Cupcakes·Sinterklaas

Pepernotencupcakes met krokante bovenkant

Na het succes van de kruidnoot cupcakes van vorig jaar bedacht ik voor dit jaar een variant met pepernoten. Uiteraard kan je van de kruidnoot cupcakes makkelijk pepernoten cupcakes maken. Dat vond ik alleen iets te makkelijk bedacht. En toen was daar opeens dit idee:

DSC07791 met watermerk[1]

DSC07779 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor ci. 16-18 cupcakes:

4 M eieren
200 gram roomboter
100 gram witte basterd suiker
100 gram donkere basterd suiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden
10 gram gemalen anijszaad
200 gram pepernoten
snufje zout
 
Voor de topping:
150 gram bruine basterd suiker
25 gram bloem
25 gram boter
5 gram speculaaskruiden
5 gram anijszaad
100 gram pepernoten
 
En verder:
IJsbol lepel, normaal formaat
cupcake papiertjes
cupcake bakblik
bakje
DSC07787 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Zet de cupcake papiertjes in het bakblik.
Snij of knip de pepernoten voor in het cakebeslag in 2-4 stukken.
Maal de overige pepernoten fijn met een hakkertje of knip ze in kleine stukjes.
Vermeng alle ingrediënten voor de topping in een bakje.
Klop de roomboter met de beide suiker soorten in 10 minuten tot een romig en luchtig mengsel.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande ei volledig opgenomen is in het botermengsel.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom, voeg ook de speculaaskruiden, het anijszaad en het zout toe. Spatel lucht en licht alles door elkaar.
Voeg de pepernoten toe en spatel deze ook door het beslag.
Schep, met hulp van de ijsbollepel, in ieder cupcake papiertje ongeveer 55 gram beslag.
Verdeel over iedere cupcake wat van het topping mengsel.
Bak de cupcakes in circa 25 minuten gaar.
Meer weten over cake maken?
Lees het basisrecept even door.
DSC07782 met watermerk[1]
DSC07784 met watermerk[1]
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *