Recepten

Kerstkransjes: Simpel, leuk en lekker!

Ik besloot om dit jaar heel weinig kerstkaartjes te versturen. Daar stond echter tegenover dat ik de kerstkaartjes die ik schrapte wilde vervangen door iets anders. Al snel kwam ik op het idee van kerstkransjes. Ik vind dat altijd schattige koekjes en ook nog een reuze lekker. 

DSC06975 met watermerk[1]

Omdat ik er best veel nodig had dacht ik het makkelijk te doen en een mix te gebruiken. De smaak was heerlijk maar wat baalde ik van het uitlopen, zeg! De koekjes liepen zo erg uit dat ze heel dun en veel te krokant werden. Je zag het ribbeltje van de uitsteker niet eens meer. Die ladingen koekjes zijn dus opgegeten door mijn man en zijn collega’s. Zij vonden dit uiteraard helemaal niet erg maar vroegen zich wel af waarom ik er nu zoveel gemaakt had.
 
Dat was niet moeilijke uit te leggen: Ik kocht 3 pakjes mix, 2 voor mezelf en 1 om op het werk te gebruiken. Het eerste pakje mix maakte ik precies volgens de gebruiksaanwijzing. Daarna probeerde ik het op mijn eigen manier namelijk door de koekjes bevroren in de oven te zetten. Maar ook dat werkte niet. Toen gaf ik de moed op en bleef een pakje mix onaangeroerd in de kast liggen…
 
Op mijn werk wilde ik echter ook kerstkransjes bakken met de bewoners van de afdeling waar ik werk. Hiervoor gebruikte ik nu maar een simpel recept dat van de internetsite Kids-n-fun komt. Deze smaakten minder lekker maar liepen in ieder geval niet uit.
Met dit recept ging ik thuis verder aan de slag. Een beetje zout, vanillearoma en vanillesuiker deden wonderen. Het resultaat? Lekkere, knapperige kerstkransjes, simpel om te maken. En ze lopen maar minimaal uit. Voor mij dus nooit andere kerstkransjes meer.
 
Dit recept is  trouwens ook heel leuk om met kinderen te maken.
 
Wat heb je nodig:
 
Voor het deeg:
200 gram bloem
150 gram roomboter
1 eidooier
100 gram basterdsuiker
1 zakjes vanillesuiker
1 theelepel vanillearoma
snufje zout
 
Voor de decoratie:
1/2 ei
zakjes amandelschaafsel
grove suiker
 
Verder heb je nodig:
Uitsteker van ci. 5 cm doorsnee (Dit kan ook een glas zijn)
uitsteker van ci. 2 / 2,5 cm doorsnee (Dit kan ook de achterkant van een spuitmondje zijn)
Bakpla(a)t(en) bekleed met bakpapier
Bakkwastje of stukje keukenrol
Deegroller
Rooster
 
Zo maak je het:
Meng de bloem, het zakje vanillesuiker, een snufje en de boter in een kom. Voeg hier de basterdsuiker, vanillearoma en de eidooier aan toe. Kneed hier een samenhangend deeg van. Rol het deeg uit tot ong. 5 mm dikte. Steek hiervan rondjes uit. Leg deze rondjes op de bakplaat. Steek nu het middelste rondje voorzichtig uit. Zorg dat de koekjes niet vervormen. Herhaal dit tot al het deeg op is. Ik maakte ongeveer 40 koekjes van het recept. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei. Breek de amandelschaafsel in wat kleinere stukjes en strooi deze over de koekjes. Doe dit ook met de suiker. Ik gebruikte hiervoor parelsuiker P2 van de bakzolder. Zet de koekjes ongeveer een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de koekjes in ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin. Laat ze 3 minuten afkoelen op de bakplaat. Verplaats ze daarna voorzichtig over op het rooster.
 DCS06979 uitsnede met watermerk[1]
Als ze afgekoeld zijn kun je ze heerlijk opsmullen! Uiteraard kan je ze ook nog even bewaren en later nog eens van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *