Grote koeken

Appel-Kaneel koeken

Het recept wat ik vandaag met jullie deel staat al heel lang op mijn to-do-lijstje. Nou ja… lang… Er zijn dingen die er langer op staan en die ik nog steeds niet gemaakt heb. Toch is het al meer dan een jaar geleden dat ik het recept voor deze koeken in de Allerhande vond. Ik heb het recept echter wat aangepast omdat de smaken voor mijn gevoel zo beter combineerden. 

En echt waar… Deze koeken zijn heerlijk!
Het is trouwens ook weer zo’n lekker recept waarvan je de meeste, zo niet alle, ingrediënten in huis hebt.
DSC00361 bewerkt met watermerk[1]

DSC00326 uitsnede met watermerk[1]

Dit recept is goed voor 6 a 7 koeken

 
Dit heb je nodig voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram koude roomboter
8 gram kaneel
 
Dit heb je nodig voor de vulling:
2 a 3 kleine, friszure appels
maïzena
 100 gram amandelspijs
1 losgeklopt ei
5 gram kaneel
1 eetlepel heet water
 
Klein beetje melk
 
En verder:
Een ronde uitsteker van 8 cm
Een uitsteker van 9 cm
Bakplaat bekleed met bakpapier
Uitrollatjes van 2 – 3 mm dik
Deegroller
Huishoudfolie
Kwastje
Appelboor
DSC00325 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg.
Bekleed je werkblad met ong. 40 cm huishoudfolie.
Leg hier het deeg op.
Leg hier over heen nogmaals een laag huishoudfolie.
Druk het deeg iets plat met je handen.
Leg de uitrollatjes op de randen van het huishoudfolie.
Rol met de deegroller over het deeg heen tot je een deegplak hebt die overal even dik is uitgerold.
Leg deze plak ongeveer een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verkruimel de amandelspijs in een bakje.
Doe hier ong. 10 gram van het losgeklopte ei bij.
(Het overgebleven deel bewaar je voor het bestrijken van de koeken)
Voeg eveneens de kaneel en het warme water toe.
Meng de spijs tot er geen klontjes meer in zitten en het egaal van kleur is.
Steek met hulp van de 8 cm uitsteker 6 rondjes uit.
Leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Schil de appels en boor het klokhuis er uit.
Strooi een laagje maïzena op een bord.
(Ik doe dit met hulp van een theezeefje)
Snij de appels in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Gebruik alleen de plakken die ongeveer even groot zijn.
(Dus de bovenste en onderste snoep je lekker op.)
Bestrooi de bovenkant van de appels eveneens met maïzena.
Leg op ieder deegrondje een plak appel.
Vul het midden op met ong. 10-15 gram van de kaneelspijs.
Het mag best een beetje boven de appelplak uitsteken.
Kneed het overgebleven deeg nog even door en rol het opnieuw uit, met behulp van de uitrollatjes en  tussen huishoudfolie.
Steek hier 6 deegplakken uit van 9 cm doorsnede.
Bekleed iedere koek met een lap deeg.
Meng het overgebleven ei met een klein beetje melk.
Bestrijk iedere koek met het eimengsel.
Bak de koeken in ongeveer 30 minuten gaar.
 
Heb je nog deeg over? Maak er nog een koek van.
DSC00357 bewerkt met watermerk[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *