Kleine zoete verleidingen·Koningsdag / bevrijdingsdag

Sinaasappel – chocolade zoenen

Hebben jullie al bedacht wat je voor Bevrijdingsdag gaat bakken? Ga nu toch niet (weer) in die ellenlange rij bij de bakker staan, joh. Maak het lekkers, lekker zelf! Vorige week kwam er een recept voor een abrikozen monchoutaartje en een ‘Oranje boven’ verzamelartikel online. Daarin vind je alvast wat inspiratie. Vandaag doe ik er nog een schepje bovenop. Speciaal voor het 75e bevrijdingsjaar heb ik deze sinaasappel chocolade zoenen gemaakt.

De sinaasappelsmaak komt niet uit een potje of van een likeurtje. Nee, gewoon van de schil en het sap van een sinaasappel, puur natuur. Iets minder puur natuur is het kleurtje. Die komt deze keer gewoon uit een potje. Daar zit een verhaal aan, want het ging even mis, haha. Om het natuurlijke fletse gele kleurtje wat op te fleuren voegde ik wat oranje kleurstof toe. Daar knapte het niet van op, het kreeg een nog viezere gele / roze kleur. Dus hoppa, wat rood erbij. Wat denk je? Werd het nog meer roze. Niet echt wat ik voor ogen had. Een derde ritje naar zolder was zo gemaakt en gewapend met gele kleurstof was ik snel weer beneden. Yes! Dat was de oplossing. Er kwam een mooi oranje kleurtje te voorschijn. Hoe gaaf is die verrassing als je er in bijt. Wil je geen kleurstof toevoegen, dan laat je het gewoon achterwege.

En de chocolade? Ook al verschrikkelijk nep. Deze luie huisvrouw had niet zoveel in tempereren. Dat mislukt altijd omdat ik het niet nauwkeurig genoeg doe. Doe ik het wel nauwkeurig, dan mislukt het omdat ik niet de juiste spullen heb of verkeerde temperaturen gebruikt ofzo. Dus koos ik de weg van de minste weerstand en pakte een bakje cacao glazuur uit de kast. Die verkopen ze van tijd tot tijd bij de Aldi en ik ben fan! Het tipt niet aan echte chocolade qua smaak. Het gemak daar boven maakt dat dubbel en dwars weer goed. Maar nu… Genoeg gekletst of heb je stiekem doorgescrold? Hoog tijd voor het recept!

Dit heb je nodig voor circa 12 zoenen:
Voor de koekjes:

50 gram (Zeeuwse) bloem
12 gram cacao
35 gram koude roomboter
25 gram poedersuiker
snufje zout
Voor de marshmallow vulling:
1 eiwit van een M ei
110 gram fijne kristalsuiker
rasp van een halve sinaasappel
50+25 gram vers sinaasappelsap
4 gram poedergelatine
citroensap
evt. kleurstof
Voor de afwerking:
200 gram chocolade(glazuur) naar keuze
Oranje M&M’s
oranje – rood – wit – blauw sprinkels naar keuze

En verder:
Ronde uitsteker van 4 cm
Spuitzak met stervormige spuitmond
bakplaat bekleed met bakpapier
voedingsthermometer

Zo ga je te werk:
Begin met het maken van de koekjes:
Zeef de bloem.
Voeg de suiker en het zout er aan toe en meng deze goed met elkaar.
Snij de koude roomboter in kleine stukjes.
Voeg de roomboter en het eigeel toe aan de het bloemmengsel. 
Kneed er een soepel deeg van.
Rol het deeg, tussen 2 lagen huishoudfolie uit tot ongeveer 5 mm dikte.
Leg het een uur koud weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onder warmte.
Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Maak intussen de marsmallow:
Doe 50 gram sinaasappelsap en de rasp van de sinaasappel met de suiker in de steelpan en roer het goed door met een siliconen spatel.
Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
Zet de overige sinaasappelsap in een glaasje in een warm waterbadje. Zo kan het wat warmer worden en lost de gelatine straks beter op.
Zodra de temperatuur van de sinaasappelsiroop 116 graden is, los je de gelatine op in het matig warme sinaasappelsap.
Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
Maak de mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
Mix op hoge snelheid het eiwit stijf.
Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
Zodra de sinaasappelsiroop 120 graden is giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij. Pas op voor bruisen!
Voeg ook de overige gelatine er voorzichtig bij.
Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal toe aan het eiwit.
Zodra je klaar ben met het toevoegen van de sinaasappelsiroop kan de mixer weer hard. Klop nog ongeveer 8 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel heb.
Laat het mengsel (zo nodig) 15 – 30 minuten opstijven. Het moet zeker nog niet stijf zijn, maar ook niet meer uitlopen.
Doe de marsmallow in de spuitzak.
Spuit toeven op de koekjes.
Laat de marshmallow ongeveer 30 minuten opstijven aan de lucht.
Werk de koeken af:
(gebruik je een potje glazuur? Volg dan de aanwijzigingen op de pot zelf)
Breng in een pannetje een bodem water aan de kook.
Plaats hier een ander pannetje in.
Breek de chocolade in stukjes.
Smelt en tempereer de chocolade.
Verdun de chocolade zonodig met een scheutje zonnebloemolie. Gebruik niet te veel, anders hard het bijna niet uit.
Dompel de koeken één voor één in de chocolade.
Leg op iedere zoen een oranje m&m, voor de chocolade gestolt is.
Strooi er ook wat sprinkels over.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Bewaar dan onderstaande afbeelding op één van je favoriete borden.

8 gedachten over “Sinaasappel – chocolade zoenen

  1. Blijft het eiwit op de koekjes plakken als je ze onderdompelt in de chocolade.
    En heb je een voorbeeld van het spuitmondje.
    Gr pips

    1. Hoi Pips,

      Ik heb er nog geen één gehad die er af viel. Ik hield er wel rekening mee, maar gelukkig voor niets. Het spuitmondje is een gekarteld spuitmondje van Wilton en heet 1M.

      Groetjes,

      Adriënne

  2. Hey, wat een leuk idee! Begrijp ik het goed dat ik 2x eiwit nodig heb voor de marshmallow creme? Groetjes Carolin

  3. Mooi idee.
    Kan ik ook gelatine blaadjes gebruiken? En moet ik echt met de graden rekenen? Ik heb geen kook thermometer.
    Groeten van Jannie

    1. Hoi Jannie,

      Dankjewel! Je zou de gelatinepoeder kunnen vervangen voor 2 blaadjes gelatine. Op deze manier voeg je waarschijnlijk wat extra vocht toe. Dat is niet zo erg, omdat ik na volledig opstijven ze toch nog best stijf / marshmallowachtig vond.
      Wat betreft de kookthermometer, dat vind ik eerlijk gezegd lastig. Zonder thermometer zou ik zelf niet weten wanneer de siroop de juiste temperatuur bereikt heeft. Ik heb geen idee hoe lang het er over gedaan heeft om die temperatuur te bereiken. Langer dan wanneer je met water en suiker een suikersiroop kookt. Maar ik snap ook dat niet iedereen die standaard in huis heeft. Misschien heb je er nu niets aan maar weet je dat ze bij ikea een thermometer voor €10,00 verkopen? Leuk cadeautje voor je eerst volgende verjaardag 😉

      Groetjes,

      Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *