Kleine koekjes

Oma’s recept: Kokoskoekjes

Als ik aan iemand goede herinneringen heb dan is het aan oma. Ze was de moeder van mijn vader. En ik was haar naamgenootje. Niet dat ik daar ooit iets van gemerkt heb, hoor. Maar oma was zo’n omaatje die je je hele leven blijft herinneren.

Een oma die je lekkere dingen uit eigen tuin en keuken voorzette. 
Ik herinner me de geur van de lathyrus die in de tuin van opa en oma bloeide. En de vele bosjes die bij ons thuis op de tafel belandde. Een keer per jaar koop ik voor mezelf zo’n bosje. Meer niet want ze zijn peperduur en binnen 2 dagen uitgebloeid. 
En als ik mijn ogen dicht doe proef ik bijna de lekkere druiven weer die bij opa en oma achter het huis groeide.
Ik zie de musjes nog af en aan vliegen als oma ze een restje aardappelen voorzette.
Al die dingen zijn herinneringen, voornamelijk uit mijn kleuterjaren waar ik nu af en toe aan terug denk. Ik denk er vooral aan als ik deze koekjes maak:
DSC07922 uitsnede met watermerk[1]

Kokoskoekjes waren de specialiteit van oma. Voor mijn gevoel zaten er altijd van die heerlijke zelf gebakken kokskoekjes in oma’s koektrommel. 

In mijn tienerjaren kwamen we regelmatig in Duitsland. Dat kwam doordat mijn vader en moeder een binnenvaartschip hadden. Nu vraag je je misschien af wat dat met deze koekjes te maken heb maar het antwoord is daar nogal simpel op: De kokos. Die is namelijk erg prijzig in Nederland. Ga je naar Duitsland (of Oostenrijk) dan zal je zien dat je voor de dubbele hoeveelheid kokos nog minder betaal. En dus ging er regelmatig een tas kokos mee naar oma.
DSC07945 uitsnede met watermerk[1]
Tot voor kort lukte het mij niet om de koekjes net zo lekker en mooi te krijgen als oma: Van buiten mooi bruin, van binnen nog een beetje klef. Vooral die binnenkant was erg lastig! Maar sinds kort heb ik door hoe het moet: Met een ijsbolletjes schep van 30 mm. Heb je die niet dan kun je de bolletjes uiteraard ook met de hand maken. Zo deed oma het ook altijd 😉
DSC07937 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor om de koekjes te maken:

2 eieren
200 gram suiker
75 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram kokos
Evt. een zakje chocoladeglazuur van Dr. Oetker
 
En verder:
Een bakplaat bekleed met bakpapier
evt. IJsbolletjes schep van 30 mm
Spatel
Beslagkom
 
Zo maak je ze:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Meng, in een beslagkom, de eieren met de suiker.
Roer het zelfrijzend bakmeel er goed doorheen, zodat er geen klontjes meer in zitten.
Meng de kokos door het mengsel heen.
Maak met hulp van de ijsbolletjes schep mooie ronde bolletjes.
Bak de koekjes ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin van buiten zijn.
DSC07930 met watermerk[1]

Heb je geen ijsbolletjes schep? Maak je handen dan een beetje nat met koud water en vorm de koekjes in je handen. Iedere keer wanneer je handen gaan plakken maak je ze opnieuw nat met koud water.

 
Als de koekjes afgekoeld zijn kun je ze voorzien van een voetje van chocolade.
Hiervoor smelt je het zakje chocolade au-bain-marie. Daarna giet je een groot deel van de chocolade in een kommetje en doop je de onderkant van de koekjes in de chocolade.
Als finishing touche kan je de overige chocolade over de koekjes verdelen. Hiervoor doe je de chocolade in een cornetje van bakpapier of een wegwerp spuitzak en maak je zigzag bewegingen over de koekjes. 
DSC07940 met watermerk[1]
En zie je dat mooie kleedje waar die koekjes op liggen? Die is ook door oma gemaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *