Kleine koekjes

Thema 8: Snickerdoodle ala Home mAade ~ Dag 1: Snickerdoodle cookies

Heb jij ook wel eens een koekje gegeten die zo’n melancholische naam heeft? Door de naam werd ik nieuwsgierig. Ik vroeg me af wat het voor een bijzonder koekje was. Uiteraard vroeg ik me ook af of het een lekker koekje was. Daarom zocht ik eerst de ingrediënten na. Als je die zie besef je dat dit koekje nooit vies kan zijn. Het enige waar ik mee zat is dat in de originele Amerikaanse recepten ‘cream of tartar’ wordt gebruikt. Letterlijk vertaald zegt translate dan: room van tandsteen. Nou dat leek mij onmogelijk. Tussen de opties die translate bood stonden ook wat aannemelijkere opties: Wijnsteen(zuur). En dat is een product die wel vaker in Amerikaanse recepten voorkomt. Het is een product die je ook in Nederland, zij het beperkt, kunt kopen. Daarbij komt dat je het kan vervangen voor bakpoeder. Daarnaast zitten er nog een aantal ingrediënten in die jij misschien niet standaard in huis heb maar je kan er wel makkelijk aan komen. En de naam van het koekje? De oorsprong daarvan in niet echt bekend. Het kan verwant zijn aan de Duitse naam voor een koffiebroodje: Schneckennudel. Omdat de smaak daar totaal niet op lijkt is het echter een vraag waar eigenlijk niemand een antwoord op weet. Tenminste, ik heb het (nog) niet gevonden. Het koekje werd als snel een heel erg populair koekje. Zo populair dat het niet alleen bij koekjes bleef maar dat er al heel snel ook andere recepten mee gemaakt werden. En dat heb ik ook gedaan voor deze week. Deze week komen er namelijk weer 5 heerlijke recepten online.

Het recept voor de koekjes mag daarbij niet ontbreken en daar bijten we vandaag de spits mee af.
IMG_2305 uitsnede met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor ci. 30 koekjes:

Omdat het een Amerikaans recept is heb ik de Amerikaanse maten er ook bij gezet. Dit verklaart waarom sommige ingrediënten een voor ons vreemd gewicht hebben.
IMG_2356 met watermerk[1]

Voor het deeg:

110 gram zachte roomboter (1/2 cup)
100 gram kristal suiker (1/2 cup)
50 gram licht bruine suiker (1/3 cup)
1 L ei
4 gram vanille extract (1 teaspoon)
185 gram bloem (1 1/2 cup)
snuf zout (1/4 teaspoon
3 gram baking soda (1/2 teaspoon)
1 gram bakpoeder (1/4 teaspoon)
 
Voor de topping van de koekjes:
50 gram kristal suiker (1/2 cup)
4 gram kaneel (1 teaspoon)
 
En verder:
bakplaten bekleed met bakpapier
IJsbolletjesschep van 30 mm
bakje / schaaltje of kommetje voor het dippen
IMG_2317 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Mix de boter en de beide suiker soorten 3 minuten met de mixer op middelhoge stand.
Voeg het ei en de vanille extract toe en mix het deeg nogmaals 3 minuten op middelhoge stand.
Voeg de bloem, de baking soda, de bakpoeder en het zout toe en mix nog 1 minuut op middelhoge stand door.
Maak met hulp van de ijsbolletjes schep de koekjes. Leg ieder koekje zo dicht mogelijk tegen elkaar op de bakplaat.
Plaats de bakplaat voor 45 minuten in de koelkast.
Meng de suiker en kaneel voor de topping van de koekjes.
Rol ieder hoopje deeg door het suiker- en kaneelmengsel.
Plaats de koekjes nogmaals 30-45 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg 9 – 15 koekjes (met een flinke tussenruimte) op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in ongeveer 9 minuten gaar.
IMG_2299 met watermerk[1]

Heb jij geen vanille extract in huis? Je kunt dit ook vervangen voor vanille aroma van dr. Oetker. Het verschil in aroma en extract is dat extract gemaakt wordt met vanillepeulen en aroma met synthetische vanille. De smaak van aroma is echter wel minder sterk dan die van extract.

 
Baking soda is waarschijnlijk ook iets wat je niet in huis heb. Wist jij dat dit hetzelfde is als zuiveringszout? Dit kan je in kleine verpakkingen kopen bij de drogist. Ik weet bijv. dat Etos dit verkoopt. En Jumbo verkoopt een verpakking met een grotere inhoud. In beide gevallen is het echter veel te veel voor dit recept. Maar geen nood…: Je kan baking soda echter voor heel veel doeleinden gebruiken. Kijk voor ideeën maar eens naar deze link.  
IMG_2339 met watermerk[1]
Lukt het jou om de helft van deze koekjes tot vrijdag te bewaren? Dan heb ik echt een jummy receptje waar je deze koekjes voor nodig heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *