Kleine koekjes

THEMA 1: Winter ~ Dag 3: Sneeuwpopkoekjes

Toen ik deze koekjes ging maken vroeg ik me af of het zou lukken zoals ik wilde. Maar eenmaal af vond ik ze wel heel erg schattig! Leuker eigenlijk dan ik van te voren bedacht had. Jammer ook dat ik ze bijna gelijk weer weg moest geven. Deze schatjes hadden best nog even op mijn tafel mogen blijven staan, haha.

DSC07205 uitsnede met watermerk[1]

Sinds een maand of 3 spreek ik af en toe een avondje met een goede vriendin af om wat creatiefs te doen. Meestal ga ik die avondjes lekker naar haar toe maar deze keer kwam ze bij mij. Dat is wel zo handig in dit geval. Bij mij hebben we alles bij de hand. Uiteraard had ik de koekjes van te voren gebakken en konden we gelijk aan de slag.
DSC07206 uitsnede met watermerk[1]

Wil jij deze koekjes ook bakken?

Dan hier even een uitgeschreven uitleg:
 
Maak koekjesdeeg dat niet uit loopt. Zelf gebruikte ik het recept voor kaneelkoekjes uit ‘Het Koekboek’.  
Rol het deeg uit tot 5 mm dikte.
Steek met een cirkel uitsteker een rondje uit van 6 cm. Dit wordt het koekje waar de sneeuwpop op komt te staan.
Steek daarna een cirkel uit van 4 cm en een van 3 cm.
Dan neem je de uitsteker van 3 cm en daarmee steek je een klein stukje uit het deegrondje van 4 cm.
In deze inkeping leg je het deegrondje van 3 cm. Nu ziet het er al een beetje uit als sneeuwpop.
Daarna bak je de koekjes zoals voorgeschreven is in het recept.
 
Als de koekjes afgekoeld zijn kan de versierpret gaan beginnen. Maak hierbij gebruik van dezelfde uitsteker als die waar je het deeg mee uitgestoken hebt.
Rol wit fondant uit tot ong. 3 mm dikte. Steek hier van alle 3 de maten 1 cirkel uit. 
Plak de grootste circel op het grootste koekje. Maak hierna een gleuf in het fondant met hulp van een scallop & tomp tool.
Snij met een mesje of vierkante uitsteker een stukje van de boven en onderkant van het 4 cm rondje.
Wrijf daarna met je vinger de zijkanten van het fondant glad en naar beneden. Hierdoor lijkt het een beetje bol te staan.
Snij ook van het kleinste rondje een stukje van de onderkant af en wrijf deze ook glad.
Plak deze rondje op de sneeuwpopkoekjes.
Snij een reepje uit dun uitgerolde fondant voor de sjaal. Snij dit reepje door de helft.
Maak aan 1 kant van ieder reepje, franjes door met een mesje kleine sneetjes in de fondant te geven.
Leg de reepjes op de sneeuwpopje er vorm er voorzichtig een sjaal van.
Prik met de achterkant van een knopspeld rondjes op de plaats waar de ‘knoopjes’ en oogjes moeten komen.
Maak daarna met bruin of zwart fondant kleine bolletjes voor de ogen en de knoopjes. Druk ze in de kleine holletjes die je net gemaakt hebt.
Maak met oranje fondant een worteltje. Plak deze op de juiste plaats.
Maar daaronder een klein mondje door een dun sliertje een beetje rond te plakken, net onder de neus.
Maar de hoed door fondant dit uit te rollen en er een hoedje uit te snijden. Wrijf langs de rand van het hoedje met je vinger zodat het rond gaat staan. Maak een dun sliertje en zet deze aan de onderkant van het hoedje. Plak het hoedje op de sneeuwpop.
Eventueel kun je hem iets laten droger zodat het makkelijk gaat.
Spuit een dotje icing in het gleufje van het ‘bodem’-koekje. Plak hierin de sneeuwpop. Laat het drogen.
Daarna kun je een beetje icing op het witte fondant van het koekje smeren en hier witte basterd suiker op strooien. Maak hierna de koekjes af door kleine vogeltje en andere versierseltjes te maken.
 
Hier nog even wat close-upjes.
DSC07209 uitsnede met watermerk[1]
DSC07210 uitsnede met watermerk[1]
DSC07211 uitsnede met watermerk[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *