Kleine koekjes

Zwart-wit koekjes

Heb jij dat ook weleens? Dat je iets ziet waarvan je denkt: Dat wil ik alleen maken omdat ik het er leuk uit vind zien… Nou dit is zoiets:

DSC00027 met watermerk[1]

Zeg nou zelf: Dit geeft toch wel een heel leuk effect!

 
Iets minder leuk was de smaak die de koekjes de eerste keer hadden. Ik maakte deze koekjes naar een recept uit het Groot Handboek Bakken maar vond het resultaat een beetje te zanderig.
In mijn Südtirol bakboek stond ook een recept van deze koekjes. En daar kwam ook het idee voor de verschillende vormen vandaan. Maar ik had 1 probleem… Voor het donkere koekdeeg had ik Speisestärke nodig. En ik had geen idee wat dat precies was. Het bleek uiteindelijk maïzena te zijn. En dat had ik gelukkig gewoon in huis.
 
Dit recept smaakte al een stuk beter en daarom deel ik dan ook dat recept met jullie.
 
Wat heb je nodig voor ong. 50 koekjes:
 
Voor het lichte (vanille) deeg:
150 gram bloem
100 gram roomboter
50 gram poedersuiker
2 zakjes vanille suiker
snufje zout
1 eigeel M
1 eetlepel melk
 
Zo maak je het deeg:
Maak een ring van de bloem op je werkblad.
Snij de boter in kleine stukjes en leg ze in de ring.
Leg hier ook overige ingrediënten bij.
Kneed een deeg tot je geen boterstukjes meer ziet.
Leg het deeg ong. 30 minuten in de koelkast.
 
Voor het donkere (chocolade) deeg:
150 gram bloem
30 gram maizena
100 gram boter
80 gram poedersuiker
1 zakje vanille suiker
15 gram cacaopoeder
1 eiwit M
 
Zo maak je het deeg:
Maak een ring van de bloem en maizena op je werkblad.
Snij de boter in kleine stukjes en leg ze in de ring.
Verder hier ook de overige ingrediënten bij.
Kneed het deeg tot je geen boterstukjes meer ziet.
Leg het deeg ong. 30 minuten in de koelkast.
 
En dan nu het deeg verwerken tot koekjes! Dat doe je zo:
 
1. De dambord koekjes:
Rol met 2 uitrollatjes van ong. 9 mm dik het vanille deeg uit.
Snij hiervan 4 of 5 reepjes met behulp van je 9 mm uitrollatjes. Zorg dat de reepjes vierkant zijn 😉
Herhaal dit met het chocoladedeeg.
Rol met 2 uitrollatjes van ong. 3 mm dik het vanille deeg uit.
Bestrijk het deeg met wat water.
Leg de reepjes chocolade en vanille deeg om en om op het uitgerolde vanille deeg. Leg telkens 3 reepjes naast elkaar. Herhaal dit voor 3 laagjes.
Vouw het vanilledeeg om de reepjes deeg heen.
Verpak het in plastic folie en leg het ong. 2 uur in de koelkast.
Snij er daarna plakjes van.

DSC00031 met watermerk[1]

2. De spiraalkoekjes:

Rol beide deegsoorten uit met de uitrollatjes van ong. 3 mm dik.
Bestijk 1 lap deeg met wat water.
Leg hierop het andere deeg.
Rol het deeg op.
Verpak de deegrol in plastic folie en leg het ongeveer 2 uur in de koeling
Snij er daarna plakjes van.
DSC00050 met watermerk[1]

3. De damschijven:

Maak een rol van het chocoladedeeg van ong. 2,5 cm dik.
Rol het vanilledeeg uit met hulp van de 3 mm latjes.
Maak het vanille deeg een klein beetje nat met water.
Leg de rol hier in en rol het witte deeg er op heen.
Verpak de deegrol in plastic folie en leg het ongeveer 2 uur in de koeling
Snij er daarna plakjes van.
DSC00043 met watermerk[1]
4. De marmerkoekjes:
Kneed de deegsoorten lichtjes door elkaar heen.
Maak een rol van het deeg.
Verpak de deegrol in plastic folie en leg het ongeveer 2 uur in de koeling
Snij er daarna plakjes van.
DSC00054 met watermerk[1]

En dan nog bakken:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Leg de koekjes hierop met ong. 2 cm tussenruimte.
Bak de koekjes in ong. 10 – 12 minuten lichtbruin.
Let op dat ze niet te veel verkleuren want dan gaat het effect weg.
Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat maar verplaats ze daarna op een rooster.
DSC00207 met watermerk[1]

Weet je overigens dat dit de koekjes zijn die tot de kerstkeuken in Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol horen? Vandaar ook dat ik ze nu met jullie deel!

2 gedachten over “Zwart-wit koekjes

  1. Hi! Ik vroeg mij af wat precies de functie is van de maizena. Zou je ook 1 groot deeg kunnen maken en dan bij de helft cacaopoeder kunnen toevoegen? Dit zou tijd schelen. Of is de structuur dan heel anders?
    Gr, Julia

    1. Hoi Julia,

      Zal ik eens heel eerlijk tegen jou zeggen dat ik bovenstaand recept helemaal niet meer zou gebruiken? Ik denk al een poosje na over een remake van dit recept. De koekjes zijn zo gaaf, he! Maar het recept zelf kan wel een make over gebruiken. In de drie jaar, die verstreken zijn na het plaatsen van dit recept ben ik er achter gekomen dat er een veel lekkerder recept bestaat voor zulke koekjes. Je vind die recepten ook op de blog namelijk het basisrecept voor vormvaste vanillekoekjes ( https://bakkriebels.nl/vormvaste-vanillekoekjes/ ) en het basisrecept voor vormvaste chocoladekoekjes ( https://bakkriebels.nl/vormvaste-chocoladekoekjes/ )

      Mijn invulling van custard/ maïzena / cacao in deze recepten is dat het de natte ingrediënten, dus de suiker en het ei, opzuigt tijdens het bakken waardoor ze beter hun vorm behouden. Daarnaast zorgen de custard en cacao ook voor de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *