellicht is het voor jouw haalbaar om boven de ‘gratis verzending’ grens te bestellen. Een andere goede optie voor goedkopere amandelmeel: Zet het op je boodschappenlijstje voor een bezoek aan een Duitse supermarkt. Niet voor niets doen steeds meer Nederlanders over de grens hun boodschappen.
Even naar Duitsland voor suiker?
Ditzelfde geldt trouwens ook voor het tweede ingrediënt dat je nodig hebt om amandelspijs te maken. De laatste keer dat wij in Duitsland winkelden ontdekten we dat fijne kristalsuiker daar per kilo ruim onder de €1,00 valt. Terwijl ik bij ons op het dorp ruim €1,75 voor een zak fijne kristalsuiker van 750 gram afreken. Natuurlijk ga ik niet bewust rijden voor een paar pakken kristalsuiker, maar wanneer het zo uitkomt zal ik het niet laten om een voorraadje ervan aan te leggen. En dan nog even terug naar de fijne kristalsuiker. Want dat vind ik zelf de lekkerste suiker om amandelmeel mee te maken. Wanneer je voor een grove suiker kiest, wordt de amandelmeel erg korrelig.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account om later te gebruiken? Gebruik één van de onderstaande afbeeldingen en vind het altijd makkelijk terug.
Maak een klomp van de suiker en amandelmeel
Wanneer je het amandelmeel met de fijne kristalsuiker mengt krijg je natuurlijk nog steeds geen mooie klomp amandelspijs zoals op mijn foto’s te zien is. Daarvoor heb je ‘lijm’ nodig. In de meeste gevallen gebruiken thuisbakkers daar ei voor. Dat doen we in huize Bakkriebels niet. Ei zorgt voor bederfelijkheid, zeker wanneer je de amandelspijs wat langer laat rijpen voor je het gaat gebruiken is deze kans aanwezig. Bovendien zijn er ook recepten waarin wel amandelspijs maar geen heel ei in gaat maar bijvoorbeeld alleen het eiwit. In de banketbakkerij wordt er trouwens ook verschil gemaakt tussen amandelspijs met alleen eiwit en amandelspijs met een heel ei. Amandelspijs met alleen eiwit wordt witte spijs genoemd en vaak gebruikt voor spijskoekjes. Amandelmeel met heel ei wordt geleverd spijs genoemd. Dit is het meest bekende spijs en wordt gebruikt als vulling voor o.a. gevulde koeken en speculaas.
De invloed van het water op de amandelspijs
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of het water invloed heeft op de verwerking van de spijs. Nu is het zo dat je echt een minimum aan water toevoegt. Het is net genoeg om het tot een samenhangende klomp te vormen. Na een dag rusten is dat beetje water dusdanig opgenomen door de amandelspijs dat het geen verdere invloed heeft. Je kunt met de uiteindelijke verwerking de normale hoeveelheid ei of eiwit toevoegen.
Wat extra smaak met citroen
Om amandelspijs wat extra smaak te geven wordt er citroenrasp toegevoegd aan de spijs. Hiervoor gebruik je meestal citroenrasp van een onbespoten citroen. Gebruik de rasp van een hele citroen. Als je hier niet aankunt komen volstaat de citroenrasp van Dr. Oetker ook.
koemelkvrij
Dit recept bevat geen koemelk.
Ingrediënten
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram amandelmeel
- 30-35 gram water
- 10 gram citroenrasp Dr. Oetker of rasp van één biologische citroen
Instructies
- Doe het amandelmeel met de fijne kristalsuiker en de citroenrasp in een keukenmachine.
- Maal dit naar wens nog wat fijner.
- Voeg het water toe en maal tot het samen gaat klonteren.
- Kneed het amandelspijs het laatste stukje met de hand door tot er een mooie klomp amandelspijs ontstaat.
- Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en leg het minimaal één nacht in de koelkast.