Gebak en Tartelettes

Bramen-meringue vlaaitjes

Zijn jullie erg benieuwd naar de het volgende vlaaitjes recept? Deze keer heb ik er eens met bramen voor jullie. Het seizoen is nog niet helemaal voorbij. Heb je een struik in de buurt dan kan je daar gebruik van maken. En anders toch maar even een paar in de winkel halen?! De vlaaitjes zijn het maken echt waard! Het lijkt heel veel werk en erg ingewikkeld maar dat valt echt reuze mee.

DSC05594 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor ci. 10 taartjes:

 
Voor het deeg:
120 gram roomboter
120 gram witte basterd
10 gram koud water
3 gram zout
25 gram ei
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
 
Voor de frangipane:
25 gram zachte roomboter
100 gram amandelspijs
25 gram ei
10 gram bloem
 
Voor het bramengelei:
500 gram bramen
24 gram geleipoeder
75 gram suiker (meer of minder naar smaak)
1 theelepel citroensap
 
Voor het schuim:
citroensap
20 gram eiwit
15 gram fijne kristal suiker
15 gram water
45 gram fijne kristalsuiker
 
Overige:
Bramen voor de garnering
 
En verder:
10 kleine vlaaivormpjes 11 cm doorsnede
Pan
Pot met deksel van ci. 450 ml.
Crème brulee brander
voedingsthermometer
Deegroller
Huishoudfolie
Uitrollatjes 3 mm
bakpapier
spuitzak met stervormig spuitmondje
uitsteekvorm ci. 12-14 cm
DSC05590 met watermerk[1]

Zo ga je te werk: 

Maak de bramengelei ruim van te voren:
Pureer de bramen en zeef ze zodat de pitjes er uit zijn.
Weeg 400 gram bramen af en doe dit in een pan.
Meng de suiker met de geleipoeder.
Doe de gepureerde bramen met het citroensap in een pan en zet deze op een middenhoog vuur.
Voeg het geleipoeder-suiker mengsel toe aan de bramen en breng het aan de kook.
Laat het geheel al roerend ongeveer 2 minuten koken.
Doe de gelei in de pot, draai het deksel er heel strak op en zet de pot op zijn kop op een theedoek.
Laat de gelei volledig afkoelen.
 
Maak het deeg:
Meng de boter met de suiker, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
 
Maak de frangipane:
Meng de roomboter met de amandelspijs tot een er geen klontjes meer inzitten.
Voeg het ei en de bloem toe en kneed het door tot alles goed opgenomen is.
Doe het in een spuitzak en knip er een klein puntje van af.
 
Ga weer verder met het deeg:
Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg een stuk deeg op het bakpapier en leg hier nog een vel bakpapier op.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.  

Steek een cirkel uit het deeg uit.

Bekleed hiermee het vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Spuit op iedere bodem een dun laagje frangipane .
Bak de vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar.

Laat ze volledig afkoelen in de vorm maar verwijder ze daarna uit de vorm.

Maak tijdens het afkoelen het schuim:
Ontvet de mixerkom en de mixerkloppers met citroensap.
Doe het eiwit met de 15 gram suiker in de mixerkom en klop dit tot stijve pieken.
Breng het water met de overige suiker in een pan op een laag vuur en verwarm het tot 120 graden.
Voeg de suikersiroop langzaam aan het schuim toe terwijl de mixer langzaam draait.
Zet de mixer weer wat harder en blijf mixen tot de schuim afgekoeld is.

Ga verder met de garnering:
Doe de bramengelei in een spuitzak en knip er een puntje af.
Verdeel de gelei over de bodempjes.
Maak het nog even glad met de achterkant van een lepeltje.
Doe de schuim in een spuitzak met een stervormig.
Verdeel de bramen over de helft van ieder vlaaitje.
Spuit een toef schuim op ieder vlaaitje.
Maak met hulp van het crème brulee brandertje een bruin randje op het schuim.

DSC05600 met watermerk[1]

Een gedachte over “Bramen-meringue vlaaitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *