Heb jij weleens gehoord van oudejaarswafels en nieuwjaar rolletjes?
De laatste verschijnen ieder jaar in de supermarkt. Bij veel supermarkten na de kerst en bij een aantal zelfs al voor de kerst. Verpakt in een opvallende paarse met gele verpakking onder de naam Vegter’s rolletjes. Dan weet je vast wel welke ik bedoel.
Wist jij dat oudejaarswafels en nieuwjaar rolletjes van hetzelfde beslag gemaakt kunnen worden? En dat er een symboliek achter de wafels en rolletjes zit? De oudejaarswafels staan namelijk symbool voor het jaar dat geweest is, het jaar dat voorbij is en geen geheimen meer heeft. De nieuwjaar rolletjes die staan symbool voor het jaar dat nog maar net begonnen is, het grootste deel is niet zichtbaar en je kunt niet zien wat er nog komt. Met dit recept kun je ze beide maken.
Dit heb je nodig:
200 gram witte basterd suiker
75 gram water
200 gram bloem
1 zakje vanille suiker
2 M eieren
snufje zout
200 gram water
30 ml vanille brandewijn
En verder:
Oublieijzer
Houten lepel
Pan
Juslepel
Zo ga je te werk:
Doe de basterdsuiker met 75 gram water in een pannetje. Zet het op een hittebron en smelt de basterd suiker in het water.
Voeg de bloem en het zout toe aan het suikerwater en roer dit goed door tot de bloem volledig opgenomen is.
Voeg de eieren en de vanillesuiker toe en roer tot het mengsel goed gemengd is.
Voeg de brandewijn en het water toe en roer tot het een egaal beslag is.
Verhit het wafelijzer en vet hem zo nodig in.
Schep met een saus of kleine juslepel wat beslag op het ijzer en bak de wafel tot hij goudbruin is.
Voor een Nieuwjaarsrolletje:
Haal de warme wafel van het ijzer af en rol hem direct om de steel van een houten lepel. Dit is warm… heel warm! Zodra de wafel teveel afkoel lukt het niet meer.
Laat de wafel zo even afkoelen en verwijder hem dan van de steel.