Bakkriebels uit tips

Bakkriebels uit tips: Delft

Onlangs ging ik er weer een zaterdagje tussenuit. Even het thuisfront achterlatend en ging ik heerlijk op pad met Yu-Lianne. (Een zusje dat geen echt zusje is… 3 jaar lang woonde ik bij haar ouders in huis. Ik haalde haar regelmatig op van de kleuterschool. Inmiddels heeft ze haar 18e verjaardag gevierd) Vorige jaar gaven wij voor haar verjaardag een mini high tea voor 2 personen. Nu was het tijd om die bon te gaan verzilveren. Dat deden we in Delft. Op een dik half uur rijden van onze polder ligt dit oer-Hollandse plaatsje met een grote geschiedenis. Vooral ’s zomers een toeristische trekpleister. Een rondvaart door de grachten, snuffelen in de vele winkeltjes met delfts blauwe producten en nog veel meer: Dat is Delft… maar Delft is ook de stad van de vele gastronomische tentje die allemaal een eigen karakter hebben. Wij snuffelden en struinden alle bakkerijen, chocolaterieën, snoep- en ijswinkels af. Loop jij een rondje met ons mee?

Parkeren:

Parkeren in Delft is niet gratis. Wel zijn er op verschillende plaatsen in de stad parkeergarages. Met het geluk van een man die redelijk bekend is in Delft parkeerden wij net buiten de betaald parkeren zone. Binnen 10 minuten lopen waren wij op de Voorstraat aangeland. Dit is zo’n beetje het begin van de winkelzone. Een groot deel van deze zone is autoluw.

Hippolytusbuurt:

Zo als ik hierboven al aantik begon ons rondje op de Voorstraat. Als allereerste stapte wij binnen bij chocolaterie ‘De Lelie’ Een winkel vol met heerlijke, eigen gemaakte chocolade. Van bonbons tot truffel, van hagelslag tot mooie delfts blauwe teksttegels. Deze chocolatier heeft een eigen chocolade ontwikkeld, deze wordt verkocht onder de naam Delfts Bruin. Ik proefde een stukje van deze chocolade. Wat een smaak verschil ten opzichte van bijvoorbeeld bijvoorbeeld Callebaut.

Na een bezoekje aan ‘De Lelie’ loop je, rechtsaf de eerst volgende brug over en loop je even de Oude Kerkstraat in voor Boulangerie Michel, een Franse bakker die ook vestigingen heeft in o.a. Den Haag en Scheveningen. In Delft hebben ze een flinke winkel met een aardige hoeveelheid tafeltjes. Wij waren hier aan het einde van de middag, aan het einde van ons rondje, alle tafeltjes waren leeg en het personeel was moe 😉 Er lagen niet zoveel producten meer in de winkel, waarschijnlijk hadden ze een drukke, hectische dag achter de rug. Die conclusie trokken wij tenminste toen we 5 minuten later, met lege handen weer buiten stonden. Maar echt welkom voelden we ons hier eerlijk gezegd niet. Kom ik nog een keer in Delft dan ga ik hier zeker nog een keer naar toe. De producten die er nog waren zagen er uit om van te watertanden.

Loop je weer terug naar de voorstraat, blijf dan aan deze kant van de ‘sloot’, sla rechtsaf de Hippolytusbuurt in tot je de ‘Candy shop Sweet 17’ tegenkomt. Hier vind je een klein, maar leuk assortiment snoepgoed. Niet direct oud-Hollands of iets anders bijzonders maar wel een leuke stop voor de snoepliefhebber.

Na een bezoekje aan de snoepwinkel loop je verder de hippolytusbuurt uit die gaat uiteindelijk over in de Wijnhaven. Daar vind je bakker Jaap. Te herkennen aan het vrolijke gele zonnescherm waarin zowel als in het Nederlands als Engels de appelflappen en saucijzenbroodjes worden aangeprezen.

 

Markt:

Steek hierna de brug over, ga de eerste straat naar links en daarna rechtsaf de ‘Markt’ op. Neem even een stop bij nummer 37b, ‘Ten to tree Bakery’. Alleen voor het brocante, zoete sfeertje moet je hier al even naar binnenlopen. Het is niet zo heel erg groot maar ze verkopen er oa. cupcakes en macarons die er heerlijk uitzien. Plof even neer aan een van de stoeltjes en bestel een heerlijke cupcake met een kop thee of boek een high tea.

Hou jij meer van ijs en wafels dan moet je, zeker in de zomer, een bezoekje brengen aan Otelli, deze zit iets verder de markt op. Producten zijn hier echt om van te watertanden! Heerlijk een wafel met aardbeien. Overigens kan je hier ook voor andere lekkernijen terecht. Ook dit is weer zo’n uitnodigend adres om lekker uit te puffen aan een van de vele tafeltjes.

Nog wat verder op zit het adres voor de chocoladeliefhebber: Chocolate Company Café. Nu wierp ik er alleen een blik naar binnen(je zal dicht groeien van zo’n dagje 😉 ) maar ooit… ooit ga ik terug voor een high choc, afgesproken!

Hierna ga je het eerst volgende straatje naar rechts en weer naar rechts de Oude Langedijk op, deze loop je uit tot de Jacob Gerritstraat. De naam veranderd na een paar honderd meter in Brabantse Turfmarkt. Ook hier vind je een bakkerij met een hoeveelheid uitnodigende tafeltjes in het pand. Als je bakker Jans in loopt valt je gelijk de gastvrijheid op. Ook kinderen zijn van harte welkom. Er is een speelhoek en ook op het menu worden ze niet vergeten. De eerste Delftse specialiteit van de dag vonden wij hier namelijk het Langedelfje, een heerlijk slagroomgebakje waar je je vingers bij aflikt.

Steek nu even over, de burgwal op voor een bezoekje aan de Dille en Kamille. Ik vind het heerlijk om in deze winkel rond te struinen. Uiteraard hebben vooral de bakspullen mijn aandacht.

Delftse ijsjes en hartige taarten:

Loop daarna terug naar de Brabantse Turfmarkt. Wist je dat Bakker Holtkamp hier gevestigd zit? Bekend door zijn heerlijke croquetten maar ook de andere (klassieke) bakkersproducten zien er heel verleidelijk uit. Verwar deze Holtkamp echter niet met de Amsterdamse Patisserie Holtkamp waarvan vader Cees het boek ‘De Banketbakker’ schreef.

Steek het bruggetje over naar de Molslaan en loop deze uit tot je rechtsaf de straat van de McDonalds in kan. Deze loop je uit tot je op de gasthuislaan komt. Daar vind je een tweede vestiging van chocolaterie ‘De Lelie’. Ze verkopen hier ongelofelijk lekker ijs met een Delfst tintje namelijk een witte chocolade ijs met o.a. amandel met de naam ‘Delftenaar. Er is ook een bruine variant met chocolade ijs, ganache en stukjes brownie en de toepasselijke naam ‘Delftse Donder’. Beide erg lekker. Mijn voorkeur had de Delftenaar, die is net wat subtieler van smaak. Ze verkopen de Delftenaar trouwens ook als rotsjes. Heerlijk om een zakje van mee naar huis te nemen en daar nog eens na te genieten.

Loop daarna richting de ABN-AMRO, ga linksaf de Pynepoort in en loop deze straat uit, deze loop je uit tot de oude Langendijk. Je loopt nu o.a. langs Kobus Kuch, een adresje waar ik niet geweest ben maar waar ze volgens zeggen de lekkerste appeltaart van Delft maken. Deze appeltaart wordt op meerdere plaatsen in Delft verkocht. Had ik al gezegd dat ik nog een keer terug wil naar Delft 😀 Dan moet ik die appeltaart maar eens gaan proeven. Ga rechtsaf de Oude Langendijk op. Loop over de brug en ga links de Vrouwenregt op. Je moet nu echt even naar binnen bij Van den Brugh Chocolaad. Kijk en bewonder de prachtige repen chocolade. Ik ben alleen al enorm fan van hun prachtige verpakkingen! Wist je dat iedere reep met de hand ingepakt wordt in de winkel? En dan die smaken… Mijn favoriet is de melk chocolade met bolletjes pure chocolade en hazelnoten erin. Heerlijk!

Delft heeft ook een hele bijzondere taartenwinkel: Les Gâteaux. Deze winkel die je vind als je je de Vrouwenregt verder uitloopt tot Vrouwenjuttenland, verkoopt hartige taarten. Persoonlijk hou ik niet zo van hartige taart maar de eigenaresse weet er iets heel aantrekkelijks en lekkers van te maken. Zo mooi en perfectie… Dat straalt deze mooie vitrine vol taarten toch wel uit, hé?

 

Loop daarna verder in dezelfde richting als voor je bezoekje aan Les Gâteaux, sla linksaf de Choorstraat in. Maak een tussenstop bij Leonidas. Deze is echt leuk! Een Leonidas heeft altijd een vrij standaard, strakke uitstraling. Deze Leonidas vestiging heeft een eigen sfeertje met mooie, klassieke tafels. Het assortiment dat ze verkopen is hetzelfde maar door de sfeer krijg ik veel meer trek in zo’n heerlijke bonbon. De naastliggende lunchroom Leonidas is van dezelfde eigenaar en ademt dezelfde sfeer uit.

Een historische pand en een gastvrije bakker

Iets verderop vind je stadsbakkerij ‘de Diamanten ring’. Een heerlijk pand vol historie. Zo is op de website te lezen dat Balthazar Gerards in dit pand, dat vroeger een herberg was, de nacht doorbracht voor hij Willem van Oranje vermoordde. De winkel ligt vol met prachtige, smakelijke producten. Er zijn vol op Delftse specialiteiten te koop zoals roomboterkoekjes met de naam ‘Scheve Jantjes’, en daarop een afbeelding van de scheve toren van de Oude Kerk, ook wel ‘scheve Jan’ genoemd. Dan hebben ze nog een rijk gevuld suikerbrood. Het uiterlijk lijkt op de vele boogbruggen die Delft rijk is en is daar ook naar vernoemd: Delfts bruggetje. Dan is er ook nog Delftse Ontbijtkoek en een Willem van Oranje brood.

We zijn nu bijna weer terug waar we dit rondje Delft begonnen. Er is een bakker waar ik nog niets over geschreven heb maar waar je wel langs gelopen ben. Die heb ik even voor het laatste bewaard. Je vind bakkerij Suikerbuik in de Hippolytusbuurt op nummer 24. Deze foto bovenaan het blogbericht laat je een blik naar binnen werpen bij deze bakker. Deze vrolijke en gastvrije bakker heeft net als (bijna) alle bakkers in Delft een behoorlijk hoeveelheid tafeltjes staan waar je je tegoed kan doen aan een high tea, een kop koffie met iets lekkers uit de bakkerij of een lunch. Wij genoten hier van een mini high tea en die was echt super lekker! Super leuk vind ik het ook dat je ook bij deze bakker een aparte speelhoek voor de kinderen heb. En nog een pluspunt voor hem: Hij heeft een open keuken. Je kan meekijken hoe je lunch klaar gemaakt wordt. Waarschijnlijk moet je er wel voor van je tafel lopen en even door je knieën zakken maar he… Dat is toch gewoon leuk!

 

En dat is Delft. Een stad waar je je hart op kan halen aan lekkere taartjes, ijsjes en vergeet de chocolade niet. Ga jij binnenkort een rondje Delft doen en heb je aanvulling die niet mogen missen in dit rijtje? Maak mij er gerust op attent en wie weet vul ik het artikel binnenkort aan met jouw tip.

 

4 gedachten over “Bakkriebels uit tips: Delft

 1. Wat een leuk artikel.
  Ben wel eens in Delft geweest maar heb hier toch wel het een en ander van gemist.
  Leuk ook dat je kan doorklikken naar de desbetreffende winkelsite om n kijkje te nemen. Bij de Lelie staan ook wat leuke recepten op de site altijd mooi meegenomen. Bedankt en van t voorjaar zeker eens richting Delft.

 2. Wat een leuke blog met weetjes over Delft mbt de winkeltjes ect.
  Ooit een x daar geweest met 30 graden en heb geloof ik daardoor nergens oog voor gehad.

  Ik schrijf de adresjes over in een schrift dan weet ik als ik daar ooit weer zal komen ,ik daar heen wil.
  En zeker naar de bakker.
  Uit een bakkersfamilie komend en weet je wat ik dan altijd graag doe.
  In een vreemd stadje of dorpje ff binnen lopen / kijken / kopen hoe en hoe of wat alles eruit ziet.

  Ooit een x in Elburg gedaan.
  Ik zeg dat tegen mijn broer en wat blijkt, hij had dat ook gedaan daar.

  Groetjes Hilda

  1. Wat leuk, Hilde! Elburg is ook een gezellig plaatsje voor zo’n rondje.
   Ik moet ook altijd even gluren in iedere bakkerij, chocolaterie. Het liefst ook alles even proeven maar helaas 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *