Grote koeken·Kerst

Truffel cakerol

Ik testte het recept voor de chocolade biscuit ook nog even door er een dunne plak biscuit van te bakken voor een cakerol. Ook hiervoor is het recept weer geslaagd! Gevuld met een truffel vulling is het een heerlijke cakerol voor de echte choc-o-holic. Met de leuke sprinkels van Wilton gaf ik er een kerstintje aan. Dan kan het recept natuurlijk niet uitblijven! Op de valreep voor kerst dus. Je kunt de sprinkels uiteraard ook vervangen voor andere sprinkels

Dit heb je nodig:
voor de biscuitplak:
50 gram bloem
25 gram maizena
25 gram cacao
80 gram suiker
5 M eieren
1 dopje vanille aroma
snuf zout
citroensap
Voor de truffelvulling:
125 gram slagroom
175 gram pure chocolade
2 zakjes vanillesuiker
Overige:
sprinkels naar keuze
10 gram cacao
10 gram poedersuiker
20 gram pure chocolade

En verder:
zeef
keukenpapier
garde
verschillende beslagkommen
bakplaat
bakpapier
theedoek

Breng de slagroom voor de truffelvulling aan de kook.
Haal de pan van de hittebron af. 
Voeg de chocolade en de suiker toe en laat het ongeveer 5 minuten staan met een deksel op de pan.
Roer het goed door elkaar. 
Laat de ganache op de aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur, daarna in de koelkast tot het stijf is. 

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Meng de 10 gram poedersuiker met de 10 gram cacao door elkaar.
Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar. (Door het gebruik van een garde verklein je de (kans op) klontjes)
Maak de mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij met het citroensap en keukenrol.
 
Splits de eieren.
Doe de eiwitten één voor één in het vetvrije schaaltje.
Doe de eigelen in een andere beslagkom.
Mix het eiwit schuimig. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop het stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout en de vanille aroma tot het dik en licht is.
Spatel de eiwitten en eigelen voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
Spatel het luchtig en goed door elkaar. 
Spreid het biscuitbeslag uit op de bakplaat.
Bak het biscuit in 10 minuten gaar.
Bestrooi intussen de theedoek met het cacao / poedersuikermengsel. 
Stort, zodra de biscuit uit de oven komt het biscuit op de theedoek.
Rol de biscuit strak op en laat hem opgerold afkoelen.
Klop intussen de ganache op tot hij licht(er) en luchtig is.

Rol de biscuitrol uit de theedoek.
Verdeel 2/3 van de ganache over de biscuitrol.
Rol de biscuitrol opnieuw, zo strak mogelijk op. 
Smelt de chocolade in een spuitzak.
Drizzle de chocolade over de biscuitrol.
Garneer de rol met de overgebleven chocolade.
Verdeel de sprinkels naar eigen inzicht.
Bewaar de rol niet in de koelkast, de truffelvulling wordt dan te stijf.

3 gedachten over “Truffel cakerol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *