Recepten

Monkeybread?!… Ja inderdaad… Monkeybread!

Daar heb je weer zo’n naam… Zo’n naam die een totaal ander beeld op roept dan dat de werkelijkheid laat zien. Dit brood heeft namelijk niets met een aap te maken. Hoewel… niets? Volgens Wikipedia zou het kunnen zijn dat de naam verwijst naar de monkey puzzle tree. De vruchten van deze boom zouden lijken op het uiterlijk van het brood. Andere namen die deze lekkernij heeft gekregen zijn o.a. ‘Gouden kroon’ of ‘Pluk-it cake’. Zegt de eerste iets over het uiterlijk van het brood, de tweede verwijst meer naar de manier waarop het gegeten wordt. En als we het dan ook over de smaak gaan hebben vind ik het toch wel erg dicht bij een Zeeuwse bolus komen. Toen ik hem voor de eerste keer maakte vond ik het zelfs lekkerder dan een bolus. Hij was zachter, malser zeg maar, de suiker helemaal gesmolten, nog een beetje warm en o zo lekker! Het is even een werk om het te maken maar daarna heb je ook iets waar je je vingers bij af likt!

DSC00775 uitsnede met watermerk[1]

DSC00754 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor het deeg:

30 gram gesmolten boter
240 ml lauw warme melk
80 ml handwarm water
50 gram kristal suiker
7 gram gist
425 gram tarwe bloem
15 ml zout
 
Dit heb je nodig voor het kaneelmengsel:
220 gram licht bruine basterd suiker
15 gram kaneel
115 gram roomboter
 
En verder:
Zonnebloemolie
bloem om je werkblad te bestuiven 
Mixerkom met deeghaken
Bakje voor het rijzen
Huishoudfolie
Ovenschaal
Ovenrooster
2 Bakjes
Bakvorm van 22 cm
Deegschrapper

DSC00775 uitsnede met watermerk[1]

Zo maak je het deeg:

Meng de gesmolten boter met de melk, water en suiker.
Klop dit goed door elkaar.
Meng in de mixerkom de bloem, het zout en de gist op een lage stand door elkaar.
Giet het melkmengsel langzaam bij het bloemmengsel.
Kneed dit in 6 -7 minuten op een hogere snelheid tot een glanzend en soepel deeg.
Vet de bak, waarin het deeg gaat rijzen, in met zonnebloemolie.
Doe het deeg in de bak en dek de bak af met huishoudfolie.
Vul een ovenschaal met heet water.
Zet de ovenschaal onder in de oven.
Plaats het rooster boven de ovenschaal en zet hier de bak met deeg bovenop.
Laat het deeg op deze manier ongeveer 1 uur rijzen. Als het goed is is het deeg dan verdubbeld in volume.
 
Voor het kaneelmengsel:
Meng de kaneel en bruine basterd suiker door elkaar in een bakje.
Smelt 115 gram boter.
DSC00760 met watermerk[1]

Na het rijzen:

Vet een bakvorm van ongeveer 22 cm in met boter.
Bestuif je werkblad met bloem.
Stort het deeg op je werkblad.
Rol het deeg uit tot een lap van 20 bij 20 cm.
Snij het deeg in ongeveer 64 stukjes. Dit kan door het deeg in 8 x 8 stukken te verdelen of door met een deegschrapper stukjes deeg af te snijden.
Vet je handen in met zonnebloemolie.
Maak van ieder stukje deeg een bolletje.
Haal ieder deegbolletje eerst door de gesmolten boter en daarna door het kaneelmengsel.
Verdeel de bolletjes in 2 lagen over het bakblik.
Bedek het bakblik met huishoudfolie.
Haal de ovenschaal uit de oven, vul hem opnieuw met heet water en plaats hem terug in de oven.
Plaats het bakblik eveneens in de oven en laat het deeg nogmaals 1 uur rijzen.
 
Na de 2e rijs:
Haal de ovenschaal met water uit de oven.
Stel de oven in op hetelucht 160 graden.
Bak het monkeybread in ongeveer 40 minuten gaar.
Haal het bakblik uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.
Los daarna de vorm bij voorkeur op een rooster.
Laat het brood zo verder afkoelen.
DSC00744 uitsnede met watermerk[1]

In Amerika wordt dit brood warm gegeten. Persoonlijk vind ik het afgekoelde brood het lekkerst.

 
Ben je een erg zoetekauw? Maak dan van 110 gram poedersuiker en 30 ml melk een glazuur en verdeel dit met een garde over het volledig afgekoelde brood.
 
En nog even een kijkje ‘in’ het brood…: 
DSC00385 met watermerk[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *