Vullingen

Bramenconfituur

Het is bramentijd! Heerlijk geniet van een klein vruchtje dat zo maar in het wild groeit. Eentje die je, als je een beetje zoekt, gratis kan vinden! In mijn jeugd jaren heb ik heel wat bramen geplukt. Het was een van de voordelen om een schippersdochter te zijn. Juist op de plekjes waar wij konden komen, kon niet iedereen komen. Inmiddels is die tijd voorbij en was het jaren geleden dat ik bramen geplukt had. Tot afgelopen dinsdagavond. Vorig jaar ontdekte ik te laat de bramenstruiken die ons dorp rijk is. Dit jaar had ik er erg in om te gaan plukken. Ik vond een struik die nog mooi vol hing. Een uurtje later ging ik naar huis met 1,5 kilo bramen. Het eerste dat ik de andere dag deed was bramenconfituur maken. En hij is heerlijk! Ik vertel je hoe ik hem gemaakt heb zodat ook jij aan de slag kan.

IMG_2175 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor ci. 250 gram confituur:

250 gram bramen, gewassen en schoongemaakt
6 gram geleipoeder
80 gram suiker
1 theelepel citroensap
 
En verder:
Jampot met deksel
schone theedoek
vleestang
2 pannen

IMG_2161 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Zet een pan met ruim water op een hittebron.
Doe het jampotje en het deksel hier in.
Zorg dat de pot onder water staat.
Breng het water aan de kook en laat het ci. 5 minuten doorkoken.
Haal de pot en het deksel met de tang uit het kokende water en zet hem op zijn kop op de theedoek.
Meng de geleipoeder met de suiker.
Doe de bramen in een schone pan
Voeg het suikermengsel en de citroensap toe.
Breng het op een middelhoog vuur, al roerend aan de kook.
Door het roeren maak je de bramen wat fijner, als het nodig is kan je hier ook wat bij helpen.
Laat de massa 2 minuten doorkoken vanaf het moment dat het overal borrelt. Let op… Het blijft dun!
Leg de zeef op een pan of bak waar hij ‘in’ past.
Doe de confituur in de jampot.
Draai het deksel er goed stijf op.
Zet de pot op zijn kop. (als het goed is trekt hij nu weer vacuum.)
Keer de pot na ongeveer 15 minuten om.
IMG_2156 aangepast met watermerk[1]
IMG_2171 met watermerk[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *