Taarten

Witte druif – citroen kwarktaart

Ooit… Ooit… lang geleden leerde ik van een vriendin dat je een pak kwarktaart naturel een smaakje kan geven door het water te vervangen door vruchtensap. Inmiddels weten jullie allemaal dat ik de tijd van kwarktaarten uit een pakje achter me gelaten heb. Maar dat was wel erg lekker! En dus bedacht ik dat het ook moest lukken als ik zelf een kwarktaart maakte. Voor een aardbeienkwarktaart gebruik je tenslotte heel vaak aardbeienpuree o.i.d. als smaakmaker. Waarom zou die vruchtensap dat niet werken? En dus ging ik op een maandagmorgen op het werk aan de slag. Inmiddels maak ik ruim 1.5 jaar taart voor het dinsdagochtend koffieuurtje en het is nog steeds een evengroot succes als de eerste keer. Deze keer stond er dus een witte druif – citroenkwarktaart op de planning. Het viel mij op dat deze taart eigenlijk heel goedkoop is qua grondstoffen. Een bakje kwark, een bekertje slagroom, een bakje druiven, een citroen, een pak Dubbel Frisss, wat suiker, een pakje roomboter, een pak kaakjes en gelatine. De basis is deze keer zo duur niet. Ik deed voor nog geen €14,00 boodschappen en maakte er 2 van deze taarten mee.

Dit heb je nodig voor een taart van 24-26 cm doorsnee:

Voor de bodem:

1 pak theebiscuits

125 gram roomboter

Voor de kwarklaag:

250 ml slagroom

500 gram neutrale kwark

250 gram dubbel frisss witte druif/citroen

8 blaadjes gelatine

75 gram suiker

1/4 citroen

75 gram witte druiven

Voor de gelei laag:

1/4 citroen

250 gram dubbel frisss witte druif / citroen

4 blaadjes gelatine

30 gram suiker

75 gram witte druiven

Voor de garnering:

Druiven

1/2 citroen

Verder:

Staafmixer

Bakpapier

Zo ga je te werk:

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier

Verkruimel de biscuits tot fijne kruimels.

Smelt de roomboter.

Meng de roomboter met de biscuitkruimels.

Verdeel ze over de bodem van de springvorm, druk ze stevig aan met de achterkant van een lepel.

Zet de bodem in de koelkast om op te laten stijven.

Haal de kwark uit de koelkast en laat hem iets op kamertemperatuur komen.

Week 8 blaadjes gelatine in ruim koud water.

Klop intussen de slagroom stijf. Bewaar hem daarna in de koelkast.

Snij de witte druiven voor de kwarklaag in kleine stukjes.

Knijp het sap uit de citroen en vang het op.

Meng het citroensap met de Dubbel Frisss

Smelt de gelatine in een pannetje op een lage warmte bron. Schakel de hittebron uit.

Voeg langzaam en al roerend de Dubbel Frisss toe. Roer tot je alles goed gemengd heb.

Klop de kwark los.

Voeg een paar eetlepels kwark toe aan de Dubbel Friss. Roer het goed door elkaar.

Voeg de Dubbel Friss toe aan de kwark en roer tot het goed gemengd is met elkaar.

Voeg wat slagroom toe aan het Dubbel Frisss – kwarkmengsel en roer het goed door elkaar.

Meng de overige slagroom er ook door.

Doe de stukjes druif er bij en roer het nog eens goed door.

Verdeel het over de biscuit bodem, spreid het egaal uit en zet het in de koelkast om op te stijven.

Week de 4 blaadjes gelatine in ruim koud water.

Knijp de citroen boven de Dubbel Frisss uit.

Voeg de suiker er aan toe.

Voeg de witte druiven er ook aan toe. Pureer het flink met de staafmixer.

Zeef het sap om de velletjes van de druiven er uit te halen.

Knijp de gelatine uit, verwarm het op een lage warmte bron tot het smelt.

Voeg de Dubbel Frisss al roerend toe.

Laat het staan tot het iets dikker wordt.

Giet het voorzichtig over de taart heen.

Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast.

Decoreer de taart met witte druiven en de overgebleven citroen.

 

Tip:

Doe je liever niet te moeilijk en ben je een beetje bang van gelatine? Dan maak je dit taartje dus ook makkelijk met een pak 😉 vervang het water voor 250 gram Dubbel Frisss en vul het aan met water tot de benodigde hoeveelheid. Voeg de witte druiven stukjes en het citroensap en dan ook gerust aan toe.

De gelatine laag kan je achterwege laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *