Kerst·Kleine koekjes

Kerst schuimkransjes / schuimtoefjes

Gisteren schreef ik vandaag te laten zien wat je met overgebleven eiwitten kan doen. Uiteraard plaats ik hierbij wel de kanttekening dat je voorzichtig moet doen met deze eiwitten. Tenslotte moet je altijd bedacht zijn op salmonella. Ik gebruik er zelf alleen verse eiwitten voor en verwerk ze direct na scheiden.DSC06744[1]

Dus was ik gisteren met 2 dingen te gelijk bezig ;).  Op het moment dat ik daar echt even geen tijd voor heb zet ik ze afgedekt in de koelkast voor maximaal een uurtje.
DSC06726[1]

Meringue is simpel om te maken en lekker zoet. Het bestaat namelijk alleen maar uit suiker en eiwit. De lastigste klus aan meringue maken is het drogen in de oven. Hiervoor heb je heel veel geduld nodig. Zet je de oven te hard dan verkleuren ze. Doe je ze te kort dan zijn ze nog niet helemaal uitgehard. Maar laat dit je er niet van laten weerhouden om deze lekkere dingen te maken.

 
Wat heb je nodig:
2 eiwitten
2 zakjes vanille suiker
85 gram poedersuiker
(de vanille- en poedersuiker moet in totaal 100 gram zijn)
Spikkels
 
En verder:
Een schone vetvrije mengkom
een mixer
een spuitzak met een gekarteld spuitmondje
bakplaat bekleed met bakpapier
En zo ga je te werk:
Zorg allereerst dat je kom schoon en vetvrij is anders lukt het niet om het eiwit stijf te kloppen. Vervolgens doe je de eiwitten in de kom en mix je deze schuimig. Voeg daarna ongeveer een derde van de suiker toe. Mix dit ongeveer 1 minuut op hoge snelheid. Voeg daarna nog een gedeelte toe en mix weer een minuut op hoge snelheid. Vervolgens voeg je het laatste gedeelte toe. Nu mix je net zo lang op de hoogste snelheid tot er pieken ontstaan. Als deze pieken niet meer omvallen is de schuim stevig genoeg. Vervolgens schep je het in de spuitzak. Spuit toefjes of kransjes op de bakplaat. Strooi met hulp van een theelepeltje voorzichtig wat spikkels op het schuim. Verwarm de oven voor op 75 graden. Zet de bakplaat voor minimaal anderhalf uur in de oven.
DSC06723[1]

Het is een beetje afhankelijk van jouw oven en de grootte van de meringues hoe veel tijd ze nodig hebben om te drogen.

DSC06723[1]
DSC06742[1]
Omdat dit maar een tipje van de sluier is laat ik jullie volgende week nog wat mogelijkheden zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *