Gebak en Tartelettes·Sinterklaas

Mandarijn – licor 43 taartjes

Morgen is de dag waar alle kindertjes een jaar lang naar uit kijken: De aankomst van Sint en zijn Pieten. Hoe leuk en lekker is het om ze dan te verwennen met een heerlijk taartje dat helemaal past bij hun aankomst. Deze taartjes met een bodem van zandkoekjes met speculaaskruiden en daarop een bavaroise van mandarijn zijn zo verschrikkelijk lekker! Ik miste nog een beetje smaak in de bavaroise en dacht even hardop: Er zou nog wat sinaasappellikeur door heen moeten. Jasper stond naast mij en zei gelijk: Likor 43. Is dat een sinaasappellikeur? Nee totaal niet! Toch match hij perfect erbij. Probeer het zelf maar!

Dit heb je nodig voor 8 taartjes:

Voor de bavaroise:

150 gram slagroom

25 gram suiker

2 blaadjes gelatine

5 mandarijnen

10 gram licor 43

Voor de zandkoekjes:

100 gram koude roomboter

135 gram bloem

5 gram speculaaskruiden

65 gram poedersuiker

50 gram pure chocolade

50 gram slagroom

Voor de afdekgelei:

7 mandarijnen

3 bl. gelatine

25 gram suiker

koud water

25 gram licor 43

 

Voor de afwerking:

Mini chocoladeletters

1 mandarijn

8 kruidnoten

En verder:

Rasp

Citruspers

Spuitzak

Siliconen bakvorm savarin medium

Snijplank

Ronde uitsteekvorm 5,5 cm en 6 cm

Taartrooster

Bakplaat

Litermaat of iets anders met een schenktuit

Zo ga je te werk:

Week de gelatine in ruim koud water.

Rasp de schil van 3 mandarijnen.

Pers de mandarijnen uit en zeef ze eventueel een keer.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Bewaar het tot gebruik in de koelkast.

Smelt de gelatine in een steelpannetje op een zo laag mogelijke hittebron.

Doe wat mandarijn sap bij de gelatine en meng het goed door elkaar.

Voeg het daarna toe aan het overige mandarijn sap, voeg ook de licor 43 toe en roer het goed door elkaar.

Laat het mengsel staat tot het begint te geleren.

Voeg wat slagroom toe en roer het goed door.

Voeg daarna de rest van de slagroom toe en roer alles goed door elkaar.

Zet de siliconenvorm op een snijplank o.i.d.

Doe de bavaroise in een spuitzak en spuit alle 8 de holtes van de siliconenvorm vol.

Strijk met een paletmes de bavaroise goed glad.

Zet de bakvorm in de vriezer voor ongeveer 3 uur.

Ga intussen verder met de koekjes voor de bodem:

Kneed een samenhangend deeg van de roomboter, bloem, speculaaskruiden en poedersuiker.

Rol dit uit tot ongeveer 5 mm dikte.

Leg het deeg 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Steek 16 rondjes van 5,5 cm uit het deeg.

Bak de rondjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en gaar.

Steek, direct na het uit de oven halen de koekjes nog een keer uit met de 6 cm ronde uitsteekvorm.

Laat de koekjes afkoelen. Bij voorkeur op een taartrooster.

Ga ondertussen verder met de afdekgelei:

Week de gelatine in ruim koud water.

Pers de mandarijnen uit, zeef ze goed zodat al het vruchtvlees verwijderd is.

Weeg het sap af en vul het met water aan tot 300 gram vocht.

Voeg de suiker toe en roer tot de suiker volledig opgelost is. Zeef het vocht nog een keer.

Smelt de blaadjes gelatine in een steelpan op een zo laag mogelijke temperatuur.

Voeg wat mandarijnsap toe aan de gelatine en roer het goed door elkaar.

Voeg het overige sap toe en roer tot ook dit goed gemengd is.

Laat het even staan tot het heel iets begint te geleren.

Ga ondertussen verder met de koekjes en daarna de afwerking:

Breng de slagroom aan de kook.

Doe de chocolade in kleine stukjes in een bakje en giet hier de hete slagroom over.

Roer door tot er een glanzende chocoladesaus (ganache) ontstaat.

Plak telkens 2 koekjes op elkaar met een theelepel ganache er tussen.

Leg de koekjes op een taartrooster. Zet het taartrooster op een bakplaat

Haal de siliconenvorm uit de vriezer en verwijder de bavaroise zo snel mogelijk uit de vorm.

Zet op ieder koekje een bavaroise savarin.

Giet voorzichtig de gelei over de bavaroise.

Leg op ieder taartje een kruidnoot, een mini chocoladeletter en een mandarijnpartje.

Bewaar de taartjes tot serveren in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *